Dzień dobry,
Syn mający w zeszłym roku 16 lat w wyniku upadku z 15m doznał min. urazu aksonalnego mózgu,
krwiak podpajęczynówkowy ok.ciemieniowej, oczywiście miał też pęknięte płuco, wątrobę, złamany L5, i staw skokowy w wielu miejscach. Dwa miesiące na OIOM, kilka zakażeń bakteryjnych, zap.płuc i tracheostomia, problemy z wybudzeniem po sadacji, potem 1 miesiąc na neurologii,
rehabilitacja . Obecnie chodzi, jeździ na rowerze, pływa, spotyka się ze znajomymi, wygrywa w scrabble. Od września wracamy do szkoły - powtarzamy 2kl liceum z poszerzoną matematką. Farmakologicznie- sertralina, memantyna i nootropil
Teoretycznie mam świadomość neuroplastyczności mózgu ale tak po prostu nie wiem na co zwracać uwagę, i czy w ogóle? czy coś co jest widoczne na MRI powinno mnie ukierunkować ? co może wpłynąć , zakłócić psychikę, osobowość, jakieś zdolności percepcji w związku ze zmianami widocznymi w rezonansie
proszę o takie ludzkie wytłumaczenie opisu badania.
Badanie MR głowy w sekwencjach SE i FSE , w obrazach T1,T2,PD zależnych , w sekwencjach FLAIR w obrazach dyfuzyjnych oraz T1 zależnych po podaniu środka kontrastowego
W sekwencji SWI uwidoczniono liczne ogniska ubytku sygnału/złogów homosyderyny :
- na pograniczu korowo-podkorowym
- w strukturach głębokich obu półkul mózgu
- w płacie ciała modzelowatego
- w lewej półkuli móżdżku,
na sklepistości obu półkul mózgu niewielkie ogniska podkorowego wzmocnienia kontrastowego,
układ komorowy symetryczny, nieposzerzony, nieprzemieszczony,
struktury tylnej jamy w normie,
rezerwa płynowa podpajęczynówkowa zachowana,
płyn w zatokach klinowych i komórkach prawego wyrostka sutkowatego
z poważaniem
rawka