Reklama:

tomografia-zaniki korowo-podkorowe u młodej osoby, dlaczego??? (27)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
11-02-2016, 18:01:31

JA mam 25 lat mam zaniki korowo podkowrowe, nerwice i niskie IQ No i co z tego ? Mam jaja i glowe do robienia filmów narazie swoje produkcje. Ale chce robić to zawodowo! I nic mnie nie powstrzyma. A lekarze to banda idiotów wmawiającym ludziom choroby. Pisze to wszystkim osobą o podobnych problemach nie łamcie bo będzie źle. To wy jesteście panami życia. Macie zaniki korowo pod korowe. No i co z tego. Jesteście kims.
gość
11-02-2016, 18:03:37

Ps Jesteście kimś o ile w to uwierzycie. Walczcie o siebie na B oga. Zaniki niskie IQ to nic takiego to nie przekresla zycia.
gość
11-07-2017, 20:46:31

Witam. Po upadku z roweru w 2013 roku po wykonaniu tomografii dowiedziałam się że mam wrodzoną atrofie. Po dalszym wykonaniu badań jakim był rezonans magnetyczny wykazało że mam poszerzenie komór w odrebie ciemieniowym. Byłam u neuropsychologa powiedział że nie mam żadnych objawów aischalmera. Potem u neurohirurga ten natomiast
Powiedział że z tym da się spokojnie żyć tylko należy powtarzać co rok rezonans żeby zobaczyć zmiany jakie zachodzą. Sama mam 23 lata i czerpie z życia ile się da. Jeśli któraś z osób chciałaby się skontaktować proszę o kontakt. 882457869
gość
11-07-2017, 20:52:10

Treść zablokowana przez moderatora

gość
16-08-2023, 17:17:42

gość 23-11-2012, 11:54:51
Moja córka jest po studiach.Dzisiaj właśnie skończyła 27lat.W listopadzie 2010roku wyjechała ze swoim partnerem za granicę .W zeszłym roku,w październiku pisząc z nią na skypie zauważyłam,że coś jest nie tak.Córka zaczęła przestawiać litery w wyrazach,mylić wyrazy.Potem przestała pisać bo już nie potrafiła.Ona sama tych zmian nie dostrzegała,jej partner również nic nie zauważył.Rozmawiając z córką na skypie zwróciłam uwagę na to,że przestała dbać o swój wygląd.Ciężko się z nią rozmawiało:(Stawała się spowolniała ruchowo.Po wielu prośbach udało mi się wymóc na jej partnerze żeby przywiózł ją do kraju,nie chciał.Powiedział,że jestem nadwrażliwa i nie pozwalam jej rozwinąć skrzydeł.Teraz już córka od czerwca jest w kraju.Zrobiliśmy TK głowy,potem RM głowy z kontrastem.Wyszły zmiany min.w płacie czołowym,skroniowy,potylicznym.Są zaniki korowe i podkorowe.Córka jest w trakcie diagnostyki klinicznej.Ale nadal nic nie stwierdzili.Są podejrzenia w kierunku Altzheimera,ale przebieg,tempo rozwoju i wiek nie pasują.Może ktoś ma w rodzinie taki przypadek i może podzielić się wiedzą?Klinicyści twierdzą ze to ciekawy przypadek,ale córce to w niczym nie ułatwi życia.Ona nie miała urazu głowy.Nie umie liczyć,nie rozróżnia kolorów,ale już umie się podpisać.Używa więcej słów,ale o normalnym dialogu jeszcze nie ma mowy.Pozdrawiam wszystkich borykających się z tym problemem i czekam na jakiekolwiek wiadomości.Mama Kasi.
Początkujący
18-08-2023, 13:55:33

Dzień dobry,
Syn mający w zeszłym roku 16 lat w wyniku upadku z 15m doznał min. urazu aksonalnego mózgu, krwiak podpajęczynówkowy ok.ciemieniowej, oczywiście miał też pęknięte płuco, wątrobę, złamany L5, i staw skokowy w wielu miejscach. Dwa miesiące na OIOM, kilka zakażeń bakteryjnych, zap.płuc i tracheostomia, problemy z wybudzeniem po sadacji, potem 1 miesiąc na neurologii, rehabilitacja . Obecnie chodzi, jeździ na rowerze, pływa, spotyka się ze znajomymi, wygrywa w scrabble. Od września wracamy do szkoły - powtarzamy 2kl liceum z poszerzoną matematką. Farmakologicznie- sertralina, memantyna i nootropil
Teoretycznie mam świadomość neuroplastyczności mózgu ale tak po prostu nie wiem na co zwracać uwagę, i czy w ogóle? czy coś co jest widoczne na MRI powinno mnie ukierunkować ? co może wpłynąć , zakłócić psychikę, osobowość, jakieś zdolności percepcji w związku ze zmianami widocznymi w rezonansie
proszę o takie ludzkie wytłumaczenie opisu badania.
Badanie MR głowy w sekwencjach SE i FSE , w obrazach T1,T2,PD zależnych , w sekwencjach FLAIR w obrazach dyfuzyjnych oraz T1 zależnych po podaniu środka kontrastowego
W sekwencji SWI uwidoczniono liczne ogniska ubytku sygnału/złogów homosyderyny :
- na pograniczu korowo-podkorowym
- w strukturach głębokich obu półkul mózgu
- w płacie ciała modzelowatego
- w lewej półkuli móżdżku,
na sklepistości obu półkul mózgu niewielkie ogniska podkorowego wzmocnienia kontrastowego,
układ komorowy symetryczny, nieposzerzony, nieprzemieszczony,
struktury tylnej jamy w normie,
rezerwa płynowa podpajęczynówkowa zachowana,
płyn w zatokach klinowych i komórkach prawego wyrostka sutkowatego
z poważaniem
rawka
gość
05-09-2024, 05:26:54

Dzień dobry o czym świadczy odcinkowy zanik tkanki kory mozgowej?
I hipertoza czolowa?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: