Reklama:

wczesna rehabilitacja - złamanie dolnej kostki kości strzałkowej (16)

Forum: Rehabilitacja

gość
24-07-2014, 09:10:35

Witam serdecznie!
2 tygodnie temu miałam operacje kostki (pęknięta w 2 miejscach z minimalnym przesunięciem). Mam założoną metalową blache na 5 śrub + jedna śruba w przechodzi przez środek kostki.
Czy po 2 tygodniach moge już zacząć ruszać lekko stopą?
Wiem że na 100% mam zakaz stąpanie na nogę przez 6 tygodni, ale czy lekkie zaczynanie uruchamiania stawu jest bezpieczne?
Ponieważ operacja była wykonywana w niemczech a ja nie mówie dobrze po niemiecku. Wydawało mi się że ortopeda powiedział że moge zacząc ruszać po 2 tygodniach, za to rehabilitant stwierdził na podstawie dokumentacji ze szpitala że nie. Zastanawiam sie teraz czy na pewno dobrze zrozumiałam ortopede z tym tak wczesnym uruchamianiem kostki. I jakie moga być skutki za wczesnej rehabilitacji. Z drugiej strony skoro kość jest tak dobrze zabezpieczona śrubami, nic nie powinna się stać. Czy mam racje ?
gość
24-07-2014, 09:25:01

Oczywiście wyjaśniam że nie mam stałego gipsu tylko taki orto-but co go można zdjąć. I też przez pierwsze 2 tygodnie tez nie miałam pełnego gipsu, tylko szyne gipsową co tak napradę to wcale jakoś mocno nie stabilizowała nogi, więć ta noga sie tam troche zawsze wyginała.
gość
17-10-2014, 11:24:28

Miałam podobne problemy. Chłodzenia i smarowania nic mi nie pomagały. Lekarz rodzinny zlecił mi zabiegi magnetroniku i lasera i też nie było poprawy. Zrobiłem zdjęcia rtg i na nich wszystko było o.k Poszedłem na konsultację do Villa Medica we Wrocławiu i tam lekarz rehabilitacji rozpoznał po badaniu chondromalację rzepek. Podobno zawdzięczm te problemy moim koślawym stopom, pochylonej miednicy i słabemu porozciąganiu.
Dostałem zabiegi : terapia manualna, ćwiczenia rozciągające, ultradźwięki, magnetronik, aquqvibron na 10 dni i dwa 2 preparaty: arthryl 40 saszetek i structum 2 opakowania.
Kupiłem zaleconą ortezę na rzepkę firmy Donjoy Reaction do chodzenia i po 2 tygodniach była poprawa o połowę. Wykupiłem jeszcze raz te same zabiegi i już w trakcie ich trwania zacząłem biegać na bieżni po kilka minut. W czerwcu pobiegłem już półmaraton we Wrocławiu i było bez bólu.
gość
25-01-2016, 18:53:06

I jak przebiegla twoja rehabilitacja?
Początkujący
01-02-2016, 10:41:35

Ja bym w takiej sytuacji nie ryzykował. Też musiałem kiedyś korzystać z takiego buta i raczej oszczędzałem się jak mogłem przez te 6 tygodni, dopóki rehabilitant nie uznał, że już mogę ruszać. Wiesz, to zawsze jest ten dylemat - zacząć szybciej, a nóż nic się nie stanie? Czy może jednak zaczekać nieco dłużej, niech się lepiej zrośnie, żeby uraz się nie odnowił? Ja wolę dmuchać na zimne.
Btw - ciekawe, co zdaniem drugiego "Gościa" ma podobnego rzepka z kostką i oba opisane problemy ;D
[url=http://qmedinfo.pl/produkty_kategorie/odcinek-ledzwiowo-krzyzowo-piersiowy?page=2]gorsety ortopedyczne[/url]
gość
20-07-2016, 12:36:06

Witam, również miałam złamanie kości strzałkowej (4 dni temu). Mam parę pytań:
1. Czy bardzo mocny ból przy zwisie nogi w dół jest czymś normalnym? (Jak noga jest w poziomie bólu nie ma)
2.Jak długo należy przyjmować zastrzyki przeciwzakrzepowe?
3.Jak wygląda rehabilitacja?
Dzięki! :)
gość
07-03-2017, 20:20:19

Witam też mam pytanie odnośnie rehabilitacji po złamaniu kostki strzalkowej ile trwa i jaka jest. Ile czasu zrastala ci sie kosc
gość
12-07-2017, 21:51:57

Ja złamałam kość strzalkowa bez przesunięcia w kostce 3 dni temu, dostałam orto but I przez 4 tygodnie mam w ogóle nie używać tej nogi, bardzo oszczędzać. Po miesiącu kolejne zdjęcie i jeśli kość się nie przesunie to unikne operacji. Mam pytanie czy trudno jest aby kość się przemiescila w tym bucie?? Nie chce za każdym razem panikowac, jak zdarza się pojedyncze przypadki typu podparcie palcami, bądź jak dziś lekko stanęłam cała stopa na ziemię - ciągle uczę się używania kul. Pozdrawiam
gość
15-08-2017, 11:50:09

Ja tez Tak Mam tylko ze zlamalem 3tyg temu ale dzis juz czuje ze moge delikatnie stapac po ziemi niewiem czy Tak mozna ??
gość
04-09-2017, 12:32:59

czesc, złamałam kość strzałkową bez przemieszczenia (złamanie skośno-spiralne). Przez 3 tygodnie miałam tradycyjny gips, obecnie - od kilku dni - mam gips syntetyczny. Na kontrolnym zdjęciu nie było widac niestety żadnego zrostu, nadal widoczna jest szpara. chciałam zapytac po pierwsze o Wasze doświadczenia? czy było już cos widac czy nie? (w opisie mam napisane, że uwapnienie nie możliwe do ustalenia) oraz czy mozna sciagnac ten gips np. po 5,5 tygodnia. moj ortopeda nie chce słyszec o wczesniejszym sciagnieciu, wg niego lepiej dłużej niz krócej. Mimo napisania mięśni niestety moja noga wyglada jak patyk.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: