Reklama:

Udar mózgu (40)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
01-04-2011, 14:16:05

Witajcie, mój tato ma 64 lata. Dostał udaru mózgu, w dalszym ciągu ma bardzo wysokie ciśnienie, spralizowaną lewą strone ciała nie rusza ręką, zdeformowaną mowę.
Nie jest w stanie się sam podnieść, niestety załatwia swoje potrzeby do pampersa. Jest troszke lepiej zaczyna sam jeść prawą ręką. Niestety jest strasznym nerwusem i nie rozumie że nie jest wstanie jak narazie sam stanąć na nogi i sie utrzymać. Bojimy się, że nie będziemy wstanie zapewnić mu godnej opieki w domu. Jeżeli wiecie coś o dobrych ośrodkach dla osób po udarez bardzo prosze o info.
Iwupera@interia.pl
gość
09-04-2011, 20:08:06

również jestem zainteresowana środkami świadczącymi rehabilitację poudarową. moja mama jest trochę ponad miesiąc po udarze. proszę o pomoc
Początkujący
10-04-2011, 16:16:20

W tym wypadku można pacjenta umieścić w ZOL tj. zakładzie opiekuńczo - leczniczym. Sa takie w każdym powiecie chyba, podlegaja pod starostwo powiatowe i tam najlepiej się zwrócić o informację. Pobyt jest odpłatny, pacjent oddaje chyba 70% emerytury lub renty. Mam nadzieję, ze moje informacje są aktualne, pozdrawiam.
gość
29-11-2011, 21:36:49

Zgodzę się z moim poprzednikiem,że są takie ośrodki, a nawet hospicja. Biorą 75% emerytury, renty za opiekę.Można zapytać się czy część pobytu nie będzie zapłacona w ramach NFZ , ale można zapytać.
Życzę zdrowia inie tracenia nadziej na lepsze jutro:)
Początkująca
13-12-2011, 20:35:15

Tak, ZOLe są dobrym rozwiązaniem jednak przed umieszczeniem bliskiego, szczególnie po udarze, w takim ośrodku radzę sprawdzić jak wygląda tam rehabilitacja tzn. jak i czy w ogóle są wyposażone sale gimnastyczne.
Liderka opinii
19-12-2011, 20:44:59

Ale ZOL, z tego co wiem, to coś....w rodzaju hospicjum, a Tata naszego Gościa rokuje być może wyleczenie. Przynajmniej częściowe. Skąd jestescie? pozdrawiam
Iza kierownik Programu ProPsychiatria
gość
19-12-2011, 21:41:53

Tak Izuniu tylko roznica miedzy zolem a hospicjum jest taka ze w Zolu rehabilituja a w hospicjum niestety juz nie,a to jest ogromna roznica,jezeli sa rokowania na wyzdrowienie polecam zol,tylko z tego co wiem dlugo sie czeka
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/961lepokc8l0zhtx.png[/img][/url] [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s6iye0m79bl23.png[/img][/url]
Początkująca
19-12-2011, 22:45:11

ZOL i hospicjum to nie to samo. Jednak ośrodki te często bywają mylone ze sobą. Jedną z głównych różnic jest to, że do ZOL-ów nie są przyjmowani chorzy z nowotworem, chyba, że dana osoba zachoruje już będąc pacjentem ZOL-u.
Hospicjum jest placówką opieki paliatywnej - dla chorych w schyłkowym stadium choroby nowotworowej bądź też dla osób nie rokujących wyzdrowienia np. SLA, AIDS etc.
Osoba po udarze mózgu nie ma szans dostać się do hospicjum. Miejsce takich osób jest w ZOL-ach. Tam pacjent powinien mieć zapewnioną opiekę lekarską, pielęgniarską, fizjoterapeutyczną, psychologiczną i według wskazań logopedyczną. Czy tak jest w rzeczywistości? Trudno mi to określić. Na pewno trzeba to sprawdzić zanim w takim ośrodku umieści się osobę bliską.
Co do przyjęcia no niestety - zazwyczaj są długie kolejki oczekiwania. Wymagane jest też złożenie szeregu dokumentów, takich jak: wniosek do NFZ, wywiad pielęgniarski i środowiskowy, wywiad lekarski, historię choroby, dokumenty stwierdzające wysokość dochodów, aktualne wyniki badań oraz skierowanie lekarza POZ.
P.S.
W hospicjum też powinien być zatrudniony rehabilitant a jego praca skupiać powinna się przede wszystkim na prowadzeniu ćwiczeń oddechowych ewentualnie biernych ;)
gość
20-12-2011, 13:47:58

Zawsze zapytać dzwoniąc na miejsce instytucji:)
Należy sobie przygotować listę pytań i zapisać odpowiedzi.:) Wyczuć można czy dana osoba z którą rozmawiamy posiada wiedzę i czy możemy jej zaufać zanim nasz bliski nie pójdzie pod dana opiekę.
gość
20-12-2011, 15:25:52

A ten 64 letni tata ma już na pewno od kwietnia zapewnioną opiekę rodziny, bądź osób trzecich czy ZOLu, rehabilitację pewnie już od dawna ma prowadzoną, a tu takie wieeelkie porady po czasie... i nie wszystkie godne polecenia! Hospicjum po udarze???? To by się tatuś wyrehabilitował nieźle...
Rehabilitanci przychodzą również do domu-w ramach NFZ.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: