Reklama:

torbiel szyszynki -pomocy!!! (967)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
15-05-2022, 14:39:30

Witam, właśnie odebrałam wynik rezonansu głowy. W opisie jest : torbiel szyszynki, wielkości do 9 mm-najprawdopodobniej zmiana nieistotna klinicznie. Chyba ktoś kiepsko opisał ten rezonans bo widze z waszych opisów że macie dokładnie podane wymiary.
Moje objawy od ok roku :zaczeło się od bólu lewego oka, teraz doszły bóle okolicy oka czoła po lewej stronie. Do tego mam dziwne mrowienie lewej częsci nosa, przegordy nosowej - czy ktoś tak miał?
Uczucie zmeczenia również mi towarzyszy, ale to myśle ze ze stresu w pracy. Mirella
gość
29-05-2022, 20:48:19

Od dłuższego czasu boli mnie głową z tyłu I ściska,do tego w uchu jak bym miała tetno co jakiś czas takie dziwne uczucie,nudności i ciągle śpię ciężko mi się obudzić,dochodzą mrowienia w lewej dłoni częste omdlenia.. nie wiedziałam co mi dolega wkoncu zrobiłam rezonans całego ciała bez kontrastu I w wyniku jest napisane podejrzenie torbieli szyszynki do zbadania MR mózgowia i nic po za tym czy to napewno torbiel czy tylko przypuszczenie ?
Moja neurolog dopiero za 9 miesięcy kazała powtórzyć a ja nie wiem co robić czy czekać te 9 miesięcy czy zrobić to MR z kontrastem i skontaktować z innym lekarzem jestem ciągle na lekach przeciwbolowych zadko zdarza się że odpuszcza w ten piątek dopiero odebrałam wyniki..
gość
01-06-2022, 08:25:48

Witam u mojego synka wykryto torbiel szyszynki 9x9x19 mm. uciskająca na komore trzecią.Napiszcie czy u kogoś torbiel była przyczyną napadów padaczkowych? Lekarze wszystko bagatelizują. Syn miał 3 napady w życiu 8 lat i to w marcu dzień po dniu stwierdzili padaczke a teraz po rezonansie wyszła ta torbiel. Oczywiści twierdzą że to nic wspólnego nie ma z napadami ale coś ciężko mi uwierzyć.
gość
08-06-2022, 18:02:41

Hej zdiagnozowano u mnie tydzień temu torbiel szyszynki 5mm, byłam przerażona, dostałam skierowanie na rezonans z powodu częstych bulów głowy, za dwa tygodnie mam prywatna wizytę u neurologa z wynikami jestem przerażona ponieważ w internecie pisze, ze jest to łagodna zmiana nowotworowa a na niektórych stronach nienowotworowa 😞 zastanawiam się czy człowiek może normalnie żyć z tym resztę życia i nie wiem co myśleć czy to nowotwór czy nie
gość
09-06-2022, 21:21:54

Gość 2022-06-08 20:02:41
Hej zdiagnozowano u mnie tydzień temu torbiel szyszynki 5mm, byłam przerażona, dostałam skierowanie na rezonans z powodu częstych bulów głowy, za dwa tygodnie mam prywatna wizytę u neurologa z wynikami jestem przerażona ponieważ w internecie pisze, ze jest to łagodna zmiana nowotworowa a na niektórych stronach nienowotworowa 😞 zastanawiam się czy człowiek może normalnie żyć z tym resztę życia i nie wiem co myśleć czy to nowotwór czy nie
Udaj się do dobrego neurochirurga z plyta,on przejrzy i będzie wszystko wiadomo powodzenia ;***
U mnie wyszło ognisko płynne na szyszynce 4mm podejrzenie torbieli na szyszynce ale 14.06 mam neurochirurga i już będę wszystko wiedzieć nie ma się co na zapas stresować i za dużo czytać
gość
10-06-2022, 19:36:12

To prawda,powinnismy się zdać na lekarzy i zadbac o zdrowie psychiczne ponieważ się nakręcany i objawy nasilają się ze stresu,dużo osób mówi ze torbiel to nie wyrok i żyje się z tym całe życie. Pamiętajcie aby być po nadzorem lekarzy i stosować się do jego zaleceń , ja mam wizytę za dwa tygodnie u neurologa
gość
14-06-2022, 16:09:31

Czy mógłby ktoś napisać jakich lekarzy neurologów, neurochirurgów polecacie odnośnie torbieli szyszynki?
gość
17-06-2022, 09:46:44

Witam, też chętnie się dowiem kogo polecacie się udać jakie neurochirurga polecacie. Pozdrawiam
gość
17-06-2022, 11:58:34

Mojego 14-letniego syna z torbielą 14mm diagnozowałam u neurochirurga dziecięcego dr Łukasza Klasy (Kraków). Dodatkowo jesteśmy pod opieką neurologa z poradni neurologii dziecięcej. W naszym wypadku zalecenia to coroczna kontrola u neurochirurga, każdorazowo MRI z kontrastem. Torbiel syna jest ( mimo dużych rozmiarów) bezobjawowa.
gość
17-06-2022, 14:33:51

Gość 2022-06-17 13:58:34
Mojego 14-letniego syna z torbielą 14mm diagnozowałam u neurochirurga dziecięcego dr Łukasza Klasy (Kraków). Dodatkowo jesteśmy pod opieką neurologa z poradni neurologii dziecięcej. W naszym wypadku zalecenia to coroczna kontrola u neurochirurga, każdorazowo MRI z kontrastem. Torbiel syna jest ( mimo dużych rozmiarów) bezobjawowa.
A mogę zapytać czy neurochirurg mówił w jakim przypadku konieczna będzie operacja? Czy wspominał coś o jakimś ryzyku jak chodzi się z tą torbielą? Dopiero jestem przed wizytą u lekarza i bardzo się stresuje. Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
DM1
Cześć choruje na dystrofie miotoniczna typu 1 od 10 lat czy ktoś jest w podobnej sytuacji? Proszę o kontakt na maila weronikakolodziejczak33@gmail.com
gość
Mama
Moja mama ma zdiagnozowaną chorobę otepienną z ciałami lewiego oraz PSP. Od ok roku drżą jej ręce i sporadycznie, ale bez powodu się przewracała . Neurolodzy mówili, że mama dużo leki zażywa więc jest osłabiona i tak musi być. Nie dałam za wygraną i po roku poszukiwań znalazłam dr Czarneckiego w Warszawie, który 24.04 tego roku zdiagnozował PSP. Przepłakałam 3 dni, jestem na lekach depresyjnych no nie umiem sobie z tym poradzić . Mama mieszka sama, chce jej za naleźć opiekunkę do wsparcia gdy jestem w pracy. Jak będzie? Jak szybko choroba unieruchamia człowieka ? Proszę o informację Mieszka zna
gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
szukam miejsca dla taty po zawale i w stanie wegetatywnym , który wciąż jeszcze jest w programie budzikowim ale tylko do sierpnia...
Drodzy Wszyscy! dzień dobry! Nazywam się Joanna, mój tata rok temy 16.05 miał rozległy zawal, był długo niedotleniony, niestety nie wybudził się ze śpiączki, nie odzyskał świadomości; przebywa w programie NFZ budzikowim w Sawicach; niedługo minie rok, prognozy nie są optymistyczne; na jesieni musimy znaleźć mu inne miejsce. jesteśmy z Poznania, tata jest teraz 500 km od nas na Podlasiu, to nas wykańcza.. chcemy znaleźć ośrodek xblziej, wiemy, ze trzeba liczyć się z kosztami... ale czy ktoś w ogole wie o dobrym miejscu w Wielkopolsce? pielęgniarki mwoiac do ZOLu go, a przecież ws tyscy wiemy, ze to wyrok.. chciałabym zawalczyć jeszcze ... proszę, jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę, gdzie mogłabym spawrdzac? pytać? bo nie wiem od czego zacząć....
Reklama: