Reklama:

Stopień niepełnosprawności. (21)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
19-06-2010, 20:52:57

Proszę poradźcie mi.Od wielu lat choruję na kręgosłup szyjny i lędźwiowy.Zawsze przyznawano mi lekki stopień niepełnosprawności.Najpierw napiszę jakie mam wyniki dla oględzin.Kręgosłup lędźwiowy-Niespojenie łuku tylnego S-1,zaawansowane zmiany przeciążeniowe łuku tylnego L-5.Zwężenie p.m. L5-S-1 oraz tylnego odcinka p.m.L4-L5,krytyczne zwężenie przestrzeni m-k L1-S1.Trzon przejściowy na pograniczu Th-l.Głębokie ustawienie kręgu L5 z jego prawostronną sakralizacją.Wielopoziomowe zwężenie przestrzeni m-k od L5 do L5.To rtg.A teraz MR kręgosłupa szyjnego-Zniesienie lordozy szyjnej,obniżenie wysokości i skrócenie sygnału krążka międzykręgowego na poziomie C4/C5 z obecnością tylnej centralnej wypukliny o szer.7mm,zmiana ta znosi przednią rezerwę płynową modelując rdzeń kręgowy.Uwidoczniony odcinek rdzenia bez gliozy.
Mam nieprzerwalne bóle ramion aż nie mogę nosić na ramieniu torebki.Na spacerze ręce wiszą w dół więc ból w barkach się nasila.Nieraz mam niedowłady rąk,drętwienie ciągle.Ból karku non stop,nic nie dźwigam,zwolniłam się z pracy bo nie dawałam rady-praca w biedronce.Z dołem jakoś radzę ale te ramiona i barki żyć mi nie daja.Nie pracuję już rok.I ból nie przeszedł,nasilił się.Moja neurolog kieruje mnie na operację szyi.Najpierw konsultacja u neurochirurga-wizyta na koniec lipca.Ciągle dają mi lekki stopień niepełnosprawności.Napisałam odwołanie.Nie zmienili,sprawa idzie do województwa.Czekam.Proszę napiszcie,czy z moimi schorzeniami należy mi się umiarkowany?Mój lekarz mówi,że już dawno powinnam go mieć.Dlaczego więc wg.orzecznika mam lekki?Jakie trzeba mieć ubytki na zdrowiu by go dostać?Orzecznik napisał,że "rokuje poprawę".Czuję się fatalnie.Mam 39 lat.Wyglądam na zdrową gdyż dbam o siebie,ładnie się ubieram,wyglądam młodo.I mój wizerunek chyba na to też działa.Napiszcie jeżeli znacie się w tym temacie.Dziękuję z góry.
gość
20-06-2010, 07:22:13

Witaj, Małgorzato ja również mam ten sam problem. Wielopoziomowa dyskopatia kręgosłupa szyjnego (C5-C6 do operacyjnego leczenia) oraz wielopoziomowa dyskopatia kręgosłupa lędźwiowego. Na komisji przyznano mi lekki stopień niepełnosprawności. Odwołałem się od tej decyzji i na komisji wojewódzkiej usłyszałem, że obecne przepisy są bardzo restrykcyjne. Pani doktor widzi że jestem połamany ale co do stopnia umiarkowanego to zrobią wszystko jako komisja, ale co z tego wyniknie?
Zapraszam ciebie Małgorzato na forum Dyskopatia Kręgosłupa Szyjnego a Operacja. Wrzuć tam swoje pytanie, jest tam wiele doświadczonych osób w tym temacie, może znajdziesz więcej odpowiedzi oraz porad.

Pozdrawiam, Irek
Forumowiczka
20-06-2010, 14:32:48

Małgosiu obiektywne przesłanki do orzeczenia umiarkowanego stopnia niepełnosprawności są następujące:
Umiarkowany stopień niepełnosprawności.
Do umiarkowanego stopnia niepełnosprawności zalicza się osobę z naruszoną sprawnością organizmu, niezdolną do pracy albo zdolną do pracy jedynie w warunkach pracy chronionej lub wymagającą czasowej lub częściowej pomocy innych osób w celu pełnienia ról społecznych.
Zarówno ustalenie niezdolności do pracy, jak i zdolności do pracy jedynie w warunkach chronionych może stanowić jedyną podstawę do zaliczenia do umiarkowanego stopnia.
Kolejnym kryterium kwalifikującym do umiarkowanego stopnia niepełnosprawności jest konieczność czasowej lub częściowej pomocy innych osób.
W konsekwencji do umiarkowanego stopnia niepełnosprawności mogą być zaliczone trzy grupy osób:
a) niezdolne do pracy,
b) zdolne do pracy jedynie w warunkach chronionych,
c) wymagające czasowej albo częściowej pomocy innych osób w celu pełnienia ról społecznych
Każda z w/w przesłanek stanowi samodzielnie podstawę do zaliczenia do stopnia umiarkowanego.

Tyle przepisy.
Realia niestety mogą wyglądać tak jak w podanym linku

http://www.idn.org.pl/sonnszz/chore_orzecz.htm

Ot życie.
W wątku do którego zaprosił Cię Irek są uczestnicy jeszcze bardziej potraktowane z buta przez orzeczników.
To kwestia obiektywnego podejścia orzekającego lekarza.
Jeśli komisja odwoławcza utrzyma decyzję w mocy a decyzja neurochirurga będzie wskazywała na operację złóż ponowny wniosek z uzasadnieniem znacznego pogorszenia stanu zdrowia.

http://www.gazetapodatnika.pl/artykuly/stopnie_niepelnosprawnosci-a_2941.htm

tu jest jasno wytłumaczone jakie standardy kwalifikowania do poszczególnych stopni.
Czy we wniosku uwzględniłaś konieczność pomocy w czynnościach samoobsługowych? To ważne kryterium np. dźwiganie , wiele czynności wymagających wysiłku, określonych pozycji przy ucisku na rdzeń jest bardzo ryzykownych nie pomijając faktu ,że nasilają dolegliwości.
Pozdrawiam Z.
Początkująca
20-06-2010, 19:44:07

Bardzo serdecznie Dziękuję Pani za pomoc.Większość czynności w domu robi mąz-np odkurzanie czy zakupy.Wiem co powie orzecznik.To co wszystkim.Jesteśmy zdrowi i zdolni do pracy.
gość
28-06-2010, 15:31:08

Witam.
Małgorzato, moje odwołanie przyniosło skutek. Komisja Wojewódzka przyznała mi od 30-06-2010 stopień niepełnosprawności umiarkowany, na dwa lata.

Powodzenia, pozdrawiam.
Irek
gość
18-04-2011, 09:29:30

hamer 2010-06-20 16:32:48 Małgosiu obiektywne przesłanki do orzeczenia umiarkowanego stopnia niepełnosprawności są następujące:
Umiarkowany stopień niepełnosprawności.
Do umiarkowanego stopnia niepełnosprawności zalicza się osobę z naruszoną sprawnością organizmu, niezdolną do pracy albo zdolną do pracy jedynie w warunkach pracy chronionej lub wymagającą czasowej lub częściowej pomocy innych osób w celu pełnienia ról społecznych.
Zarówno ustalenie niezdolności do pracy, jak i zdolności do pracy jedynie w warunkach chronionych może stanowić jedyną podstawę do zaliczenia do umiarkowanego stopnia.
Kolejnym kryterium kwalifikującym do umiarkowanego stopnia niepełnosprawności jest konieczność czasowej lub częściowej pomocy innych osób.
W konsekwencji do umiarkowanego stopnia niepełnosprawności mogą być zaliczone trzy grupy osób:
a) niezdolne do pracy,
b) zdolne do pracy jedynie w warunkach chronionych,
c) wymagające czasowej albo częściowej pomocy innych osób w celu pełnienia ról społecznych
Każda z w/w przesłanek stanowi samodzielnie podstawę do zaliczenia do stopnia umiarkowanego.

Tyle przepisy.
Realia niestety mogą wyglądać tak jak w podanym linku

http://www.idn.org.pl/sonnszz/chore_orzecz.htm

Ot życie.
W wątku do którego zaprosił Cię Irek są uczestnicy jeszcze bardziej potraktowane z buta przez orzeczników.
To kwestia obiektywnego podejścia orzekającego lekarza.
Jeśli komisja odwoławcza utrzyma decyzję w mocy a decyzja neurochirurga będzie wskazywała na operację złóż ponowny wniosek z uzasadnieniem znacznego pogorszenia stanu zdrowia.

http://www.gazetapodatnika.pl/artykuly/stopnie_niepelnosprawnosci-a_2941.htm

tu jest jasno wytłumaczone jakie standardy kwalifikowania do poszczególnych stopni.
Czy we wniosku uwzględniłaś konieczność pomocy w czynnościach samoobsługowych? To ważne kryterium np. dźwiganie , wiele czynności wymagających wysiłku, określonych pozycji przy ucisku na rdzeń jest bardzo ryzykownych nie pomijając faktu ,że nasilają dolegliwości.
Pozdrawiam Z.
gość
20-11-2011, 15:59:43

Mam pytanie dostalam na dwa lata grupe lekka na kregoslup ledzwiowy na dwa lata.Styczniu zaczela mnie bolec okropnie glowa i kark ortopeda dal mi skierowanie na MRI kregoslupa szyjnego mam wielopoziomowe zmiany zwyrodnieniowe i dyskopatyczne i na C5i C6 pekniety jest pierscien wloknisty do tego dochodza bol barku i dretwienia rak i okropne zawroty glowy z omdleniem.Wnioslam paiery z tytulu pogorszenia stanu zdrowia i lekarz ze zespolu powiatowego nie zmienil zdania i orzekl ze nadal mam grupe lekka.Wnioslam odwolanie do komisji wojewodzkiej gdzie lekarka powiedziala ze lekki sopien wedlug papierow mam na ledzwiowy teraz jest szyjny.Mam pytanie jakie sa szanse ze lekarka mi zmieni grupe dlaczego pierwszy lekarz nie zobaczyl ze pierw byl problem inny a teraz inny.Co ile moge wnosic papiery z tytulu pogorszenia stanu zdrowia czy trzeba od komisji jakis czas czekac.Teraz czekam na deczje z komisji wojewodzkie.Pozdrawiam Anna
gość
13-04-2012, 15:04:35

Czy ktoś z was odwoływał sie od orzeczenia z komisji Wojewódzkiej do Sądu.Ile trzeba czekać na rozprawę w sądzie w sprawie stopnia niepełnosprawności.Jak jest szansa że sąd nam przyzna wyższy stopień.Pozdrawiam Elka
Forumowiczka
13-04-2012, 16:42:09

mrowka79 2010-06-19 22:52:57 Mam 39 lat.Wyglądam na zdrową gdyż dbam o siebie,ładnie się ubieram,wyglądam młodo.I mój wizerunek chyba na to też działa.Napiszcie jeżeli znacie się w tym temacie.Dziękuję z góry.
Małgosiu trochę chyba odpowiedziałaś sama sobie ;)
Moja rada - na żadnej komisji nie wyglądaj dobrze, ubierz się gorzej i wyglądaj starzej i mizernie.
Mam 42 lata, stopień umiarkowany a na komisjach naprawde się staram Nie znaczy to, że oszukuję ale takie życie.
Mój neurochirurg (jestem po dwóch operacjach szyjnego) twierdzi, że za zdrowo wyglądam i wróży mi problemy na komisjach. Więc narzędzia w dłoń, podkrążone oczy i szaro bure ubranie, smutek na twarz i do dzieła
Spinka
VIP
14-04-2012, 13:23:15

Masz rację SPINKA...
Jakie to przykre , na tych komisjach bardziej skupiają się na naszym wyglądzie niż na zdrowiu...

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: