Reklama:

TORBIEL PAJĘCZYNÓWKI :( JAK MAM ZYC?? (514)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
03-02-2021, 18:33:36

Mąż ma torbiel pajęczynówki lewego płata skroniowego 13 mm na 43 mm, czy taka torbiel jest już duża? nawet nie wiem czy sie powiększyła, pół roku temu mial badanie i bylo tylko 13 mm napisaen szerokosc, nie bylo długosci, czy mogli tego nie zauwazyc w tomografii? czy mogla tak bardzo urosnąć w pół roku? czy taka wielkosc to juz operacja? miał raz atak padaczkowy, teraz dostał leki i nie ma zadnych objawów. mozecie pisac na maila laura.karczmarzyk@gmail.com uważajcie na literówki w nazwisku proszę
gość
03-02-2021, 20:19:53

A wez poczytaj posty wstecz , ludzie maja po 10 cm, nawet jeden post oznajmia torbiel wielkosci jablka , a ty przesadzasz niczym ogrodniczka , 1 cm ledwie a ty juz trzesiesz portkami , poobserwuj 5 lat a okaze sie ze jest taka sama,
gość
04-02-2021, 21:52:19

Gość 2021-02-03 21:19:53
A wez poczytaj posty wstecz , ludzie maja po 10 cm, nawet jeden post oznajmia torbiel wielkosci jablka , a ty przesadzasz niczym ogrodniczka , 1 cm ledwie a ty juz trzesiesz portkami , poobserwuj 5 lat a okaze sie ze jest taka sama,
nie 1 cm tylko prawie 5 cm!
gość
17-11-2021, 18:23:37

Gość 2007-06-20 14:25:00
Witam was
<BR>raczej piszą tu osoby dorosłe, a co najmniej nastoletnie... Ja chciałam wam napisać kilka słow o moim 4-letnim synku, u którego w styczniu br roku stwierdzono torbiel pajęczynówki lewego płata skroniowego. Miki nie miał żadnych objawów - jedyna rzecz, która mnie niepokoiła to lekkie wybrzuszenie głowy z lewej strony. Lekarze moje obawy zbywali mówiac "że to taka uroda" jednak ja zażądałam skierowania na badanie CT - nawet lekarz w szpitalu pozwlił sobie na niesmaczy komentarz, że przewrażliwiona matka dziecko po szpitalach ciągnie...do czasu gdy zobaczyli wyniki badania... Okazało się, że mój syn (mały chłopiec) ma w torbiel wielkości ok 55x80x110 mm zajmującą znaczną część lewej części głowy... lekarze w "zwykłym" szpitalu dzieciecym chcieli go natychmiast operować i wstawić zastawkę. My jednak uparlismy się, że chcemy to skonsultować z neurochirurgami w Centrum Zdrowia Dziecka. Ostatecznie skończyło się na tzw. endoskopowej fenestracji (czyli przekłucia torbieli).
<BR>Wcześniej mielismy długą rozmowe z Panem Doktorem Barszczem i Prof Roszkowskim (uważany za najlepszego neurochirurga dziecięcego w Polsce).
<BR>To były rozmowy, które bardzo nam wtedy pomogły: rzeczowe, wywarzone, bez huraoptymizmu ale i bez nadmiernego pesymizmu...
<BR>1. lekarze "rozróżniają" trzy poziomy wielkości torbieli - małe, których się nie operuje, nawet jeśli maja skutki uboczne; srednie, które są operowane gdy wystepują zwiazane z tym doleglowosci; duże, które operuje się niezależnie od tego czy są skutki uboczne, czy nie.
<BR>2. operacyjne leczeie to albo wstawienie zastawki albo udrożnienie torbieli - przebicie jej ścianek i "wypuszczenie" nadmiaru płynu. Wstawienie zastawki mogłoby nawet doprowadzic do 'likwidacji" torbieli - jednak w przypadku mojego syna (ogromnej torbieli), gdzie najprawdopodobniej nie rozwinęły się pewne fragmenty mózgu, wstawienie zastawki mogłoby mieć katastrofalne skutki!! zanik torbieli w jednym miejscu mógły stworzyć miejsce do jej ponownego utworzenia w innym miejscu (z uciskiem na struktury dotychczas normalnie funkcjonujace) - dlatego ważne abyście kontaktowali się z róznymi lekarzami!!!
<BR>3. w normalnym zyciu musimy starać się minimalizować zagrożenie urazów głowy; bezwzględny zakaz uprawiania sportów kontaktowych; możemy latać samolotem ale raczej na krótkich trasach do 3-4 godzin lotu max; bardzo prawdopodobne, że Miki będzie miał kłopoty z nauką - przynajniej na pierwszy etapie szkoły, gdy będą się musiały wytworzyć nowe powiązania w mózgu (niedorozwój lewego płata skroniowego); niebezpieczeństwo urazów głowy nie wynika z faktu "samego uderzenia" - myslelismy, ze zmniejszenie torbieli i cisnienia zniweluje zagrozenie związane z urazami głowy - jednak nie! chodzi o to, że torbiel to taka torebka z wodą przez którą bardzo często przechodzą żyły, normalnie krótkie, tak jak przestrzeń pomiedzy warstwami opon mózgowych ale w przypadku torbieli rozciągnietych i zawieszonych w tej płynnej strukturze. nagły uraz głowy (np. uderzenie piłką) powoduje mocne przemieszczenie się plynów w torbieli, a tym samym rosnie ryzyko "przerwania" naczyń krwionośnych i wystąpienia krwotoku do torbieli.
<BR>Minęly cztrey miesiące od operacji, Miki czuje się dobrze - po ostatnich badaniach wiemy, że torbiel się zmniejszyła, choć pojawił się płyn w innej części głowy (musimy to cały czas kontrolować)...
<BR>Jeżeli nie skończyliscie jeszcze 18 lat, dalej możecie próbować skontaktować się z centrum Zdrowia Dziecka. Dr Barszcz przyjmuje również prywatnie - choś to wydatek niemały (wizyta 140 pln) warto udać się po fachową, rzeczową poradę (nie jest to tylko "no cóż, tak jest i trzeba z tym żyć"...
<BR>życzę wam samych dobrych lekarzy, trafnych decyzji i spokojnych dni
<BR>Kasia, mama Mikołaja
proszę o kontakt mój syn 4 letni chłopiec też ma torbiel chciałabym się poradzić
gość
05-01-2022, 23:11:24

Cześć mam 24 lata, w wieku lat 14 przeszedłem operacje w prokocimiu ponieważ w wyniku urazu torbiel pękła co powodowało pulsujący ucisk w glowie i nie dało się normalnie funkcjonować, powikłaniem był krwiak i wykonano 2 zabieg. przez te 10 lat było ok niestety niedawno miałem przykrą przygodę mianowicie dość mocne uderzenie w szczękę co podejrzewam spowodowało nasilenie dolegliwości, zostałem skierowany na mri i okazało się że torbiel jest i to nie mała o wymiarach 63x43x13mm w obrębie płata skroniowego po str. Lewej czasami miewam takie objawy jak bole glowy, pleców i szumy uszne oraz zmęczenie zwłaszcza w ponurą pogodę ale lekarz powiedział że cóż taka już moja natura ze z tym się urodziłem tak się organizm później ukształtował i niestety tak już będzie, ale nie załamuje się, pracuje i żyje no cóż ale tak to już jest z tymi torbielami, dobrze jest uprawiać sport Aktywnie żyć dbać o dietę i być dobrej myśli chyba to jest klucz do sukcesu a co będzie zobaczymy. Do wszystkich co mają torbiele nie łamcie się widocznie tak już jesteśmy skonstruowani i jeśli nie ma objawów takich które rzeczywiście nie są podstawą do zabiegów (jak u mnie za 1 i 2 razem) to może nie trzeba wykonywać zabiegu czasem nadgorliwość to nie jest klucz do sukcesu. Pozdrawiam i życzę zdrowia
gość
19-01-2022, 14:49:18

Gość 2015-04-29 22:22:05
Heej. Mam torbiel pajeczynowki tylnego dolu czaszki po stronie prawej. 6 lat temu gdy ja wykryli miala 4,3cm x 4,5cm. Boli mnie glowa, nawet czesto. Zdarzaja sie kilkominutowe bardzo bolesne uciski albo "normalny" bol. Czyli taki do ktorego da sie przyzwyczaic.
Tydzien temu zrobilam kolejne badanie. Torbiel ma wymiary 4cm x 9cm !!!! Powinnam sie martwic operacja? Wizyta u lekarza dopiero za 3 tygodnie a jestem troche zestresowana...
Żyjesz? Co tam?
gość
21-01-2022, 12:54:58

Cześć, czy ktoś zna dobrego lekarza zajmującego się torbielami pajęczynówki?
gość
07-02-2022, 09:08:51

Gość 2022-01-21 13:54:58
Cześć, czy ktoś zna dobrego lekarza zajmującego się torbielami pajęczynówki?

Dzień dobry, polecam Doktora Marcina Birskiego z Bydgoszczy
gość
08-02-2022, 23:36:20

Dziękuję za odpowiedź. Możesz podzielić się swoimi doświadczeniami związanymi z tym lekarzem?
gość
12-02-2022, 01:41:30

Jest jeszcze furtak,jeśli lekarze od głowy kręgosłupów to Bydgoszcz wojskowy szpital,co tu pisać o tych wybitnych lekarzach i ich światowej precyzji. Powiem tak jeśli jesteś na oddziale i co 3dni spotykasz ludzi z całej dosłownie z całej polski którzy na poprawki przyjeżdzają bo byli na wuzku przez któregoś świetnego lekarzyka go sory ale nie polecę nikogo tylko to co słyszałem widziałem na oczy. Jeśli szpital i lekarze to ci seiatoeiktorzy kochają to co robią czyli Bydgoszcz wojskowy szpital.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Tętniak tętnicy podstawnej
Witam jestem tu nowa. Z uwagi na chore zatoki lekarz laryngolog wysłał mnie na rezonans głowy z kontrastem. W opisie naczyniak w 3 komorze. Pojechałam do profesora do Krakowa który po obejrzeniu płytki stwierdził że to nie naczyniak a tętniak. Skierował mnie na dodatkowe badania żeby bliżej przyjrzeć się temu tworowi. Najbardziej niepokoi mnie że tętniak jeśli to tętniak jest na tętnicy podstawnej. Na forum poczytałam że raczej nie operuje się czy ebolizuje tętniaków w tym miejscu bo ryzyko za duże. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Czy ktoś miał tętniaka w takiej lokalizacji. Proszę o odpowiedź. Muszę podjąć decyzję co dalej choć pan profesor wspomniał o embolizacji. Dziękuję i pozdrawiam KG
gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
Reklama: