Witaj Aniu!
Dziękuje za twoją odpowiedź. Napiszę Ci jak opisali mi SM, lekarze pół roku temu. Z początku sami nie wiedzieli, po tomografie czy to jest SM, czy
guz mózgu. Wtedy właśnie doznałam szoku... Lepiej nie mówić w jaki sposób mi to przekazali. Mam 29 lat i żyłam w wielkiej nieświadomości przez trzy miesiące do czasu wykonania
rezonansu magnetycznego. Przed wykonaniem rezonansu, leżałam dwa razy w szpitalu gdzie podawano mi Solu-Medrol,Bioxetin, który znosiłam bardzo źle,Polprazol, Aspargin i wit.B 12. Opisali w karcie wypisu: Stwierdzono obustronnie osłabioną ostrość wzroku, osłabienie siły mięśniowej zwłaszcza kończyn dolnych, płytszy prawy fałd nosowo-wargowy, połowiczną niedoczulicę prawostrnną, brak odruchów skórnych brzusznych.
Wynik MR GŁOWY: w istocie białej obu półkul mózgu, głównie okołokomorowo, stwierdza się obecność licznych , róznej wielkości hiperintesywnych ognisk , z których największe zlokalizowano w sąsiedztwie rogu czołowego lewej komory bocznej osiąga wymiary przekroju: 1,6x1,4 cm. Ognisko to ulega wzmocnieniu po dożylnym podaniu kontrastu. Dwa ogniska o tym samym charakterze, średnicy 0,6 cm, uwidaczniają się w obrębie konaru środkowego móżdżku, postronie lewej. Jedno ognisko o średnicy 0,9 cm widoczne jest w prawym konarze mózgu od tyłu a dwa drobne uwidzczniają się w ciele modzelowatym. Większe ogniska uwidaczniają się również w obrazach T1- zależnych, w postaci zmian hipointensywnych.
R: Obraz MR odpowiada rozsianym zmianom demielizacyjnym(typowym dla SM).
Trochę Cię wymęczyłam swoim opisem. Wcześniej czułam się okropnie. Nie mogłam zrobić podstawowych czynności. Mój lekarz wyprowadził mnie z depresji jednym lekiem, który pozwolił mi żyć i funkcjonować normalnie w świecie. Bo wcześniej miałam lęki. Teraz przyjmuje witaminy i znacznie lepiej się czuje mimo bólu z prawej strony . Przyzwyczaiłam się.
Mam przeróżne zainteresowania. Dzięki, którym nie myślę o chorobie . Bo po prostu nie mam na to czasu.
Aniu! Co, sądzisz o moim opisie? Napisałaś, że chorujesz już osiem lat. Jak, się leczysz i jakie leki przyjmujesz? Bo w aptece słyszałam, że każdy organizm
inaczej znosi leki. Jak można zapisać się na bezpłatne leczenie?
Bardzo proszę odpisz. Dziękuje i pozdrawiam Cię gorąco Angel.

[addsig]