Reklama:

Tętniak mózgu u 11 letniego chłopca (15)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
23-09-2011, 14:19:28

Witam wszystkich serdecznie.
Wczoraj odebrałam wyniki badań mojego syna Rezonans magnetyczny+Angio. W opisie jest napisane: "kuliste wybrzuszenie ściany jednej z gałęzi tętnicy środkowej lewej o średnicy 2,2 mm". Na badania poszliśmy ponieważ parę razy syna bardzo mocno bolała głowa, po paru godzinach przechodziło i spokój był przez 1-2 miesiące.
Bardzo proszę wszystkich o pomoc i opinie na temat mojego wpisu. Niestety neurolog nabrał wody w usta i wysłał mnie do neurochirurga. Niestety znaleźć neurochirurga dziecięcego jest trudno. Zarejestrowałam się już dzisiaj w CZD (jestem z Warszawy), udało mi się gdzieś zapisać na przyszły tydzień, ale odchodzę od zmysłów. Zazwyczaj spotyka to ludzi dorosłych, a tu taki mały chłopak. W CZD terminy są na grudzień, inni lrekarze o których tu trochę poczytałam przyjmują tylko dorosłych. Mam ogromny problem. Nawet nie wiem czego zabronić teraz dziecku, żeby nie stało się jakieś nieszczęście. Czy takie małe tętniaki sie operuje, czy takie małe tętniaki pękają? Bardzo proszę o każdy wpis i jakąś poradę. MOże ktoś zna dobrego neurochirurga dziecięcego z Warszawy lub okolic?
Pozdrawiam Monika
gość
23-09-2011, 15:40:39

Twoj synek nie jest zagrozony niebezpieczenstwem. Jego tetniaczek jest malusienki . Wez linijke lub cm krawiecki i odmierz paznokciem 2mm. no i? okruszek. Neurochirurdzy dla doroslych przyjmuja tez dzieci, bardzo dobrzy sa w szpitalu wojskowym na Szaserow. Doktorzy Wilk , Podgorski. Prof Zabek z Brodnowskiego szpitala, Malzenstwo neurochirurgow w Konstancinie- Jeziornie, nazwisko -Baranowscy.Mozesz zapytac czy w centrum Zdrowia dziecka maja neurochirurgow, zapisz dziecko tam na konsultacje.
Dla uspokojenia powiem Tobie , ze ja zyje z tetniakiem od wielu lat nie tworzy sie z dnia na dzien. Moj jest tez malutki 6mm. Ja jestem dorosla wiec biore leki na regulacje nadcisnienia, bo przy zwiekszonym tetniak moze peknac, nie ma innej przyczyny . Dziecko bedzie pod obserwacja , gdyz cisnienie ma w normie, wiec obaw do niepokoju nie widze.Czasem tetniak powstaje w lonie matki jako wada wrodzona tetnicy i moze przez cale zycie nie powiekszac sie. Moi neurochirurdzy przypuszczaja ze ja z nim zyje od urodzenia.Pozdrawiam Ciebie i synka Jagoda
gość
28-09-2011, 07:39:21

Bardzo serdecznie dziękuję za te słowa pocieszenia. Wczoraj byłam na konsultacji prywatnej u neurochirurga z CZD. Niestety jego wiedza na temat tętniaków była mniejsza od mojej. Miałam wrażenie że nie potrafił nawet odczytać obrazu MR-angio. Ja mu pokazywałam palcem, gdzie znalazłam zmiany. Kazał zrobić dodatkowe badanie CT-angio, ale ja czytałam że to badanie jest mniej dokładne niż rezonans. Powiedział mi również, że wiedza lekarzy z CZD na temat tętniaków jest znikoma. Mało to pocieszające. Będę próbowała dalej.
Pozdrawiam
Monika
gość
28-09-2011, 11:44:51

Monisiu, wiem jak martwisz sie o synka, kazde pocieszenie moze chwilowo z naszej strony uspokaja na moment lecz to ziarno niepewnosci pozostaje.Pytaj o opinie na temat lekarza zanim udasz sie do kolejnego, zeby nie byl taki niewypal jak z CZD. Mojego rezonansu wogole nie chcial obejrzec drugi neurochirurg, dlatego ze to nie on dal skierowanie i kazal zrobic kolejne badanie!
Monisiu wspanialym ale to moge stwierdzic z cala odpowiedzialnoscia za swoje slowa , z dlugoletnia praktyka i doskonalym neurochirurgiem jest prof Marek Harat z Wojskowego szpitala w Bydgoszczy.Czytalam jakiego ostatnio dokonal skomplikowanego zabiegu neurochirurgicznego, byl to pierwszy zabieg w Polsce. Wiem ze to stymulator wszczepiony do mozgu. Wiem , ze na wizyte czeka sie dlugo ale chodzi o Twoje dziecko i moze wczesniej wyznacza wizyte.Pomoge poszukac kontaktu do prof Harata. Pozdrawiam Jagoda
gość
28-09-2011, 11:51:20

Witam mam tutaj link do poradni Dr.Marka Harata moze warto tam zadzwonic i spróbowac czytałam także duzo o tym lekarzu :)

http://neuroporadnia.pl/
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/ywny14dp4yxug7g1.png[/img][/url]
gość
28-09-2011, 13:14:48

Znalazlam adres i telefony do Profesora Harata

Szpital Wojskowy w Bygoszczy ul .Powstancow Warszawy 5

Tel informacja 52-378-7220 52-378-7222

E- mail szpital@10wsk.mil.pl

Chcialabym abys nabrala zaufania do Prof, i zapisala sie do niego na konsultacje. Ja sama jestem zdecydowana pojechac na konsultacje do prof. z tym , ze moj tetniak jest zbyt maly , i podobno w niedostepnym miejscu.
Profesor dokonal wszczepienia stymulatora do glebokich obszarow mozgu u pacjentki z zaburzeniami obsesyjno-kompulsywnymi.Napisz znowu jak becziesz miec jakies informacje. Pozdrawiam Was Jagoda
gość
29-09-2011, 10:24:33

Witam,

Wybieram się w poniedziałek do Poznania do Prof. Roberta Juszkata. Czytałam o nim opinie i wyglada na to, że jest ok. Konsultowałam się z nim również mailowo i myślę, że jest to człowiek którego szukam. Ma ogromną wiedzę na temat tętniaków i zabiegów na nich. O lekarzu z CZD też dużo czytałam i miał pozytywne opinie, nie twierdzę że jest zły ale o tętniakach nie miał pojęcia. Niestety one występują tak rzadko i taką mają specyfikę, że do opini potrzeba neurochirurga i radiologa w jednym, który jeszcze do tego zna się na tętniakch, ehh. Czuję przez skórę, że prof. Juszkat to bedzie to !!!
Wiem, że tętniak mojego syna jest mały i na razie nikt z nim nic nie zrobi ale potrzebuję chociaż się dowiedzieć, czy jest zlokalizowany w miejscu dobrym do zabiegu (tak na przyszłość). Teraz każda drobna informacja uspokoi. Poza tym w ciągu ostatniego tygodnia przeczytałam chyba wszystko co napisano o nich w literaturze polskiej i obcojęzycznej więc już chyba nikt mnie nie zaskoczy :) Pozdrawiam serdecznie i odezwę się w przyszłym tygodniu po wizycie.
gość
29-09-2011, 13:25:18

Pisz do nas jak najwiecej,wszystki informacje sa dla na wazne.Wrazie pytan pisz do nas w miare mozliwosci pomege jak tylko bede mogla:)
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/ywny14dp4yxug7g1.png[/img][/url]
gość
29-09-2011, 13:51:16

Moniko, prof. Juszkat jest bardzo dobrym neurochirurgiem. Prof Harat ze wzgledu na udany trudny zabieg jest oblegany przez pacjentow. Twoja decyzja , obaj sa uznanymi lekarzami.O embolizacji czytalas wiesz na czym ta metoda zabezpieczania tetniakow polega. Rodzaj sprezynek do wypelnienia jest bardzo wazny, sa platynowe, lub z innego szlachetnego metalu, ale tez " trafiaja " sie cieniutkie plastikowe. O rodzaju materialu wypelniajacego pacjenci nie sa informowani ani sami nie pytaja.Bywa z tym roznie , embolizuja tym czym dysponuje szpital.Ja kontaktowalam sie z Prof Juszkatem na on-line proponowal przyjazd na konsultacje. Badz spokojna wszystko bedzie w porzadku. pozdrawiam Jagoda
gość
29-09-2011, 21:32:17

Życze ci powodzenia i wierze w to ze bedzie dobrze a wiara czyni cuda:)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: