Reklama:

tomografia-zaniki korowo-podkorowe u młodej osoby, dlaczego??? (27)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
13-12-2009, 14:59:08

Zaniki korowe lub podkorowe charakterystyczne są dla starszych ludzi, nasz mozg jak i inne narządy starzeje się.W miejscu gdzie dochodzi do zaniku tkanki mózgowej powstaje przestrzeń płynu i w tym miejscu tkanki mozgowej juz nie ma.U starszych ludzi i u młodych (jeśli zaników nie wywołała choroba)są to zmiany nieodwracalne,i nie da sie ich zatrzymać.
Zaniki w płatach skroniowych odpowiadają za pogarszanie sie pamięci i kojarzenia,zaniki móżdżku-zaburzenia równowagi.
niestety tkanka mózgowa(nerwowa)nie regeneruje się tak jak np tkanki wątroby.Jeśli zaniki są bardzo duże dochodzi do udaru mózgu,do udaru dochodzi nie tylko przez zaniki korowo-podkorowe.
gość
27-08-2011, 21:07:31

Ja własnie sie dowiedzialem że wykryto to u mnie w wieku 16 miesięcy.. mialem tez za bobasa ataki duszenia sie, podobne do padaczki ale ponoc to nie padaczka... teraz bede staral sie o skierowanie do neurologa...
zdarza mi sie ze nie pamietam pewnych rzeczy... choc zawsze myslalem ze to razej normalne, i moze tak jest. Czasem tez sie zawiesze, ale to raczej sprawka charakteru(marzyciel) Ale mimo wszystko mysle że warto o zbadanie sie czy czasem cos nie postepuje...
gość
27-08-2011, 21:08:37

dodam jeszcze tylko ze teraz mam 20 lat.
gość
11-03-2012, 13:53:10

Gość 2009-12-13 15:59:08 Zaniki korowe lub podkorowe charakterystyczne są dla starszych ludzi, nasz mozg jak i inne narządy starzeje się.W miejscu gdzie dochodzi do zaniku tkanki mózgowej powstaje przestrzeń płynu i w tym miejscu tkanki mozgowej juz nie ma.U starszych ludzi i u młodych (jeśli zaników nie wywołała choroba)są to zmiany nieodwracalne,i nie da sie ich zatrzymać.
Zaniki w płatach skroniowych odpowiadają za pogarszanie sie pamięci i kojarzenia,zaniki móżdżku-zaburzenia równowagi.
niestety tkanka mózgowa(nerwowa)nie regeneruje się tak jak np tkanki wątroby.Jeśli zaniki są bardzo duże dochodzi do udaru mózgu,do udaru dochodzi nie tylko przez zaniki korowo-podkorowe.
gość
23-11-2012, 10:54:51

Moja córka jest po studiach.Dzisiaj właśnie skończyła 27lat.W listopadzie 2010roku wyjechała ze swoim partnerem za granicę .W zeszłym roku,w październiku pisząc z nią na skypie zauważyłam,że coś jest nie tak.Córka zaczęła przestawiać litery w wyrazach,mylić wyrazy.Potem przestała pisać bo już nie potrafiła.Ona sama tych zmian nie dostrzegała,jej partner również nic nie zauważył.Rozmawiając z córką na skypie zwróciłam uwagę na to,że przestała dbać o swój wygląd.Ciężko się z nią rozmawiało:(Stawała się spowolniała ruchowo.Po wielu prośbach udało mi się wymóc na jej partnerze żeby przywiózł ją do kraju,nie chciał.Powiedział,że jestem nadwrażliwa i nie pozwalam jej rozwinąć skrzydeł.Teraz już córka od czerwca jest w kraju.Zrobiliśmy TK głowy,potem RM głowy z kontrastem.Wyszły zmiany min.w płacie czołowym,skroniowy,potylicznym.Są zaniki korowe i podkorowe.Córka jest w trakcie diagnostyki klinicznej.Ale nadal nic nie stwierdzili.Są podejrzenia w kierunku Altzheimera,ale przebieg,tempo rozwoju i wiek nie pasują.Może ktoś ma w rodzinie taki przypadek i może podzielić się wiedzą?Klinicyści twierdzą ze to ciekawy przypadek,ale córce to w niczym nie ułatwi życia.Ona nie miała urazu głowy.Nie umie liczyć,nie rozróżnia kolorów,ale już umie się podpisać.Używa więcej słów,ale o normalnym dialogu jeszcze nie ma mowy.Pozdrawiam wszystkich borykających się z tym problemem i czekam na jakiekolwiek wiadomości.Mama Kasi.
gość
23-11-2012, 14:42:34

Witam Panią jeśli można wiedzieć z jakiej miejscowości Panie pochodzą. Ponieważ mnie w TK głowy robionej 2 tyg. temu wykryto nieuzasadnione do wieku cechy zaniku korowo-podkorowego mózgowia i nie wiem co mam o tym sądzić mam 30 lat. Czekam na konsultację tego opisu TK z neurologiem. Pozdrawiam i życzę zdrowia dla córki
Ania.
gość
25-11-2012, 21:12:37

Gość 2009-12-13 15:59:08 Zaniki korowe lub podkorowe charakterystyczne są dla starszych ludzi, nasz mozg jak i inne narządy starzeje się.W miejscu gdzie dochodzi do zaniku tkanki mózgowej powstaje przestrzeń płynu i w tym miejscu tkanki mozgowej juz nie ma.U starszych ludzi i u młodych (jeśli zaników nie wywołała choroba)są to zmiany nieodwracalne,i nie da sie ich zatrzymać.
gość
03-09-2013, 21:03:19

gość
05-12-2014, 15:46:39

Gość 2007-02-19 21:55:00
Zaniki mogą być po szczepieniach po zapaleniach mózgu np. od szczepionkowych wirusów np. Odry Opisane w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia jako NOP - encefalopatia poszczepienna - "otępienie umysłowe"
gość
14-07-2015, 15:14:26

Ja w wieku ponad 80 mam podobne objawy jak opisane tutaj, ale słabe.
Ok.10 lat wstecz zaczeły się zaburzenia równowagi, miałem kilka upadków, kontuzje. Zwalczam to nasileniem i ukierunkowaniem świadomości,
oczywiście oszczędnie lekami. Zaburzenia typu alzheimera umiarkowane
niewidoczne dla otoczenia.
Przejde do najwazniejszej uwagi. Kilkuletnią juz stabilizację zawdzięcZam
systematycznemu umiarkowanemu piciu czerwonego wina, które zawiera
cudowne leki, dopiero teraz odkrywane. Wyprzedziłem oficjalną
medycyne, bo jakiż lekarz by to zalecił. Inne sprawy pomijam, bo to nie
jest rozprawa naukowa.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: