Reklama:

TORBIEL PAJĘCZYNÓWKI :( JAK MAM ZYC?? (514)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
03-04-2008, 05:39:00

Stefan jeśli nie Kraków to może Bydgoszcz. Podobno jest tam bardzo dobry neurochirurg który specjalizuje się w torbielach. poczytaj na pierwszych strona forum tam jedna z osób pisała o swoim przypadku i podawała namiary na lekarza. Natomias zasadnicza sprawa nie możesz pisać do lekarzy, bo widomo że cię zbędą, lecz musisz stukać do ich drzwi i być uparty. To jest dobra metoda.
Ja pisałam do Warszawy w sprawie konsultacji mojego synka i mnie zbyli. Ale jestem uparta i próbuję wszelkich możliwych sposobów aby zapewnić mu opiekę lekarską. Ula
gość
03-04-2008, 10:01:00

w puławach raz w miesiącu przyjmuje profesor Jan Podgórski neurochirurg może do niego pojedz na wizytę to ci powie co dalej teraz będzie 26-04-08 w Jnternus centrum medyczne pamiętaj żeby mieć ze sobą zdjęcia z rezonansu ja zapomniałem a to podstawa wizyta kosztuje 120 zł nr do rejestracji 081-888-01-39 trzeba się dużo wcześniej rejestrować
gość
03-04-2008, 10:43:00

wykryto mi torbiel.... ALE moim pytaniem jest.... ;-( co stanie się gdzy torbiel PEKNIE !!!!................. prosze o szybką odpowiedź.... proszeee......
gość
03-04-2008, 10:45:00

....?? wiem o jakis powikłaniach ale o co chodzi ???..... mozliwa jest smierć??......
Początkujący
03-04-2008, 15:12:00

nie wiem co sie stanie jak peknie ale wolalbym zeby nie pekla ale glowa do gory.ile czasu masz torbiela?[addsig]
amstaf
gość
03-04-2008, 16:29:00

Mózg jak na dłoni

Trwa godzinę, jest bezpieczna, a pacjent może na drugi dzień wrócić do domu. Tak będą wyglądać niektóre operacje mózgu w białostockiej Klinice Neurochirurgii. Wszystko dzięki drogiej aparaturze, kupionej z ministerialnej dotacji. Wczoraj lekarze użyli jej po raz pierwszy.

Operacji poddał się 25-latek. Lekarze wykryli u niego torbiel mózgu. - To coś takiego, jak kałuża czy staw. Zbiera się płyn, który nie może nigdzie wypłynąć. Kiedy torbiel się powiększa zaczyna naciskać na mózg. Akurat u tego pacjenta skutkowało to napadami epilepsji - wyjaśnia profesor Zenon Mariak z Kliniki Neurochirurgii Akademii Medycznej w Białymstoku. Do tej pory tacy pacjenci trafiali na poważne, długie i bardzo skompilowane operacje. - Otwieraliśmy szeroko czaszkę, wszystko oglądaliśmy i łączyliśmy torbiel z fizjologicznymi przestrzeniami płynowymi. Po takiej operacji pacjenci spędzali w szpitalu co najmniej tydzień - wyjaśnia profesor Mariak.

Będzie prościej...
Ale wczoraj było inaczej. Wszystko dzięki endoskopowi mózgu i aparaturze do neuronawigacji. Dzięki temu pierwszemu urządzeniu operacja jest mniej inwazyjna. Chirurdzy wykonują małe cięcie na skórze, przez niewielki otwór trepanacyjny w jamie czaszki wprowadzają endoskop i wpuszczają płyn do układu komorowego. - Tak naprawdę taka operacja mogłaby być równie dobrze wykonywana przy znieczuleniu miejscowym, gdyby tylko pacjent był to w stanie psychicznie wytrzymać - przyznaje profesor Zenon Mariak. Dodaje, że za pomocą endoskopu chirurdzy będą przede wszystkim leczyć dwa rodzaje schorzeń: torbiele i wodogłowie. Tacy chorzy są operowani kilka razy w miesiącu.

... i bezpieczniej
Ale endoskopia to nie wszystko. W Klinice Neurochirurgii jest ona połączona z systemem neuronawigacji, który umożliwia precyzyjne przeprowadzenie zabiegu.
- Zasada działania tego skompilowanego urządzenia oparta jest na tych samych założeniach, które posłużyły do stworzenia systemu GPS - wyjaśnia profesor Janusz Lewko, kierownik Kliniki Neurochirurgii AMB i dodaje: - Zwykłym ludziom ma on ułatwić dotarcie do celu. Neurochirurgowi umożliwia bezbłędne omijanie ważnych życiowo struktur oraz doskonałą orientację w polu operacyjnym.
gość
04-04-2008, 11:03:00

Treść zablokowana przez moderatora

gość
06-04-2008, 18:53:00

ludzie nie suchajcie tego gosci moj synek tez ma torbielki i bylismy u wielu lekarzy i takie torbielki nie sa problemem . sami pomyslcie czy kiedys bylo usg głowki ???? nie . wiec nie wiadomo co mamy w głowie ale madal zyjemy mlodzi rodzice nie nyslcie o tym moj synek ma 16 miesiecy i jest wszystko w porzadku
gość
06-04-2008, 18:53:00

ludzie nie suchajcie tego gosci moj synek tez ma torbielki i bylismy u wielu lekarzy i takie torbielki nie sa problemem . sami pomyslcie czy kiedys bylo usg głowki ???? nie . wiec nie wiadomo co mamy w głowie ale madal zyjemy mlodzi rodzice nie nyslcie o tym moj synek ma 16 miesiecy i jest wszystko w porzadku
gość
06-04-2008, 19:33:00

ja mam 31 lat i torbiela mam ponoć od urodzenia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
DM1
Cześć choruje na dystrofie miotoniczna typu 1 od 10 lat czy ktoś jest w podobnej sytuacji? Proszę o kontakt na maila weronikakolodziejczak33@gmail.com
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
szukam miejsca dla taty po zawale i w stanie wegetatywnym , który wciąż jeszcze jest w programie budzikowim ale tylko do sierpnia...
Drodzy Wszyscy! dzień dobry! Nazywam się Joanna, mój tata rok temy 16.05 miał rozległy zawal, był długo niedotleniony, niestety nie wybudził się ze śpiączki, nie odzyskał świadomości; przebywa w programie NFZ budzikowim w Sawicach; niedługo minie rok, prognozy nie są optymistyczne; na jesieni musimy znaleźć mu inne miejsce. jesteśmy z Poznania, tata jest teraz 500 km od nas na Podlasiu, to nas wykańcza.. chcemy znaleźć ośrodek xblziej, wiemy, ze trzeba liczyć się z kosztami... ale czy ktoś w ogole wie o dobrym miejscu w Wielkopolsce? pielęgniarki mwoiac do ZOLu go, a przecież ws tyscy wiemy, ze to wyrok.. chciałabym zawalczyć jeszcze ... proszę, jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę, gdzie mogłabym spawrdzac? pytać? bo nie wiem od czego zacząć....
gość
Ośrodek neurorehabilitacji z pegiem i tracho Lublin
Cześć.Syn jest po bardzo ciężkim urazie czaszkowo mózgowym ,po stabilizacji miednicy.Wybudzony od tygodnia z niewielką komunikacją typu wodzenie oczami I ściskanie prawą ręką.Szukamy ośrodka w okolicy Lublina neurorechabilitacji opieki całodobowej.Jakieś podpowiedzi może .Marta
Reklama: