Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
10-09-2022, 12:14:23

Gość 2022-08-16 23:50:22
Gość 2021-03-12 22:19:49
Gość 2021-02-28 18:49:34
Gość 2021-02-25 23:20:18
Gość 2021-02-17 17:23:30
Witam, zwracam się z prośbą o namiary na jakiegoś dobrego neurochirurga. Pół roku temu dowiedziałam się, że mam w głowie (gdzieś za gałka oczna) tętniaka 4x5mm. Niby mały, ale podobno małe częściej pękają. Neurolog mówi obserwować, neurochirurg zaleca operację z otwieraniem czaszki. Szukam namiarów na neurochirurga (w woj. pomorskim najlepiej), wykonującego zabiegi embolizacji, może on coś zaproponuje lepszego. Nie wiem, czy poddać się leczeniu, bo mam małe dzieci i boję się konsekwencji.. Tego, że pęknie też się boję.. Nie wiem, co robić i gdzie szukać pomocy. Na wizytę w Gdańsku czekam już 2 miesiące i nikt nie oddzwania. Proszę o jakieś namiary na dobrego fachowca. I pytanie: czy jest szansa, że tętniak nigdy nie pęknie? Czy one zawsze pękają...?
Dzień dobry.
Ja mam 3 tetniaki. 1 duży 14mm i 2 małe o podobnych wymiarach co Twój.
Ten największy (dzisiaj mija równy rok) jestem już po embolizacji, 2 mniejsze tetniaki są pod obserwacją.
Wiem co czujesz, myślałam tylko o dzieciach i trzęsłam się ze strachu.
Dlaczego jest mowa o otwieraniu czaszki może u Ciebie też wystarczy embolizacja (bez otwierania czaszki). Znam lekarzy ale na Śląsku. Daj znać czy jesteś zainteresowana, teraz przez Internet można przesłać płytkę i też pomogą.
Witam, muszę zrobić ponowne badania (żeby było co porównywać) i wtedy mam się umówić do lekarza, który zadecyduje, czy jest szansa na embolizacje. Cały czas myślałam, że lepiej z tym żyć, a teraz już sama nie wiem, kiedy jest mniejsze ryzyko: przy operacji, embolizacji, czy życiu z tętniakiem...
.
Witam,
Mam namiary na bardzo dobrego neurochirurga ale z Krakowa super specjalista i podejście do pacjenta na zasadzie człowiek- człowiek. Otwarcie czaszki wiąże się z dużym ryzykiem ( wiem jestem 11 lat po takim zabiegu u mnie pęk więc nie miałem wyboru tylko otwarcie czaszki i klips założony na tętniaka). Jeżeli będziesz tylko chciała prześle Ci namiary na tego lekarza.
Witam, a jakie nazwisko tego lekarza z Krakowa?
Borys Kwinta
gość
29-09-2022, 14:13:52

Gość 2022-07-10 22:58:45
Witam Was, proszę o radę bo nie wiem co zrobić. 20 lat temu moja 49 letnia wtedy mama zmarła przez tętniaka. Od tego czasu boję się, że też mogę mieć to cholerstwo. Miałam częste migreny, także z wymiotami. Przeszły od kiedy zaczęłam brać Neurovit. Byłam na badaniach na neurologii, zrobiono mi TK głowy i nic nie złego nie wyszło. To było 7 lat temu, teraz chciałam znowu się skontrolować i na jutro mam umówione angio MR z kontrastem. W maju miałam rezonans z kontrastem, ktory potwierdził zwężenie prawej tętnicy szyjnej. Co mam zrobić? Iść jutro na angio mr czy nie? Nie chcę szukać czegoś za wszelką cenę, może lepiej żyć w nieswiadomosci? Co o tym sądzicie???
Początkująca
30-09-2022, 07:18:16

Dokładnie nie wiadomo co robić z tymi tetniakami ruszać czy nie ruszać, bo jak przysłowie mówi, nie ruszaj gówna bo śmierdzi, ciężka jak dla mnie decyzja
gość
05-10-2022, 12:09:10

Witam. Mam 42 lata. Mam tętniaka mózgu 3,5 na 2,5mm. I głupieję, jaką decyzję podjąć. Prof.Juszkat z Poznania kazał tylko obserwować. Poszlam po opinię do drugiego neurochirurga,prof. Harata i zlecił embolizację. Napiszcie proszę swoje doświadczenia. Bo nie wiem co robić.
Początkująca
08-10-2022, 13:33:16

Gość 2022-09-10 14:14:23 ja też mam tetniaka 4x5mm nad gałka oczna, lekarz chciał robić embiolizacje, ja nie zgodziłam się, boję się, też nie wiem co było by lepsze czy prowadzić spokojne życie, chodzi mi o to żeby nie było wysokiego ciśnienie, nie dżwigac poprostu dbać o siebie i żyć z tętniakiem czy podać się operacji, i mieć obce ciało w mózgu
Gość 2022-08-16 23:50:22
Gość 2021-03-12 22:19:49
Gość 2021-02-28 18:49:34
Gość 2021-02-25 23:20:18
Gość 2021-02-17 17:23:30
Witam, zwracam się z prośbą o namiary na jakiegoś dobrego neurochirurga. Pół roku temu dowiedziałam się, że mam w głowie (gdzieś za gałka oczna) tętniaka 4x5mm. Niby mały, ale podobno małe częściej pękają. Neurolog mówi obserwować, neurochirurg zaleca operację z otwieraniem czaszki. Szukam namiarów na neurochirurga (w woj. pomorskim najlepiej), wykonującego zabiegi embolizacji, może on coś zaproponuje lepszego. Nie wiem, czy poddać się leczeniu, bo mam małe dzieci i boję się konsekwencji.. Tego, że pęknie też się boję.. Nie wiem, co robić i gdzie szukać pomocy. Na wizytę w Gdańsku czekam już 2 miesiące i nikt nie oddzwania. Proszę o jakieś namiary na dobrego fachowca. I pytanie: czy jest szansa, że tętniak nigdy nie pęknie? Czy one zawsze pękają...?
Dzień dobry.
Ja mam 3 tetniaki. 1 duży 14mm i 2 małe o podobnych wymiarach co Twój.
Ten największy (dzisiaj mija równy rok) jestem już po embolizacji, 2 mniejsze tetniaki są pod obserwacją.
Wiem co czujesz, myślałam tylko o dzieciach i trzęsłam się ze strachu.
Dlaczego jest mowa o otwieraniu czaszki może u Ciebie też wystarczy embolizacja (bez otwierania czaszki). Znam lekarzy ale na Śląsku. Daj znać czy jesteś zainteresowana, teraz przez Internet można przesłać płytkę i też pomogą.
Witam, muszę zrobić ponowne badania (żeby było co porównywać) i wtedy mam się umówić do lekarza, który zadecyduje, czy jest szansa na embolizacje. Cały czas myślałam, że lepiej z tym żyć, a teraz już sama nie wiem, kiedy jest mniejsze ryzyko: przy operacji, embolizacji, czy życiu z tętniakiem...
.
Witam,
Mam namiary na bardzo dobrego neurochirurga ale z Krakowa super specjalista i podejście do pacjenta na zasadzie człowiek- człowiek. Otwarcie czaszki wiąże się z dużym ryzykiem ( wiem jestem 11 lat po takim zabiegu u mnie pęk więc nie miałem wyboru tylko otwarcie czaszki i klips założony na tętniaka). Jeżeli będziesz tylko chciała prześle Ci namiary na tego lekarza.
Witam, a jakie nazwisko tego lekarza z Krakowa?
Borys Kwinta
Początkująca
11-10-2022, 18:52:24

A ja zwracam się z zapytaniem do osób którzy już mają zabezpieczone tętniaki. Ja miałam 3 dwa mi się wchłonęły były małe ale wsadzono sprężynki czy coś w tym stylu i ponoć już ich nie mam. Ostatni też nie był jakimś olbrzymem bo jego wymiar to jakieś 10***8 mam, ale jest też zabezpieczony. Po prawej roku od ostatniej embolizacji miałam zrobiona angiografie i lekarz stwierdził że jestem zdrowa i wszystko mi wolno może po za sportami ekstremalnymi A dzisiaj usłyszałam że nie wszystkie krople do nosa będą mi służyć oraz niekoniecznie płukanie zatok( a akurat z zatokami często mam problemy i chciałam do płukania ich kupić Irigasin). Czy ktoś może mi napisać jak to jest tak uczciwie po prawie roku po zabiegu??? Wiem że każdy ma inaczej, ale ja nadal miewam bóle głowy i zawroty. Oczywiście od neurochirurga usłyszałam że te tętniaki są bezobjawowe więc to nie od nich tak się dzieje. Czy komuś wszystkie dolegliwości minęły??? Dodam ze miałam tego pecha i 3 tygodnie po zabiegu dopadł mnie covid, niby ciężko nie przechodziłam ale ponoć objawy brak węchu i smaku oznacza że covid zaatakował układ nerwowy, a to sprawiło że zwiększyły się problemy z koncentracją i pamięcią.
Dajcie znać jak u was jest, po rozstaniu drugiego życia 🙃
gość
14-10-2022, 13:52:54

Szukam dobrego lekarza na Śląsku który zajmuje się tętniakami ablonizacja proszę o numer telefonu
gość
22-10-2022, 12:35:11

Dzień dobry. W tk wykryto u mnie uwapnioną strukturę 8x7 mm ( zwapniony oponiak?) W miejscu podziału MCA podejrzenie tętniaka ok 3 mm. Ide na angio tk. Czy zwykłe tk może się mylić? Licze na cud i na to, że nie będzie tętniaka :(
gość
22-10-2022, 21:11:32

Treść zablokowana przez moderatora

gość
23-10-2022, 21:56:53

Ania-79 2022-10-11 20:52:24
A ja zwracam się z zapytaniem do osób którzy już mają zabezpieczone tętniaki. Ja miałam 3 dwa mi się wchłonęły były małe ale wsadzono sprężynki czy coś w tym stylu i ponoć już ich nie mam. Ostatni też nie był jakimś olbrzymem bo jego wymiar to jakieś 10***8 mam, ale jest też zabezpieczony. Po prawej roku od ostatniej embolizacji miałam zrobiona angiografie i lekarz stwierdził że jestem zdrowa i wszystko mi wolno może po za sportami ekstremalnymi A dzisiaj usłyszałam że nie wszystkie krople do nosa będą mi służyć oraz niekoniecznie płukanie zatok( a akurat z zatokami często mam problemy i chciałam do płukania ich kupić Irigasin). Czy ktoś może mi napisać jak to jest tak uczciwie po prawie roku po zabiegu??? Wiem że każdy ma inaczej, ale ja nadal miewam bóle głowy i zawroty. Oczywiście od neurochirurga usłyszałam że te tętniaki są bezobjawowe więc to nie od nich tak się dzieje. Czy komuś wszystkie dolegliwości minęły??? Dodam ze miałam tego pecha i 3 tygodnie po zabiegu dopadł mnie covid, niby ciężko nie przechodziłam ale ponoć objawy brak węchu i smaku oznacza że covid zaatakował układ nerwowy, a to sprawiło że zwiększyły się problemy z koncentracją i pamięcią.
Dajcie znać jak u was jest, po rozstaniu drugiego życia 🙃

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: