Reklama:

stracenie czucia w nodze po operacji kręgosłupa szyjnego (15)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
05-07-2009, 17:19:00

Witam.
Rok temu przeszłam operacje kręgosłupa szyjnego c5-6. Wstawiony miałam implant. W tym roku w maju przeszłam drugą operacje tego samego odcinka szyjnego. Poprzedni implant został wyrzucony i został w to miejsce wstawiony (jakiś stabilizator). Od tego zaczęły się moje problemy. Straciłam czucie w prawej nodze od pasa w dół. Ruchowe czucie powoli odzyskałam, lecz czucia nie odzyskałam. Noga jest sina i zimna, i bardzo boli. Czuje natomiast wszystko na odwrót tzn. gdy jest coś ciepłego ja czuje że jest to bardzo zimne i na odwrót. Kontakt z wodą jest dla mnie bardzo bolesny. Łatwo mogę ją oparzyć gdy jest gorąca bo czuje że jest zimna. Nie mogę sobie z tym bólem już poradzić, i nie wiem co mam dalej robić. Zauważyłem na nodze, że moje żyły dziwnie się zapadają a po chwili pęcznieją i bardzo to boli. Noga przy jakimkolwiek dotykaniu boli. Chwilami mam ochotę wyrwać sobie cała nogę. Jaka może być przyczyna tego? Proszę o jakąś odpowiedź. Pozdrawiam
gość
05-07-2009, 19:52:00

Witaj Gościu.
Część wymienionych objawów jest typowa dla neuropatii .Nie wiem tylko jak jest z tym zmiennym odczuwaniem temperatury przy neuropatii. Jeśli nie ma punktu zaczepienia proponuję wyjąśnić ten kieruniek. Znam aż nazbyt dobrze to odczucie chęci pozbycia się w moim wypadku ręki po 2 operacjach szyjnego ze zdiagnozowaną neuropatią . Leczę się względnie skutecznie -do poziomu akceptacji dolegliwości u neurologa . Skąd u Ciebie przeniesienie dolegliwosci na nogę tego nie wiem .Z jakiego powodu był usunięty poprzedni imlnat , czy był może ucisk na rdzeń? A może to odrębny problem dotyczący odcinka lędźwiowego , który zbieżnie objawił się w tym samym czasie ? Pozdrawiam .
gość
05-07-2009, 23:10:00

Mogloby to świadczyc o naruszeniu rdzenia kregowego podczas operacji. Ale rownie dobrze o dyskopatii w odcinku lędźwiowym.
Czy zaburzenia czucia dotyczą TYLKO nogi? I calej, czy części.
gość
07-07-2009, 20:46:00

Witam moim z zdaniem dobrze by było skontaktować się z jakimś neurochirurgiem i niech on wypowie się na ten temat pozdrawiam Ania
gość
09-07-2009, 17:54:00

Witam. Wczoraj mnie neurochirudzy obejżeli i rozkładają ręce bo nie wiedzą jaka jest tego przyczyna. Chyba jestem jakimś dziwnym przypadkiem,a ból nogi i pieczenie mnie wykańcza. Wszystko dla mnie jest bardzo gorące, nawet pościel gdy spie. To palenie w nodze to po prostu koszmar. Nie wiem jak to długo wytrzymam. Pozdrawiam
gość
09-07-2009, 18:30:00

Myślisz ze lekarz Ci przyzna ze cos spierniczył. Trudno znaleź ćnawet takiego ktory przyzna ze jego kolega cos spierniczyl...
Na te palace bole moze pomóglby Amizepin, Tegredol albo Tramal. Nie licz ze pomogą od razu, dopiero po kilku tygodniach bardzo regularnego stosowania mozesz zaobserwowac poprawę.
gość
10-07-2009, 05:52:00

Amizepin, Tegretol, Tramal to leki przeciwpadaczkowe i nie mają z tym nic wspólnego. Jedyne wyjście to konsultacja w porzadnym centrum neurochirurgicznym po wcześniejszym wykonaniu rezonansu magnetycznego. Myslę, że dobra rehabilitacja tez przyniesie efekt - niestety rehabilitacyjne zabiegi przynoszą efekty dopiero po paru miesiącach. Ale przynoszą.
gość
10-07-2009, 12:01:00

Mądry gościu, Amizepin, Tegredol ( bo tramal nie) są lekami przeciwpadaczkowymi, ale też lekami stosowanymi z powodzeniem w leczeniu neuropatii. Bole neuropatyczne nie mają NIC wspolnego ze zwyklym bolem i leczy sie je w calkowicie odmienny sposob. A to, co dolega forumowiczce to Z PEWNOŚCIĄ jest ból neuropatyczny. Najlepiej gdyby forumowiczka wybrala sie do poradni zajmującej się leczeniem bolu. Jednak moze sie tym zająć też neurolog, ktory ma pojęcie o tym. Na ogol lączy się leki p/bolowe np. Tramal, Ketonal, z przeciwpadaczkowymi. Trzeba je brać bardzo regularnie, jak antybiotyk, wtedy można oczekiwac poprawy.
PS. Jeśli ja nie mam pojęcia na jakis temat to się nie wypowiadam. A rehabilitacje to można sobie o kant stołu rozbić na takie bole! Poza tym dobrze byloby zorbic rezonans.
gość
20-07-2009, 14:41:00

Bardzo dziękuje za udzielone informacje. Niedawno zabrało mnie pogotowie z bardzo silnym bólem i pieczeniem i do tego dołączyła sie temperatura. Biorę jakieś leki i czują poprawę. Ale czy to kiedykolwiek mi minie? Pozdrawiam
gość
21-08-2009, 20:55:00

A czy miałaś robiony rezonans odcinka lędźwiowego? Może to tam zrobiła Ci się kolejna przepuklina.Tak naprawdę to mogło się też coś porobić na odcinku piersiowym jak również kolejna przepuklina w szyjnym(czy juz po operacji był robiony kontrolny rezonans czy przypadkiem nie doszło do kolejnej przepukliny w innym miejscu?) A może to w ogóle nie od kręgosłupa, jeśli noga jest sina i zimna to moze cos z ukrwieniem, możnaby zrobić USG dopplerowskie przepływu krwi w żyłach nogi....Współczuje i pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: