Reklama:

Tiki Nerwowe !!!! (514)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
21-05-2022, 17:53:38

Czy może mi pan napisać co z córka i jak z jej tikami ? Mam podobna sytuacje z córka. Tiki nad którymi nie ma kontroli. Bije siebie rzeczy do tego chodzą jej ręce nogi głowa. I to z dnia na dzień. Po prostu. Już nie wiem co mam myśleć. Nie może normalnie funkcjonować. Serce mi pęka. Żyć mi soe nie chce
Gość 2020-12-14 12:06:17
DZIEŃ DOBRY
Córka (lat 19) ma tiki (tak to nazwaliśmy) w postaci uderzania ręką o stół, potem w głowę (nieraz po nocce ma podbite oko), piersi itp. Jest pod kontrolą lekarza - neurologa ale stosowane leki nie dają skutku. Te tiki trwają chwilkę kilka sekund, ale są bardzo częste.
A wszystko zaczęło się od nagłych ataków lęku, gdzie z córką przez kilka minut nie było kontaktu, kogoś widziała, wyglądało to strasznie. Stwierdzono u niej suma sumarum padaczkę, ale bez tych standardowych ataków.
Na szczęście ataki ustały, ale pojawiły się tiki. Nie wiem czy skutki uboczne zastosowanych leków.
Byliśmy u kilku lekarzy jednak tiki nie ustępują,
Może znacie dobrego lekarza neurgologa (najlepiej Poznań lub Wrocław i okolice). Może ktoś się spotkał z przypadkiem tików jakie ma córka.
Liczę na Waszą pomoc
Pozdrawiam
Krzysztof
gość
22-05-2022, 16:36:36

Cześć,zawsze chyba miałam tiki nerwowe ale nie przeszkadzały mi one i nikt nie zwracał na nie uwagi. Teraz się pogorszyło od pół roku zaczęłam cmokać ustami... Jest to denerwujące dla samej mnie.Mam narzeczonego i też zaczął to zauważać. Chciałabym sobie sama z tym poradzić. Choruje na epilepsje ale jest to nabyta choroba. Nie wiem czy to od tego. Czytałam że może to być niedobór witamin ale nie doczytałam jakich? Co myślicie ? Jak samej sobie poradzić z tym ?
gość
15-06-2022, 18:31:16

Gość 2019-07-30 19:55:41
Mam 22 lata i tiki, coraz bardziej mi to przeszkadza, znalazł ktoś jakiś sposób na to gówno? Ja spróbuje teraz jakieś leki uspokajające bo zauważyłem że tiki są większe gdy czuje niepokój. Ale wątpie że mi sie uda a niewyobrażam sobie żyć tak na zawsze, nie wiem co robić.
gość
15-06-2022, 18:32:39

Mam 22 lata i tiki, coraz bardziej mi to przeszkadza, znalazł ktoś jakiś sposób na to gówno? Ja spróbuje teraz jakieś leki uspokajające bo zauważyłem że tiki są większe gdy czuje niepokój. Ale wątpie że mi sie uda a niewyobrażam sobie żyć tak na zawsze, nie wiem co robić.
gość
15-06-2022, 18:51:34

Gość 2022-06-15 20:31:16
Mam 22 lata i tiki, coraz bardziej mi to przeszkadza, znalazł ktoś jakiś sposób na to gówno? Ja spróbuje
teraz jakieś leki uspokajające bo zauważyłem że tiki są większe gdy czuje niepokój. Ale wątpie że mi sie uda a niewyobrażam sobie żyć tak na zawsze, nie wiem co robić.
.
Syn zaczął mieć tiki w wieku 9 lat. Najpierw oczy potem głowa z odrzutami na bok. Neurolog z CZD po rezonansie, badaniu eeg poleciła nam EyeQ kapsułki z Omega 3 i Omega6 + dodatkowo wit d bo wyszły w badaniach niedobory. Pierw brał duże dawki chyba przez 6 tygodni a gdy tiki ustąpiły do teraz ( przez ost 8 lat) bierze 1 kapsułce dziennie( ze śniadaniem) i 1 Wit d. Nie mam pewności ze działają ale jednego roku w wakacje przestał brać. Bylismy akurat na urlopie a ja zauwazylam te delikatne tiki oczne i zapytałam czy bierze EyeQ a on powiedział ze przestał od początku wakacji (3 tyg temu). Od razu wróciliśmy i odpukać na razie nie wrocily
gość
15-06-2022, 19:03:50

I bierze jeszcze magnez B6
gość
23-07-2022, 09:54:15

Hej
Widzę że forum jeszcze żyje więc i ja opiszę swoją przygodę z tikami. Mam 36 lat i tiki zaczęły się u mnie rok temu potrząsanie i wręcz prawie wykręcanie głowy jakbym mogła to bym ją sobie wykręciła. Mi się wydaje że u mnie zaczęło się to po stracie ciąży (miałam nowotwór ciążowy i trzebabylo usunąć ciąże w 12 tygodniu - dziecko już nie żyło) był to dla mnie ogromny stres i chyba to wywołało tę tiki. Po około pół roku trochę się uspokoiło, ale przyszedł nowy stres przygotowania do Komuni córki, kolejna ciąża i poronienie tiki znowu wróciły ale teraz że zdwojoną siłą. Nie mam już siły, nic nie pomaga neurolog zapisuję aleki ale nie działają pomaga tylko leżenie bo wtedy głową jest cała podparta ale jak tylko wstanę głową lata mi na wszystkie strony. Jadę cały czas na pyralgine bo tylko ona niweluje ból głowy który wywołuje te tiki. Boję się że wpadnę zaraz w jakaś depresję, nie wiem co robić. Tak bardzo bym chciała żeby to minęło....
gość
08-08-2022, 11:14:40

.
Syn zaczął mieć tiki w wieku 9 lat. Najpierw oczy potem głowa z odrzutami na bok. Neurolog z CZD po rezonansie, badaniu eeg poleciła nam EyeQ kapsułki z Omega 3 i Omega6 + dodatkowo wit d bo wyszły w badaniach niedobory. Pierw brał duże dawki chyba przez 6 tygodni a gdy tiki ustąpiły do teraz ( przez ost 8 lat) bierze 1 kapsułce dziennie( ze śniadaniem) i 1 Wit d. Nie mam pewności ze działają ale jednego roku w wakacje przestał brać. Bylismy akurat na urlopie a ja zauwazylam te delikatne tiki oczne i zapytałam czy bierze EyeQ a on powiedział ze przestał od początku wakacji (3 tyg temu). Od razu wróciliśmy i odpukać na razie nie wrocilyMożesz powiedzieć jak wyglądały tiki oczne u syna? U mnie córka 6 latek mruga jednym oczkiem bądź czasem dwoma naprzemiennie jakby oczka puszczała. Eeg wyszło Wam ok? My bierzemy Eye q dopiero od kilku dni, nie wiem czy i kiedy spodziewać się efektów.
gość
18-08-2022, 20:29:01

Gość 2022-06-15 20:51:34
Gość 2022-06-15 20:31:16
Mam 22 lata i tiki, coraz bardziej mi to przeszkadza, znalazł ktoś jakiś sposób na to gówno? Ja spróbuje
teraz jakieś leki uspokajające bo zauważyłem że tiki są większe gdy czuje niepokój. Ale wątpie że mi sie uda a niewyobrażam sobie żyć tak na zawsze, nie wiem co robić.
.
Syn zaczął mieć tiki w wieku 9 lat. Najpierw oczy potem głowa z odrzutami na bok. Neurolog z CZD po rezonansie, badaniu eeg poleciła nam EyeQ kapsułki z Omega 3 i Omega6 + dodatkowo wit d bo wyszły w badaniach niedobory. Pierw brał duże dawki chyba przez 6 tygodni a gdy tiki ustąpiły do teraz ( przez ost 8 lat) bierze 1 kapsułce dziennie( ze śniadaniem) i 1 Wit d. Nie mam pewności ze działają ale jednego roku w wakacje przestał brać. Bylismy akurat na urlopie a ja zauwazylam te delikatne tiki oczne i zapytałam czy bierze EyeQ a on powiedział ze przestał od początku wakacji (3 tyg temu). Od razu wróciliśmy i odpukać na razie nie wrocily
gość
22-08-2022, 21:48:14

Witam. Jest ktoś jeszcze na tym forum?
Naszą zmora od 6 lat, sa tiki u syna. Miał 3 lata jak zaczął mrugać oczkami. Oczywiście okulista. Wszystko ok tikow przybywało.
U nas wygląda to tak ze sa okresy nasilenia i okresy remisji. Zdarza sie ze na długo zapominamy o tym strasznym schorzeniu. I potem znów się nagle pojawiają. Jest to czas dla nas straszny. Oddałabym wszystko, aby zabrać mu to. ( dosłownie)...
Syn ma 9 lat. Czasami sa momenty jak go męczą ze płaczę i pyta czy miną mu. A ja nie znam odpowiedzi. 😔
Jest tu ktoś kto mial też przewlekłe tiki ktore sa potem mijaja i znów powracają???
Może ktoś sie ich pozbyl, albo pomogła jakaś diagnoza.
Pomocy 😔

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
Guz przysadki mózgowej
Od roku czasu mam bóle głowy. Takie do wytrzymania. 5msc temu w badaniu krwi wyszła wysoka prolaktyna i gran.kwasochłonne. Do bólów głowy, doszły zaburzenia wzrokowe, czasem mam mroczki przed oczami z lekkimi zawrotami głowy.. Na rozenons głowy czekam do 17 kwietnia :( objawy nie ustępują. Na skierowaniu pani neurolog nie wpisała pilne. I stąd tyle czekania Czy ktoś miał tak podobnie i podejrzenie guza przysadki mózgowej ??
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
Reklama: