Reklama:

SM (15)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkujący
13-03-2009, 19:23:00

Najtrudniejsza rzecz dla mnie chorego na SM to akceptacja tej choroby. Pierwszy rok tj po potwierdzeniu klinicznym w sierpniu 2006 r było bardzo trudnao, zarówno dla mnie jak i mojej pięcio osobowej rodzny bardzo trudne tym bardziej że uchdziłem do tej pory za człowieka silnego i wzsportowanego. Dzisiaj mogę powidzieć, ze jest mi o wiele łatwiej bo nie ma we mnie buntu ze to mnie spotkało, nie mówię dlaczego ja? Dzisiaj wiem, że będę na ile Pan Bóg pozwoli starał się z "żywymi naprzód iść". Wiem też, że trudno jest człowiekowi zdrowemu zrozumieć chorego. Ch ciaż na codziej doświadczam wiele życzliwości to jednak
Wiktor55
gość
26-03-2009, 16:12:00

mam do odstapienia zapas interferonu na miniumum pol roku chetnych prosze o pisanie
gość
07-10-2009, 15:57:22

Program o SM

http://www.tvs.pl/tv/video,na_wage_zdrowia,4954.html
gość
29-12-2009, 10:23:39

Czy sprawa jest jeszcze aktualna ?
gość
02-01-2010, 19:45:46

witam, rok temu straciłam czucie(ciepło, zimno, bol) od pasa w doł w prawej nodze, po pobycie w szpitalu, wykonaniu masy badań i leczenia sterydami lekarze nic nie ustalili, badania nie wyszły złe, poza faktem ze nie mam czucia to wszystko jest "ok":(. po poł roku wrociło mi czucie- bol( po za małym palcem u stopy ( ciepła zimna nadal nie czuje). Po wyjściu ze szpitala zapisałam się do poradni SM, bo tak mi poradził lekarza, lekarz do ktorego chodzę na kontrole nadal nie wie co mi dokładnie jest;(, mowi ze muszę poczekać... na co mam czekać ??...proszę o waszą opinie, co o tym sądzicie?, nikt mi nie powiedział ze mam SM, ale też nie powiedzieli ze nie mam.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Bębnienie w uchu
Witam, miałam też tą przypadłość . Bębnienie w prawym uchu. Jest to związane z mięśniami żuchwy . Pochodziłam trochę po laryngologach, aż trafiłam na „ chcącego „ się zainteresować tą, nazwijmy to chorobą .Dostałam przekaz do terapeuty , który się tym zajmuje . Noszę na noc szynę , bo zaciskam mocno w nocy zęby . Po jakimś krótkim czasie mi przeszło , ale nie korzystałam z terapeuty , wystarczyła mi szyna , którą zakładam na noc . Pozdrawiam .
gość
Podejrzewam u siebie początki Parkinsona
Skończyłem 87 lat, Pewne objawy utraty sprawności są zrozumiałe. Znalazłem w sieci opis objawów wczesnego Parkinsona. Utraciłem powonienie, mój charakter pisma odpowiada opisowi symptomu Parkinsona. Nie odczuwam żadnych ubytków w sferze psychiki. Nie odczuwam problemów z pamięcią i sprawnością w prowadzeniu samochodu. Zwracam się do autorów postów na forum, .czy opisane objawy widzieli u znanych sobie osób ze stwierdzoną chorobą.
gość
nietypowy ból głowy - brak diagnozy
Cześć, piszę, bo od października 2024 mój mąż zmaga się z nietypowymi bólami głowy i jesteśmy już trochę bezradni. Może ktoś miał podobne doświadczenia i mógłby się podzielić? Objawy: ból głowy zawsze po prawej stronie, zmiennie: potylica lub skroń/nad uchem, kilka razy dziennie, także w nocy, niezależny od wysiłku czy pozycji, dodatkowo: senność, brak energii, drętwienie 4. i 5. palca obu rąk (głównie w nocy/nad ranem), częste drętwienie skóry między łopatkami. Badania dotychczas: TK/MR głowy i szyi, punkcja lędźwiowa, doppler, zatoki, dno oka – wszystko w normie, RTG szyi: dyskopatia C5–C7, EMG: wydłużona latencja fali F (sugeruje demielinizację korzeni), badania krwi: w normie, borelioza niejednoznaczna. Leczenie: bez efektu: pregabalina, amitryptylina, B12, Sirdalud, blokady nerwów, fizjoterapia, osteopatia, marihuana medyczna. czekamy na zabieg termolezji. Czy ktoś z Was miał podobne objawy? Albo możecie polecić specjalistę (neurologa/kliniki bólu) w Polsce lub w Niemczech, który faktycznie zajmuje się takimi przypadkami? Każda wskazówka będzie dla nas bardzo cenna 🙏
gość
Nowa bez wiedzy i doświadczenia
Witajcie. Podpowiedź nie proszę, czy mogą wypisać tatę po udarze pnia mózgu, z głębokim prawostronnym niedowładem kończyn, z lekka dyzatrią i dyzarhią, 74 latek tylko leży i spożywa płynne pokarmy bo się zakrzusza często, już po zapaleniu płuc. W pt skończył antybiotyk, jutro mają go wypisać. Do domu bo nie mają miejsca na rehabilitacji i mamy to wziąć na swoje sumienie i koszty? Udar 13.08 br, znalazłam tylko prywatnie fizjoterapeute na 2h w tyg, mama, która z nim mieszka czeka na operację przepukliny, jak ma sama się nim opiekować? Zmieniać pampersy? Jest od nie większy i sporo cięższy? Czy szpital może wypisać bez skierowania do innej placówki bez rehabilitacji? Albo zlecić domowa i tyle? Help ...
Reklama: