Reklama:

torbiel szyszynki -pomocy!!! (967)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
28-10-2009, 17:44:22

Gość 2009-10-26 15:28:10 Witam, tydzień temu robiłam RM głowy. Miał pokazać, czy mam guza przysadki, a okazało się, że mam torbiel szyszynki. Mam bóle głowy, mdłości, senność, problemy z koncentracją, zaniki w pamięci itd. Leczę się na niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemię i mam kłopoty z nadnerczami - leki nic nie dają, nadal czuję się źle - czy te dolegliwości mogą choć częściowo być związane z torbielem? Już nie wiem, gdzie szukać przyczyny mojego samopoczucia czuję się jak staruszka, a mam 30 lat

Hej :)
A robiłaś może ostatnio morfologię? ja mam te ojawy co Ty/ prócz bólu głowy/ a okazało się, że mam okropną anemię z niedoboru żelaza. Torbiel moja na razie jest nieruszana...W grudniu będę u neurologa, mam ogromny szum w uszach...Nie wszystko myslę trzeba zawlać na torbielkę. Powodzenia
inka62
gość
07-11-2009, 16:42:23

Witaj!
prawdopodobnie uszkodzona szyszynka powoduje wariacje w naszym organizmie,dlatego pojawiaja sie rozne dolegliwosci ,o ktorych wcale nie wiedzielismy,a teraz pojawiaja sie hurtem nie wiadomo skad i dlaczego.Ja mam takie same objawy i pojawila sie hipoglikemia.
Trzymaj sie dzielnie
Pozdrawiam
Tolken/Token
gość
13-11-2009, 10:35:35

Dzień Dobry ;) Ja ostatnio byłam u neurologa i powiedziała mi, że bóle głowy nie mają z torbielem nic wspólnego ... a samego dziada mam olać bo nie ma sensu narazie się nim przejmować dopiero po nowym roku mam przyjść i da skierowanie na następny rezonans i dopiero wszystko będzie zależało od wyników. I na pocieszenie stwierdziła, że gdyby każdy człowiek wlazł do tej rury i prześwietlił całego siebie to każdemu znalazł by się taki torbiel. A na bóle głowy może jedynie przepisać prochy.
Miłego dnia życzę ;))
Paulina.

ps. Olaa Piszę do Ciebie dość często i mi nie odpisujesz. Co się z Tobą dzieje kochana ?
Początkująca
13-11-2009, 20:21:45

Początkująca
13-11-2009, 20:40:32

Witam wszystkich. Od wczoraj żyję ze świadomością że noszę w głowie to coś!!!Od dłuższego czasu mam objawy takie jak nudności, niekończące się bóle głowy, sporadyczne nadciśnienie, kłopoty z zatokami i objawy depresji.W czerwcu usg piersi też wykazało liczne gózki, w tym kilka dużych. oczwiście do kontroli . W ostatnich miesiącach dużo chorowałam czego przyczyną było pewnie to małe G....o. Miałam okropne nadciśnienie, zapalenie rogówki , i okrpne zmęczenie . cały czas chce mi się spać. Najgorsze jest to że często miewam gorsze dni kiedy wszystko mnie denerwuje. Mam troje dzieci , które sama wychowuę od jakiegoś czasu każdy ich krzyk w domu doprowadza mnie do szału. Lekarze jak i wielu z was mówią żeby czekac powtórzyć badanie. Dziwi mnie tylko , że w dobie dzisiejszej wiedzy na różne tematy nie ma jakiegoś leku zmniejszającego objawy tej przypadłości. pozdrawiam wszystkich torbielowców. kasia
gość
14-11-2009, 10:56:11

Witam! jestem tu po raz pierwszy. Jestem matką 14 - letniej córki u której parę dni temu wykryto torbiela szyszynki na 8 mm. Bardzo się boje tego co powie neurochirurg. Mam takie małe pytanko.. podejrzewają zwapnienie torbiela szyszynki lub tętniaka.. mam się bać?

Pozdrawiam
Marzena
gość
18-11-2009, 19:05:55

Witam. Cztery lata temu stwierdzono u mnie podczas RM torbiel szyszynki o wymiarach 6 na 8 na 12 mm.
Po czterech latach zrobiłam ponownie RM i okazało się, że tej torbieli nie ma, po prostu zniknęła od tak sobie.
Nie wiem co o tym myśleć czy samouzdrowienie czy błąd diagnostyczny w badanich. Zaznaczam, że to aktualne badanie robiłam na nowszym RM i trwało około 50 min. Oba badania były prowadzone z kontrastem.
Po pierwszym badaniu neurolog powiedział mi, że to nic poważnego jeżeli tak jak w moim przypadku torbiel nie uciska przestrzeni podpajęczynówkowej, nawet zasugerowano mi że to wada wrodzona i że nie muszę robić dalszych badań. Po 4 latach poszłam na prywatne badania MR z ciekawości.
gość
18-11-2009, 20:14:02

Aż miło coś takiego przeczytać(poprzedni list).
Napisz proszę ile masz lat i czy miałaś jakieś objawy,kiedy jeszcze torbiel był,np. bóle głowy,omdlenia. Ja mam torbiel podobnych rozmiarów.
POZDRAWIAM
gość
20-11-2009, 20:54:20

W takim razie torbiele są nie groźne??
gość
25-11-2009, 07:26:27

Gość 2008-02-08 23:38:00 Witam! Dwa lata temu wykryto u mnie torbiel szyszynki wielkości 4-6 mm. Co pół roku powtarzam badanie RM. Ostatnie badanie w sierpniu 2007 wykazało powiększenie torbieli do wymiarów 7-7 mm. Kolejne czeka mnie pod koniec lutego 2008. Do tej pory zaliczyłam lądowanie z dość wysokich schodów- efekt złamana ręka i ogólne stłuczenia. Najlepsze jest to, że nie znam przyczyny upadku, podejrzewam, że "urwał mi sie film". Czy to mogło być spowodowane torbielą, a właściwie jej uciskiem na jakieś obszary mózgu? Jestem pacjetką Kliniki w Centrum Onkologii. Lekarz prowadzący każe czekać i na moje pytania odpowiada "to może być przyczyna , ale nie musi". Moje pytania: co może sie dziać ze mną, gdy torbiel będzie się powiekszać? Prosze o polecenie dobrego specjalisty w celu konsultacji moich wyników.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
gość
Operacja dyskopatii szyjnej
Miał ktoś ostatnoo u dr. Baranowskiej w Stocerze ,jak opinie ?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
Reklama: