Reklama:

tomografia komputerowa głowy (22)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
07-12-2012, 21:18:04

Witam,
W nadchodzący poniedziałek czeka mnie tomografia komputerowa głowy, trochę obawiam się tego badania, szczególnie przez to iż w tym czasie wystąpi u mnie miesiączka, czy w takim razie powinnam zrezygnować z badania i przenieść je na inny termin? Czy okres może spowodować 'sfałszowanie' wyników? Badanie jest wykonywane ze względu na częste bóle głowy i jednorazowe omdlenie, dodam, że EEG nic nie wykazało a Neurolog dla 'upewnienia się' skierował mnie na tomografię.
Proszę o szybką odpowiedzi, z góry dziękuję i pozdrawiam, Karolina!
gość
07-12-2012, 22:17:52

O ile z tomografią nie powinno być problemu, o tyle w przypadku podania kontrastu (nie wiem jakie masz badanie) może się (ale nie musi) opóźnić troszkę kolejna miesiączka.
Nie jest tak zawsze. Przekazuję Ci jedynie info z innych for więc bez stresu.
Co do kontrastu - ten przy TK potrafi uczulać. Więc jeśli będziesz się czuła nie-halo to raczej z powodu kontrastu niż z powodu badania w trakcie miesiączki.
Poza tym od głowy jest troszkę odległości do macicy i jajników ;)
Nie denerwuj się. Będzie OK
---------------------------------------------------- ‎"Zasady są dla zwykłych ludzi. Geniusze potrafią żyć w chaosie"
Początkująca
07-12-2012, 22:30:26

dzięki!:) troszkę mnie uspokoiłaś..ale własnie obawiam się tego kontrastu..jestem alergikiem - atopowe zapalenie skóry i okresowa astma:(
będę miała sprawdzane głównie zatoki, z tego co mówiła Pani Neurolog. oby nie pojawiły się zadne męczące skutki uboczne, jestem dość 'nerwową' osobą i boje się, że wpadne w jakąś panikę i jeszcze sama wytworze te nieprzyjemne skutki:)
gość
07-12-2012, 22:33:48

Zanim zapytają Cię o cokolwiek to od razu powiedz o uczuleniach.
Trzymam kciuki :)
---------------------------------------------------- ‎"Zasady są dla zwykłych ludzi. Geniusze potrafią żyć w chaosie"
gość
07-12-2012, 22:38:25

Emi_lia idąc na badanie TK musisz być na czczo.
Kontrast wywołuje odruchy wymiotne.
Jestem alergikiem, mam astmę, kontrast miałam podawany dwa razy, nic się nie działo.
Alicja
Początkująca
07-12-2012, 22:44:11

niedzielny obiad będzie ostatnim posiłkiem do poniedziałku, jestem więcej niż pewna, że ze 'strachu' nic nie przejdzie mi przez usta :D
wlasnie mam taki zamiar, od razu zbombarduje pielęgniarkę informacjami o alergiach :)
Alicjo, a czy po badaniu miałas jakieś skutki uboczne? po 3-4 godzinach czy następnego dnia?
gość
08-12-2012, 08:36:08

Emi_lia, u mnie nie było żadnych skutków ubocznych, ale z tego co pamiętam trzeba odsiedzieć ok. 0,5 godz. bo w tym czasie takie skutki mogą wystąpić.
A co do posiłków, możesz zjeść kolację, a w dniu badania kompletnie nic nawet nie możesz się nic napić.
Pomimo, że rano nic nie jadłam, piłam to i tak po podaniu kontrastu czułam, że za chwilę będę wymiotować, ale wszystko się rozeszło.
Alicja
Początkująca
08-12-2012, 12:32:20

Alicjo bardzo dziękuję za odpowiedź! wezmę sobie Twoja rady do serca:) badanie mam o godzinie 10 także, myślę, że z piciem nie będzie problemu.
Teraz myślę tylko o tym, żeby wszystko było ok:)
gość
08-12-2012, 19:49:41

emi_lia, życzę powodzenia. Daj znać jak zniosłaś badanie.
Alicja
Początkująca
10-12-2012, 14:11:51

uf, juz po wszystkim:) jak na razie mój organizm brawurowo reaguje na kontrast, co prawda boli mnie troche głowa i jestem zmęczona i nie mam kompletnie apetytu, ale skonczyło sie na uczuciu gorąca (to było strasznie dziwne uczucie!), metlicznym posmaku i nie powiem, jakbym coś zjadła to na pewno pielęgniarka miała by co posprzątać..
wyniki w czwartek, oby były korzystne. choć radiolog wykonujący badanie słyszący o częstych mocnych bolach głowy i zatok, usmiechnął się..z lekkim miłosierdziem;/

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: