Reklama:

TORBIEL PAJĘCZYNÓWKI :( JAK MAM ZYC?? (514)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
15-03-2008, 20:18:00

trzeba pilnie skonsultować dzieciaczka z neurochirurgiem.wszystko zależy od tego jak duża jest torbiel i czy będzie rosła razem z dzieckiem.
gość
17-03-2008, 21:34:00

witam miałem 2 ataki padaczki podczas snu w szpitalu jak miałem robiony rezonans wykryto u mnie torbiela w lewej czesci głowy 12mm8mmna6mm lekarka wpisała mi w karte główną chorobę padaczkę sam nie wiem co robić z tego co widzę nie którzy opisują że torbiel może wywoływać ataki padaczki mineło 6 miesiecy nie mam żadnych ataków jestem z lublina nie wiem gdzie się udać do jakiego dobrego specjalisty nadmieniam że mam 31 lat i od jakieś 3 lat zaczeła mi pamięć siadać proszę o odpowiedz lub poradę
gość
17-03-2008, 21:42:00

ja mam synka w wieku 9 lat o torbieli wiem od 3 lat i ...nic konkretnego...bole głowy brak chceci do zabawy...to jest straszne jezeli ktos ma ochote porozmawiac prosze pisac fabien24@wp.pl
gość
19-03-2008, 23:24:00

spokojnie możesz korzysta z solarium(tak mi sie wydaje). jestem 1.5 roku po operacji torbiela pajęczynówki i z solarium korzystałam nie odkrywając blizny(starałam się ja szczelnie zakrywac włosami0
gość
19-03-2008, 23:25:00

ta wiadomośc o solarium jest do osoby która pisała 22-12-2007
gość
19-03-2008, 23:43:00

13-02-2008 o 08:47, batkou :
Wczoraj pisałam o moim 7 letnim synu, który ma torbiel pajęczynówki i przeszedł 2 mies. temu operację. Chciałam się zapytać, czy osoby które przeszły operację metodą tradycyjną (nie endoskopową) mają w dalszym czasie bóle głowy. Ja osobiście sobię tłumaczę, że po tak ciężkiej operacji potrzebny jest czas, aby wszystko powróciło do normy. Niemniej jednak martwi mnie to, że minęły 2 mies. od operacji, a mój syn w dalszym czasie ma bóle głowy.
Proszę odpiszcie. Ula.

witaj! ja przeszłam operacje(tradycyjną) torbiela w okolicy szyszynki. miałam wtedy 17 lat, aktualnie mam 18 i jestam już półtora roku po operecji. u mnie bóle głowy pojawiaa sie dosc często, zazwyczaj jest to miejscowy przeszywający ból, jest on spowodowany bliznami na czaszce(wycieli mi 5,2 cm kości potylicznej) a jeżeli sie pojawiają bóle głowy tradycyjne(zmiana pogody itd) to są one dośc silne. po operacji moja lewa strona ciała była "nieswoja" a także moje lewe oko ograniczyło swoje pole widzenia tylko do połowy wiec nie widziałam co sie dzieje z boku mojej lewej strony. także jakiś czas po operacji widziałam tylko przedmioty daleko, pózniej te z bliska a później znów tylko z daleka.. chcąc coś zobaczyc strasznie musiałam mróży oczy, nawet później miałam taki trik ruchowy ze mróżyłam oczy ale wszystko jest teraz ok. myśle że u Twojego synka wrtóci wszystko do normy do około pół roku, tak jak u mnie. pozdrawiam!
Początkująca
21-03-2008, 15:18:00

Mąż miał badanie rezonans magnetyczny mózgu. Wyniki to ,,rozległa przestrzeń płynowa zlokalizowana przymózgowo nad płatem skroniowym, czołowym i częściowo ciemieniowym o max. długości 12 cm, wysokości 11 mm oraz grubości 48 mm powodująca uciśnięcie przylegających zakrętów mózgowia (...) obraz odp. torbieli pajęczynówki". Czy ktoś z was może mi odpowiedzieć czy mając takie wymiary torbieli można starać się o rentę z tytułu niezdolności do pracy i czy taką rentę ZUS powinien przyznać? Gdzie powinnam szukać informacji na ten temat? Czy ktoś żyje z taką torbielą czy lepiej poddać się operacji i jakie mogą być konsekwencję? Gdzie szukać informacji na ten temat albo poradcie mi jakiego dobrego lekarza bo ten u którego byliśmy nie daje jednoznacznej odpowiedzi?
gość
24-03-2008, 16:57:00

Witam!!

Mam 16 lat. W listopadzie 2007r. miałam drobny wypadek. Bujałam się na krześle i nagle z niego spadłam uderzając głową o parapet. Na początku nie było dolegliwości. W połowie grudnia zaczęła mnie boleć głowa. Dzień w dzień zmagałam się z bólem. W końcu nawet leki przeciwmigrenowe przestały działać. Spałam coraz dłużej bo aż 16godzin dziennie. Pod koniec stycznia neurolog skierował mnie na TK głowy. Okazało się że mam torbiel pajęczynówki II stopnia w komorze Sylwiusza. Ponad to przez torbiel powstał wodniak o wielkości 12mm w okolicach lewej skroni,który przesunął lewą półkulę o 9mm. Rano miałam TK a już wieczorem znalazłam się na bloku operacyjnym. Usunięto mi jedynie wodniaka,natomiast torbiel pozostała. Teraz czuję sie coraz lepiej,chociaż często kręci mi się w głowie,a po jakimkolwiek wysiłku fizycznym utrzymuje się szum.
gość
25-03-2008, 08:16:00

mania
Od pewnego czasu mam dziwne bóle głowy. Kiedy poszłam do lekarza, powiedział,że to migrena-jednak nie wydaje się. Zaczęło się kilka miesięcy temu.Poczułam uciskający ból po prawej stronie głowy bliżej środka pod czaszką.Trwało to 3 dni z przerwami.Jednak ból pojawił się po 2 miesiącach. Nie wiem co mam robić. Najbardziej boję się tego uciskającego bólu. Wiem, że znowu może powrócić. Ktoś może wie co to może być?
Początkujący
28-03-2008, 19:37:00

witam mam na imie stefan .8 lat temu trafilem do szpitala z obiawami nadcisnienia tetniczego ale po pierwszej tomografi okazalo sie ze z tylu glowy cos jest.po rezonansie magnetycznym okazalo sie ze w okolicy przestrzeni sylwiusza jest torbiel pajeczynowki.wtedy wymiary byly1,5 na 20 cm.po drugich badaniach i dlugim pobycie w szpitalu byl on wiekszy o kolejne 5 milimetrow,nie dosc tego wykryli ze torbiel narasta tuz przy rdzeniu kregowym uciskajac go,a takze wykryto zanik i czesciowe obumarcie lewej kory mozgowej i platu czolowego.do dzis dnia mam bardzo silne bole glowy zawroty omdlenia ataki drgawek i krwotoki.od 4 lat lekarze mnie nie lecza i sie tylko wykrecaja,nie wiem co robic ja poprostu umieram.slabo widze nie moge juz chodzicprosze pomozcie mi ktokolwiek.blagam.ja chce zyc!!!![addsig]
amstaf

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Podejrzewam u siebie początki Parkinsona
Skończyłem 87 lat, Pewne objawy utraty sprawności są zrozumiałe. Znalazłem w sieci opis objawów wczesnego Parkinsona. Utraciłem powonienie, mój charakter pisma odpowiada opisowi symptomu Parkinsona. Nie odczuwam żadnych ubytków w sferze psychiki. Nie odczuwam problemów z pamięcią i sprawnością w prowadzeniu samochodu. Zwracam się do autorów postów na forum, .czy opisane objawy widzieli u znanych sobie osób ze stwierdzoną chorobą.
gość
gość
Proszę o pomoc i poradę
Matkę chorą na stwardnienie zaniku mięśni bocznych, z dnia na dzień jest coraz gorzej nawet tabletki przeciwbólowe nie działają mama robi się nerwowa wulgarna itp . Nie wiem co mam już robić.
szukam miejsca dla taty po zawale i w stanie wegetatywnym , który wciąż jeszcze jest w programie budzikowim ale tylko do sierpnia...
Drodzy Wszyscy! dzień dobry! Nazywam się Joanna, mój tata rok temy 16.05 miał rozległy zawal, był długo niedotleniony, niestety nie wybudził się ze śpiączki, nie odzyskał świadomości; przebywa w programie NFZ budzikowim w Sawicach; niedługo minie rok, prognozy nie są optymistyczne; na jesieni musimy znaleźć mu inne miejsce. jesteśmy z Poznania, tata jest teraz 500 km od nas na Podlasiu, to nas wykańcza.. chcemy znaleźć ośrodek xblziej, wiemy, ze trzeba liczyć się z kosztami... ale czy ktoś w ogole wie o dobrym miejscu w Wielkopolsce? pielęgniarki mwoiac do ZOLu go, a przecież ws tyscy wiemy, ze to wyrok.. chciałabym zawalczyć jeszcze ... proszę, jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę, gdzie mogłabym spawrdzac? pytać? bo nie wiem od czego zacząć....
Reklama: