Reklama:

torbiel szyszynki -pomocy!!! (965)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
20-05-2021, 17:25:32

JAK GAMONIE NIE BĘDZIECIE ODPISYWAĆ, NIE MA SZANS NA JASNĄ I KLAROWNĄ DYSKUSJĘ. JAK SIĘ CZEGOŚ DOWIESZ, DAJ ZNAĆ INNYM. A NIE, W DUPIE Z INNYMI, WAŻNE ŻE JA WIEM. ZAWSZE JAK W LESIE. JAK NA ELEKTRODZIE, ZAPYTAĆ SAMEMU OK, A POTEM PROBLEM ROZWIĄZANY, ZAMYKAM TEMAT. CO Z WAMI LUDZIE?!
gość
31-05-2021, 18:37:56

Gość 2021-04-17 10:19:48
Ja mam torbiel zdiagnozowana rok temu. Objawy jakie wtedy miałam to pisk w uchu i bóle głowy wyłączające z życia na kilka dni. Torbiel miała 7 mam i lekarz powiedział, że to nie ona. Pozostałe badania były jednak w normie. W tym czasie zakres objawów wzrósł. Teraz prócz wyżej wymienionych mam kłopot z akomodacja lewego oka, ból w oczodole, uczucie prądu przeszywającego mózg ( kilkanaście razy dziennie, bardzo wyczerpujące), ucisku w głowie i artytmie serca. W poniedziałek muszę zadzwonić do neurologa, umówić się na MRI. Być może torbiel się powiększyła.
I jak tam?
gość
06-07-2021, 12:44:25

Witam, Moją torbiel szyszynki zdiagnozowano w ubiegłym tygodniu (5x4x3mm, reszta MR prawidłowa). Pierwsza myśl po przeczytaniu forum to że moja jest malutka, ale...Objawy mam okropne. Zaczęło się od lekkiego bólu głowy 5 tygodni (codziennie, w nocy zanikał), potem 3 tygodnie zaburzeń równowagi przy ruszaniu głową,wstawaniu itp (wtedy nie bolała) a gdy zniknęły pojawił się raz duży ból głowy w potylicy i od następnego dnia: Nudności, odruchy wymiotne, omdlenie (SOR - Tomografia Komputerowa i odesłanie do domu bo "wszystko w porządku"), ogromne osłabienie, ucisk w głowie przechodzący w umiarkowany ból, kropeczki w polu widzenia i niemożność skoncentrowania wzroku, uczucie gorączki bez temperatury, niestrawność, skaczący puls i nadciśnienie. W sumie od dwóch miesięcy mnóstwo dolegliwości neurologicznych, tak jakby organizm się kompletnie rozregulował. Potem doszła bezsenność co już w ogóle dało mi do wiwatu. Dziesiątki badań przez 2 miesiące, wszystkie prawidłowe poza tą torbielą. Jak mam wierzyć że "torbiel nie daje objawów" skoro to jedyne co wykryto? Już nawet lekarze nie wiedzą czego jeszcze szukać a co dopiero ja? Piszę tutaj bo mam nadzieję dowiedzieć się czy komuś "objawy" minęły mimo dalszego życia z torbielą (nie usuniętą). Jestem załamana bo musiałam odejść z pracy z powodu tak złego zdrowia i nie wiem czy kiedyś będę mogła jeszcze normalnie żyć...EwaD
gość
07-07-2021, 20:08:19

Gość 2021-07-06 14:44:25
Witam, Moją torbiel szyszynki zdiagnozowano w ubiegłym tygodniu (5x4x3mm, reszta MR prawidłowa). Pierwsza myśl po przeczytaniu forum to że moja jest malutka, ale...Objawy mam okropne. Zaczęło się od lekkiego bólu głowy 5 tygodni (codziennie, w nocy zanikał), potem 3 tygodnie zaburzeń równowagi przy ruszaniu głową,wstawaniu itp (wtedy nie bolała) a gdy zniknęły pojawił się raz duży ból głowy w potylicy i od następnego dnia: Nudności, odruchy wymiotne, omdlenie (SOR - Tomografia Komputerowa i odesłanie do domu bo "wszystko w porządku"), ogromne osłabienie, ucisk w głowie przechodzący w umiarkowany ból, kropeczki w polu widzenia i niemożność skoncentrowania wzroku, uczucie gorączki bez temperatury, niestrawność, skaczący puls i nadciśnienie. W sumie od dwóch miesięcy mnóstwo dolegliwości neurologicznych, tak jakby organizm się kompletnie rozregulował. Potem doszła bezsenność co już w ogóle dało mi do wiwatu. Dziesiątki badań przez 2 miesiące, wszystkie prawidłowe poza tą torbielą. Jak mam wierzyć że "torbiel nie daje objawów" skoro to jedyne co wykryto? Już nawet lekarze nie wiedzą czego jeszcze szukać a co dopiero ja? Piszę tutaj bo mam nadzieję dowiedzieć się czy komuś "objawy" minęły mimo dalszego życia z torbielą (nie usuniętą). Jestem załamana bo musiałam odejść z pracy z powodu tak złego zdrowia i nie wiem czy kiedyś będę mogła jeszcze normalnie żyć...EwaD
Proszę zrobić badanie western blot na borelioze w klasie igM i igG. Ma Pani bardzo podobne objawy do moich i u mnie okazała się właśnie borelioza i bartonella. Proszę dać znać co wyszło
Zdrówka!
gość
08-07-2021, 09:07:22

Akurat dzisiaj, przed chwilą dosłownie zrobiłam badanie na boreliozę, ale to pierwsze przesiewowe. Neurolog powiedziała że nie ma podstaw do podejrzeń ale siostra (leśnik) mówi że jej znajomi z pracy mają tak różne objawy boreliozy że warto sprawdzić.
Czy mogłabym spytać o pana/pani objawy? Rozumiem że torbiel też pa/pani ma skoro piszemy na tym forum? Czy leczenie boreliozy pomogło? Mam mnóstwo pytań, bo czuję się osamotniona w mojej chorobie...EwaD
gość
08-07-2021, 14:37:00

Mam torbiel 5mm. Lekarz powiedział ze takie są bezobjawowe. Moim głównym objawem są ciagle zawroty głowy które ustępują tylko przy leżeniu. Kołatania serca, napady lękowe, mrowienia nóg, uczucie jakby były ‚nie moje’. Mam tez zmiany demielinizacyjne w głowie, stad podejrzenie boreliozy. Leczę się dopiero 2 tygodnie antybiotykami. Narazie nie widzę żadnej poprawy
gość
08-07-2021, 19:33:14

Zadziwiające jak wielu pacjentów z "nieobjawiającymi się niczym" torbielami odkrywa je szukając przyczyn objawów chorobowych nieuniemożliwiających normalne życie. Kołatania serca też miałam ale ustabilizowała mi to pani kardiolog lekami na nadciśnienie i tachykardię (wczoraj znów byłam - mówi że z szyszynką to nie może mieć nic wspólnego). Nudności i odruch wymiotny się zmniejszyły po leku Linefor (pregabalina) ale krótko biorę więc jeszcze nie skaczę że szczęścia. Większy dziesięciodniowy epizod lękowy zaliczyłam po rozpoczęciu terapii antydepresantem (szmatą na kiju już tego leku nie dotknę). Jutro neurolog z wynikami MR i już się boję co mi powie.
Obecnie moim "głównym objawem" jest permanentny bólo-ucisk w głowie. Ktoś inny trafnie to opisał jako za ciasną za ciepłą czapkę. Jak leżę i zasypiam to prawie zupełnie odpuszcza ale sypiam tylko kilka godzin na dobę.
Mam nadzieję że w twoim przypadku antybiotyki pomogą w końcu. Znajomy z boreliozą mówi że to trzeba długo brać.
Jeśli pojawi się tu ktoś z dawnych uczestników: czy po miesiącach , latach jest lepiej czy gorzej? Czy odkryliście inne źródła swoich dolegliwości, a może tylko nauczyliście się z nimi żyć?
I pytanie do wszystkich z długo trwającymi objawami(bóle,mdłości,zawroty): Jak żyjecie? Pracujecie zawodowo? Zajmujecie domem,dziećmi? Da się tak żyć?
EwaD
gość
13-07-2021, 13:02:03

Czesc , jestem Magda 1.07 mialam wykonana operacje usuniecia torbieli szysznki wraz z czescia szyszynki (3cmx1.5cm).Strasznie po operacji bolala mnie glowa i oczy.Pomimo dobrych odruchow galek ocznych i scisku rak niestety powstalo u mnie:obrzek mozgu i obrzek tarczy nerwu wzrokowego.Po wysciu ze szpitala 7.08 w ktorym bylam operowane ww objawy mi zaczely sue nasilac.Teraz jest 13 lipca 202q a ja od 11 lipca 2021 lezena oddziale neutochirurgii w szpitalu juz innym niz ten , w ktorym bylam operowana i staraja sie rozpedzic cisnienie wewnatrzczaszowe ktoreuciskaniby na mozga ten uciska na tarcze nerwu wzrokowego. Tak to wyglada.Bujanie sie teraz po lekarzach:okulista specjalista zrobil badania i stwierdzil co jest, ale w zwiazku z odbyta operacja usuniecia guza szys,nki wysyla do neutochirurga zeby wyeliminowal przyczyne czyli zmniejszyl npiecie w czaszcze.Neurochirurg ma Ciegdzies bo jak sie okazuje, ze masz Arnolda Chiarego typ1 i nie chcesz sie ciachac to juz jestes nieciekawym przypadkiem i kaza Ci sie wrocic do szpitala , gdzie Cie operowano zeby zaradzili problemowi. A lekarze, ktorzy Cie operowali powiedzieli ze nie grzeba operowac Arnolda bo jest w stopniu minimalnym i nadaje sie jedynie do obserwacji.Z oczami wysylaja do okulisty.I tu kolo sie zamyka. Tak wyglada zaczecie leczenia czegokolwiek w Polsce.
gość
13-07-2021, 15:40:23

Wyjątkowo ci współczuję bo chyba każdy z nas po operacji chciałby poczuć się po prostu lepiej a nie walczyć od nowa tylko z nowymi /innymi objawami. Trzymam kciuki że z czasem będzie lepiej albo po prostu dobrze Cię doleczą.
Ja jestem po wizycie u neurologa który stwierdził koniec diagnostyki (torbiel nie ma znaczenia, źle się pani czuje ale nie wiem czemu). Pregabalina jak dotychczas i kontrola we wrześniu, może się jakoś samo poprawi...
Tymczasem wykluczyłam boreliozę i tarczycę.
Co do błędnego koła leczenia masz całkowitą rację. Każdy widzi tylko swój wycinek specjalizacji i odsyła do kolejnych specjalistów albo czeka co samo zrobi się z czasem (może czekają aż znikniemy zdegustowani)
Pozdrawiam
EwaD
gość
14-07-2021, 21:25:13

Zdrowia! Nie dawaj się. A kto Ci robił zabieg i gdzie? Nic nie skopali po drodze? Na podstawie jakich objawow zakwalifikowano Cie do zabiegu? Pozdrawiam.
Gość 2021-07-13 15:02:03
Czesc , jestem Magda 1.07 mialam wykonana operacje usuniecia torbieli szysznki wraz z czescia szyszynki (3cmx1.5cm).Strasznie po operacji bolala mnie glowa i oczy.Pomimo dobrych odruchow galek ocznych i scisku rak niestety powstalo u mnie:obrzek mozgu i obrzek tarczy nerwu wzrokowego.Po wysciu ze szpitala 7.08 w ktorym bylam operowane ww objawy mi zaczely sue nasilac.Teraz jest 13 lipca 202q a ja od 11 lipca 2021 lezena oddziale neutochirurgii w szpitalu juz innym niz ten , w ktorym bylam operowana i staraja sie rozpedzic cisnienie wewnatrzczaszowe ktoreuciskaniby na mozga ten uciska na tarcze nerwu wzrokowego. Tak to wyglada.Bujanie sie teraz po lekarzach:okulista specjalista zrobil badania i stwierdzil co jest, ale w zwiazku z odbyta operacja usuniecia guza szys,nki wysyla do neutochirurga zeby wyeliminowal przyczyne czyli zmniejszyl npiecie w czaszcze.Neurochirurg ma Ciegdzies bo jak sie okazuje, ze masz Arnolda Chiarego typ1 i nie chcesz sie ciachac to juz jestes nieciekawym przypadkiem i kaza Ci sie wrocic do szpitala , gdzie Cie operowano zeby zaradzili problemowi. A lekarze, ktorzy Cie operowali powiedzieli ze nie grzeba operowac Arnolda bo jest w stopniu minimalnym i nadaje sie jedynie do obserwacji.Z oczami wysylaja do okulisty.I tu kolo sie zamyka. Tak wyglada zaczecie leczenia czegokolwiek w Polsce.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: