Reklama:

torbiel szyszynki -pomocy!!! (965)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
23-06-2022, 06:01:24

Gość 2022-06-17 16:33:51
Gość 2022-06-17 13:58:34
Mojego 14-letniego syna z torbielą 14mm diagnozowałam u neurochirurga dziecięcego dr Łukasza Klasy (Kraków). Dodatkowo jesteśmy pod opieką neurologa z poradni neurologii dziecięcej. W naszym wypadku zalecenia to coroczna kontrola u neurochirurga, każdorazowo MRI z kontrastem. Torbiel syna jest ( mimo dużych rozmiarów) bezobjawowa.
A mogę zapytać czy neurochirurg mówił w jakim przypadku konieczna będzie operacja? Czy wspominał coś o jakimś ryzyku jak chodzi się z tą torbielą? Dopiero jestem przed wizytą u lekarza i bardzo się stresuje. Pozdrawiam
Przede wszystkim musieliśmy oznaczyć markery beta-HCG i AFP, żeby wykluczyć nowotwór szyszynki. To wynikało głownie z wielkości torbieli (14 x 13 x 8 mm) i z faktu, że torbiel syna jest dwukomorowa wiec trochę mniej standardowa niż zazwyczaj. Potem robiliśmy dwa dodatkowe MRI na przestrzeni pół roku (jedno bez kontrastu, drugie z kontrastem). Dopiero po otrzymaniu wszystkich wyników neurochirurg potwierdził, że to na pewno klasyczna torbiel szyszynki i zalecił normalne życie i normalną aktywność fizyczną (syn jest typem sportowca) . Musimy jedynie stawiać się na coroczne kontrole, żeby sprawdzać czy torbiel się nie powiększa i czy ewentualnie nie następują w niej jakieś zmiany w budowie.
Zaleceniem do operacji byłoby w naszym przypadku gdyby rosła i zaczęła powodować ucisk, dolegliwości bólowe i np. wodogłowie. Liczę na to, że u nas skończy się jedynie na kontrolowaniu, bo torbiel od wykrycia nie zmieniła swoich rozmiarów i jest całkowicie bezobjawowa.
Pozdrawiam :)
gość
27-06-2022, 07:05:23

Gość 2010-02-15 11:14:41
Powiedzcie mi jak to jest, że z każdym lekarzem z którym miałam do czynienia tj. neurolog i neurochirurg mówią że OD TORBIELI GŁOWA NIE BOLI! a każdego z nas boli i każdy twierdzi że to od tego???? Ja nie potrafię tego pojąć...
Proszę odpowiadajcie..
. Rok temu wykryto u mnie torbiel szyszynku 5mm.I potwierdzam- glowa wcale nie musi bolec- mnie nie bolała i wciąż nie boli- wiec wcale dolegliwości bólowe nie musza towarzyszyć torbieli;)
gość
30-06-2022, 15:14:57

Witam, u mojego narzeczonego podczas rezonansu wykryto torbiel szyszynki z przegrodami o wymiarach 5x5 mm, po przejrzeniu forum znalazłam wiele przydatnych informacji i trochę się uspokoiłam, tym bardziej, że torbiel jest mała, jednak nigdzie nie mogę znaleźć informacji co oznacza "torbiel z przegrodami" i to teraz bardzo mnie niepokoi, czy te przegrody oznaczają potencjalne większe ryzyko niż zwykła torbiel? Ktoś spotkal się z takim okresleniem? Dodam, że nie ma żadnych objawoow poza sporadycznymi bólami głowy, badanie robione właśnie z tego powodu. Proszę o pomoc bo do wizyty u lekarza oszaleje że stresu!
gość
05-07-2022, 11:04:06

Witam czy przy torbielu wzyszynki mozna pracowac na nocki 5 razy w tygodniu ?
gość
11-07-2022, 20:08:24

Gość 2022-07-05 13:04:06
Witam czy przy torbielu wzyszynki mozna pracowac na nocki 5 razy w tygodniu ?
A dlaczego nie?
gość
13-07-2022, 09:16:49

Witam, mój 15 letni syn także ma torbiel szyszynki. Została wykryta przypadkowo podczas MR głowy. Syn ma odznaczającą się kość potyliczną i neurochirurg zlecił rezonans żeby potwierdzić iż kość ta jest w ten sposób uformowaną czaszką. Jak powiedział rezonans jest na wyrost bo kość ta jest fizjologiczna i tylko dla mojego spokoju zleca MR. A więc gdybyśmy nie zrobili rezonansu nie wiedzielibyśmy o torbieli szyszynki. Syn nie ma żadnych objawów. Torbiel ma 10,5 mm. Rozmawiałam najpierw z pediatrą a dziś jesteśmy po wizycie u neurochirurga, obaj potwierdzili, że torbiel szyszynki to najczęstsza przyczyna konsultacji u neurochirurga i nie ma się czym martwić. Nie ma przeciwwskazań do jakiejkolwiek aktywności fizycznej. Syn ma żyć tak jak do tej pory nie wiedząc o torbieli. Rezonans był bez kontrastu. Neurochirurg nie zlecił nam też oznaczenia markerów nowotworowych. Czytając wcześniej forum zasugerowałam mu to, ale powiedział że to na 100% torbiel i on nie widzi powodu żeby je robić. Jeżeli torbiel jest gładkościenna, ściana nie przekracza 2 mm, cała torbiel ma mniej niż 2 cm to jest OK. Rezonans kontrolny mamy zrobić za rok. Też się bardzo stresowałam kiedy przeczytałam w internecie, że torbiel to nowotwór łagodny. Chyba słowo nowotwór sprawia, że myślimy o najgorszym. Pozdrawiam i życzę zdrowia
gość
13-07-2022, 09:17:38

Treść zablokowana przez moderatora

gość
19-07-2022, 13:18:11

Witam. Czy znacie kogoś kto zmarł na torbiel szyszynki bądź słyszeliście o takim przypadku?
gość
25-07-2022, 15:52:49

Gość 2020-01-31 00:00:14
Hejka, jestem po operacji torbieli, było to ponad 25mm. Operacja na siedząco, od czasu wybudzenia, delikatny ból z tylu głowy na ranie, 2 doba właśnie mija, ogólnie jeśli ktoś ma potrzebę to zalecam operację, u mnie przez torbiel było wodoglowie. Tak że to małe gowno trochę zagraża życiu, żadnych skutków ubocznych nie zauważyłem po operacji ;) pozdrawiam was wszystkich ;) będę tu zaglądał jeśli ktoś ma jakieś pytania to odpowiem. P.P
Jak samopoczucie itd po tym czasie?
Początkujący
27-07-2022, 10:09:17

Cześć. Dostałem opis rezonansu i niestety wyszedł torbiel szyszynki jednorodna o wymiarach 19x15x10 (chyba jedna z większych na forum). Jestem z województwa zachodniopomorskiego. Macie neurochirurgów godnych polecenia właśnie z zachodniopomorskiego lub ościennych województw? Z tego co wyczytałem na forum to prof Jezierski z Warszawy, jak się z nim skontaktować? Niestety nie ma kalendarza online. Torbiel objawowa, rozpierajacy ból głowy, uczucie ciężkości, zaburzenia wzroku, mrowienie głowy, nóg, rąk. Rezonans wykonany bez kontrastu.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
Guz przysadki mózgowej
Od roku czasu mam bóle głowy. Takie do wytrzymania. 5msc temu w badaniu krwi wyszła wysoka prolaktyna i gran.kwasochłonne. Do bólów głowy, doszły zaburzenia wzrokowe, czasem mam mroczki przed oczami z lekkimi zawrotami głowy.. Na rozenons głowy czekam do 17 kwietnia :( objawy nie ustępują. Na skierowaniu pani neurolog nie wpisała pilne. I stąd tyle czekania Czy ktoś miał tak podobnie i podejrzenie guza przysadki mózgowej ??
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
Reklama: