Reklama:

uszkodzenie kręgosłupa szyjnego - jak się uczyć (12)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
11-04-2011, 07:32:34

Witam,
bardzo proszę o wskazówki. Po operacji kręgów szyjnych, uszkodzonych w wyniku wypadku, przez kilka miesięcy muszę nosić kołnierz z ortezą półgorsetową. Niestety nie mogę ruszać głową w żadnej płaszczyźnie. Chciałabym powrócić do nauki w domu, niestety nie jestem w stanie pisać. Jeżeli ktoś ma podobne doświadczenia proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniami w tej sprawie.
gość
14-04-2011, 20:32:52

Witaj
Mam pytanie jakiego typu miałeś uszkodzenia i po jakiej operacji jesteś- co miałeś zrobione i dlaczego musisz chodzić w kołnierzu. Pytam bo ja też miałam operację po wypadku. miałam wstawione 2 implanty dtsku i stabilizację i nie kazano mi nosić kołnierza
Pozdrawia b.m
gość
26-04-2011, 05:48:26

Witaj,
nie miałem dostępu do koputera, więc dopiero teraz odpisuję.
Zostałem potrącony przez samochód, w wyniku czego miałem złamanie zęba obrotnika (c2) z przesunięciem. Podczas operacji wstawiono mi implanty (belki), które będą wyciągane za rok. Przez 3 do 6 miesięcy muszę nosić kołnierz z ortezą półgorsetową.
gość
30-07-2013, 17:48:34

hej miałem złamany za obrotnika C2 mam zespolony czterema impalntami tytanowymi ktore zostaja juz na zasze nie benda wyjmowane kołniez nosiłem 3 miesiace do 1 wizyty lekarz powiedział zeby nie spać w kołnierzu i teraz jest ok tylko ze jest troche dyskonfort przy schylaniu sie i przy skrecie głowy w lewa strone no i przy zwracaniu głowy na boki bo wiadomo czuje sie cezar głowy troche na karku ,ale tak ajk teraz jest a jak było przed operacja to jest cos ,praktycznie normalnie funkcjonuje oczywisie trzeba uwazac na siebie teraz juz nawet prowadze samochód no i oczywiscie pływam i takie tam tyle ze ten dyskonfort ze skretem głowy ,nie jest poproistu całkowity ten skret podrawiam
gość
30-07-2013, 18:15:12

Mnie zmieniono kołnierz na trochę bardziej elastyczny. Zapytaj może i tobie będzie można też zmienić.
gość
07-04-2015, 12:50:16

Ja jestem po upadku i częściowym złamaniu zęba obrotnika - to jest jak pęknięcie bo jeszcze się trzymał na części kości. Zastosowano leczenie zapobiegawcze, mam założony stabilizator Philadelpia na 3 miesiące. Jest mi bardzo niewygodnie w nim spać - po prostu męczę się. Co można z tym zrobić? Czy jakieś poduszki dodatkowe czy coś w tym stylu? W ciągu dnia chodzę ostrożnie i uważam przy każdym lekkim skłonie głowy. Proszę o wymianę doświadczeń.
gość
25-05-2016, 20:08:42

Witam Mam pytanie i wielki problem Tato trzy miesiace temu upadł w wyniku czego został złamany ząb obrotnika. została mu wstawiona śruba, na poczatku bardzo go bolało i miał trudności w przełykaniu,z czasem ból ustapił ale cały czas był dyskomfort w przełykaniu czuł jakby mu cos utknelo w gardle i nie chcialo przejsc dalej :( Wczoraj jedząc kolacje kęs utknął mu w gardle i nie mógł przełknąc zaczął sie dławic w koncu udało mu sie zwymiotować i po tej czynności dopiero poczuł ze juz mu w gardle nic nie przeszkadza.... niestety jak sie po chwili okazało przyczyna zadławienia nie była kolacja tylko.... ŚRUBA która to miał mieć w kręgosłupie w zębie obrotnika . Odnosze wrażenie ze operacja została źle przeprowadzona i czeka go kolejna :( Prosze o opinię na ten temat
gość
21-12-2016, 14:00:13

Jeśli szukacie dobrych ortez, dofinansowanych z NFZ, to z własnego doświadczenia polecam te, które produkuje ortoscan.
gość
22-01-2017, 19:25:41

Hej ja jestem po zlamaniu wieloodlamowym obrotnika.trafilam na neurochirurgie w toruniu na najlepszych lekarzy.mialam zalozony stabilizator halo ,nosilam go dwa miesiace,teraz kolnierz.czeka mnie rehabilitacja.nigdy nie tracilam nadzieji .nie poddawalam sie mam dla kogo zyc a reszte sie wytrzyma
gość
06-02-2017, 22:02:57

Polecam ci uczyć się z podręczników, wszystko da się zrobić bez pisania, oczywiście mogą być problemy z rozwiązywaniem zadań, ale zawsze można zastąpić to wypowiedzią ustną
Ja aktualnie jestem 2 msc po wypadku gdzie złamałam c2 i ząb, niestety złamanie niestabilne, gdzie koniecznością było założenie zespolenia typu halo-vest. Odzczuwam wielką ulgę, ponieważ jestem w 100% bezpieczna. Co do nauki, mam w domu indywidualne, niestety szybko się męczę i zaczynają się bóle, więc nie zawsze potrafię się skupić, jednak bardzo polecam takie nauczanie

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: