Reklama:

Tiki Nerwowe !!!! (514)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
30-07-2019, 17:55:41

Mam 22 lata i tiki, coraz bardziej mi to przeszkadza, znalazł ktoś jakiś sposób na to gówno? Ja spróbuje teraz jakieś leki uspokajające bo zauważyłem że tiki są większe gdy czuje niepokój. Ale wątpie że mi sie uda a niewyobrażam sobie żyć tak na zawsze, nie wiem co robić.
gość
26-04-2020, 22:16:23

Niestety jest duża szansa że tiki ci nie przejdą. Sama borykam sie z tym od wieku 15 lat. Jest to bardzo denerwujące, nie da się wyleczyć jednak mogę jakoś ograniczyć występowanie tików. Chodzę o regularnych porach spać, i spożywam posiłki o tej samej porze. Staram się unikać stresujących sytuacji oraz wysypiać się. Odstawiłam cukier i kofeinę. Tiki to bardzo indywidualna sprawa ale warto spróbować. Powodzenia
gość
16-08-2020, 20:04:47

Gość 2008-08-12 18:48:00
Dzień dobry potrzebuje szybkiej odpowiedzi i pomocy dla mojego 8 LETNIEGO syna,otóż od pewnego czasu u mojego syna pojawiły sie tiki nerwowe, sama nie wiem czym spowodowane.Zaczeło sie to od tamtgo roku zaczał mrugac jednym okiem, myślałam ze powodem tego była sytuacja że na koniec roku został przyduszony na szyji w przedszkolu,póżniej zaczeła sie 1 klasa bardzo przezywał ze nie ma kolegów,siedział sam bo była nie parzysta liczba osób, uwagi do nauczycielki były nadaremne,ciagle przezywał jakies problemy w szkole,przykładem moze byc choćby to ze pani katachetka chciała go uderzyc po głowie biblią a on czuł sie nie winny, bo to ktos inny rozrabiał,tiki te narastały ,przybywało kreci głowa pochylajac ja bije nogami w miejscu kolan,podnosi stopy do góry i patrzy jakby sie cos przykleiło,bardzo często to robi ,bardzo sie boje teraz jak rozpocznie sie nowy rok bo beda sie z niego smiac a on nie wytrzyma bo jest bardzo uczuciowym i nerwowym chłopcem,byłam z nim w poradni psycholeg-pedagogicznej i poradni urologicznej ale opinie które otrzymałam sa sprzeczne ze soba,proszę o szybka odpowiedz bo widze ze on sobie nie radzi i bardzo go draznią.MARZENA
gość
20-09-2020, 22:09:11

Witam, ja rozwiązałem ten problem większość tików jest spowodowana piciem napojów które maja w sobie kofeina a ta kofeina wypłukuje z organizmu magnez i dlatego tak się dzieje, trzeba zaprzestać pic coca cole oraz pepsi i wszystkie energetyki które maja w sobie kofeine i zacząć stosować tabletki z magnezem jakikolwiek magnez by go po prostu uzupełnić.
gość
14-12-2020, 11:06:17

DZIEŃ DOBRY
Córka (lat 19) ma tiki (tak to nazwaliśmy) w postaci uderzania ręką o stół, potem w głowę (nieraz po nocce ma podbite oko), piersi itp. Jest pod kontrolą lekarza - neurologa ale stosowane leki nie dają skutku. Te tiki trwają chwilkę kilka sekund, ale są bardzo częste.
A wszystko zaczęło się od nagłych ataków lęku, gdzie z córką przez kilka minut nie było kontaktu, kogoś widziała, wyglądało to strasznie. Stwierdzono u niej suma sumarum padaczkę, ale bez tych standardowych ataków.
Na szczęście ataki ustały, ale pojawiły się tiki. Nie wiem czy skutki uboczne zastosowanych leków.
Byliśmy u kilku lekarzy jednak tiki nie ustępują,
Może znacie dobrego lekarza neurgologa (najlepiej Poznań lub Wrocław i okolice). Może ktoś się spotkał z przypadkiem tików jakie ma córka.
Liczę na Waszą pomoc
Pozdrawiam
Krzysztof
gość
04-02-2021, 15:55:07

My na tiki dostalismy olej konopny. Dotyczy nastolatki. Oraz psychoterapia. Dziecko nerwowe depresyjne. Na olejku jesteśmy od tygodnia i jakby mniej ją "rzuca" - tiki jakby skumulowane w tułowiu.
gość
27-02-2021, 07:49:12

Gość 2020-12-14 12:06:17
DZIEŃ DOBRY
Córka (lat 19) ma tiki (tak to nazwaliśmy) w postaci uderzania ręką o stół, potem w głowę (nieraz po nocce ma podbite oko), piersi itp. Jest pod kontrolą lekarza - neurologa ale stosowane leki nie dają skutku. Te tiki trwają chwilkę kilka sekund, ale są bardzo częste.
A wszystko zaczęło się od nagłych ataków lęku, gdzie z córką przez kilka minut nie było kontaktu, kogoś widziała, wyglądało to strasznie. Stwierdzono u niej suma sumarum padaczkę, ale bez tych standardowych ataków.
Na szczęście ataki ustały, ale pojawiły się tiki. Nie wiem czy skutki uboczne zastosowanych leków.
Byliśmy u kilku lekarzy jednak tiki nie ustępują,
Może znacie dobrego lekarza neurgologa (najlepiej Poznań lub Wrocław i okolice). Może ktoś się spotkał z przypadkiem tików jakie ma córka.
Liczę na Waszą pomoc
Pozdrawiam
Krzysztof
Lekarz dr Janik w Warszawie. Polecam
gość
18-03-2021, 19:17:29

Tiki zaczęły mi się po śmierci taty ,wcześniej ciąża z zagrożeniem życia dziecka,poród ,komplikacje,smierć taty i od 9miesiecy poruszanie nosem ,okiem.Czy to nic poważnego ?boje się
gość
08-04-2022, 18:37:05

Mam syna z tikami nerwowymi w wieku 12 lat . Po wielu latach leczenia i uzywania z roznym skutkiem wielu psychotropow z tego co moge powiedziec jeden zaczal mu w 80% pomagac.Wedlug mnie o ile tak mozna powiedziec - najmniej szkodliwy.Nie wystepuje przy nim taki skutek uboczny jak sennosc, czy obnizona koncentracja na lekcjach.Jest on w postaci syropu.Nazywa sie AMBILIFY 1mg/ml aripiprazole.Chyba nie wystepuje w Polsce.Poniewaz mieszkam w niemczech dostaje wiecej niz zuzywa moj syn.Moge odstapic regularnie 1 opakowanie na miesiac.Prosze tylko skonsultowac z neurologiem czy ten lek nadaje sie do panstwa dziecka.Jest na recepte i uzywany rowniez przy syndromie toureta..Dla mojego syna dawka byla regularnie zwiekszana do 5 ml/dzien.Jeszcze raz prosze o konsultacje z neurologiem a nie stosowac na wlasna reke.Moj adres do kontaktu (Nowak-hans1@web.de)
gość
22-04-2022, 20:24:26

Gość 2019-07-30 19:55:41
Mam 22 lata i tiki, coraz bardziej mi to przeszkadza, znalazł ktoś jakiś sposób na to gówno? Ja spróbuje teraz jakieś leki uspokajające bo zauważyłem że tiki są większe gdy czuje niepokój. Ale wątpie że mi sie uda a niewyobrażam sobie żyć tak na zawsze, nie wiem co robić.
Odpowiem Tobie, ale także innym osobom narzekającym na tiki nerwowe.
Wg mojej wiedzy tiki nerwowe pojawiły się u mnie na początku szkoły podstawowej w wieku 7-8 lat, razem z nimi przyszła także niezdolność do równego pisania w linijkach zeszytów, czyli potocznie mówiąc bazgrolenie jak kura pazurem. To bazgrolenie nie było i nie jest efektem jakiejś niechęci do ładnego pisania czy lenistwa, po prostu od początku szkoły podstawowej nie potrafiłem poprowadzić ręki i do dzisiaj miewam z takie problemy i to nie tylko z równym pisaniem, ale n.p. z utrzymanie lutownicy w jednym miejscu.
Tiki były bardzo uciążliwe zwłaszcza w okresie szkoły i 1-j połowy liceum i to nie ze względu na naśmiewanie się kolegów, czy świadomość, że to jakoś dziwnie wygląda. To były najmniejsze zmartwienia, gdyż razem z niemal każdym tikiem przechodziło przez ze mnie rozproszenie, jakieś rozbicie struktury myśli czy wątku, który akurat miałem w umyśle. A jeśli nie całkowite rozbicie czy przerwanie to przynajmniej jakieś zaburzenie ciągłości myślenia. To dotyczyło zwłaszcza tików polegających na nerwowym ruszaniu głową.
W 2-j połowie szkoły średniej tiki zaczęły się zmniejszać wraz z niestety zwiększaniem przeze mnie konsumpcji marihuany. Zielsko te zmniejszało u mnie ilość i siłę tików, a także poprawiało charakter pisma. Za cenę która tera po latach moim zdaniem się nie opłacała, gdyż w między czasie zaliczyłem narkomanię, u której początków leżało popijanie alkoholu i popalanie zioła. Marihuanę paliłem przez te niemal 20 lat, bo tyle już minęło od czasów LO z różną częstością i często ponad rocznymi przerwami. Zawsze jak dotąd zmniejszała ilość i siłę tików i poprawiała charakter pisma kosztem zamulenia po kilku dniach stosowania. Warto dodać, że już po mniej więcej 27-28 roku życia miałem okresy, w których nie paliłem marihuany i tików nie miałem, chociaż miałem okropny charakter pisma. Na to niestety pomagało tylko zioło.
Wydaje mi się, że gdybym przyjmował tę marihuanę w jakiś cywilizowany sposób n.p. w postaci pitego czy jedzonego oleju, pod kontrolą lekarza, to być może byłoby lepiej.
Nie polecam komukolwiek stosowania na sobie marihuany, a zwłaszcza na własną rękę i w postaci palonej, gdyż jest to najbardziej narkotyczna postać tej rośliny

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: