Reklama:

Rwa kulszowa w ciąży (13)

Forum: Rehabilitacja

Komentatorka
23-09-2009, 09:41:22

Jakie ćwiczenia mogą przynieść ulgę kobiecie ciężarnej, która cierpi na rwę kulszową?
Początkujący
24-09-2009, 20:12:39

Zależy ktory miesiac, i zalezy jak ostra rwa kulczowa mozna zaczac od pozycji antalgicznej (przeciwbólowej), czyli :
Staw biodrowy - 90 st. zgiecia
Staw kolanowy - 90 st zgiecia

Pod łydki podkladamy krzeslo i sama juz pozycja powinna przyniesc ulge...

Dobrze byloby sie udac do rehabilitanta :), ewentualnie napisac cos wiecej w poście

Pozdrawiam
gość
06-10-2009, 13:40:11

Witam, mam ten sam problem. Jestem obecnie w 33 tygodniu ciąży, rwa pojawiła się 2 tygodnie temu. Głównie boli mnie mięsień w prawym pośladku (czasami w obu). Najgorzej jest w nocy lub gdy przebywam chociaż trochę czasu bez ruchu. Jestem już potwornie zmęczona. Przekręcanie się na boki czy też podnoszenie się z pozycji leżącej bądź półleżącej wiąże się z silnym bólem. Pomaga nieco siedzenie w pozycji tureckiej, ale w nocy odpada ta pozycja. Magnez nie pomaga, masaż przynosi tylko chwilowe ukojenie bólu. Co robić???
gość
01-11-2009, 16:36:36

Witam wszystkich cierpiacych na to badziewie.Coz moge powiedziec lekarz do ktorego trafilem po dziesiatkach roznych lekarzy powiedzial ze mnie postawi na nogi i ze bede fruwal.Oczywiscie nie chcialem w to wierzyc ,ale tonacy sie brzytwy chwyta tak i ja poddalem sie zabiegom i rehabilitacji.Moja dyskopatia jest na trzech poziomach L-4 , L5, S-1+ skrecenie na lewa strone.Co moge powiedziec, ze po 2 miesiacach(gdyby nie moje skrecenie przec ciezka prace) chodze prawie prosty jedynie miesien kulszowy jeszcze troche mnie boli.O operacji to juz nie bede pisal ze mnie wszystkie koniowaly wysylaly jak mnie zobaczyly.Lekarz moj tylko zapytal czemu tak pozno przyszedlem i ze dawno juz bym chodzil a teraz bedzie to tylko dluzej trwalo.Jest to leczenie dyskopati bezbolowe doktor moj postawil na nogi juz 6700 osob cierpiacych.Jesli ktos jest zainteresowany to metoda leczenie podaje tel.509909052 lub cichutka22@wp.pl lubelskie - krasnik.Oprucz bolu ktory juz mamy zadnego dodatkowego bolu nie bedzie i operacji:).Mysle ze warto przyjechac nawet ze szczecina,zeby tylko znowu zyc jak za dawnych lat.
Pzdr.Zdrowko
gość
08-05-2012, 12:11:46

Im dłużej się zwleka z leczeniem tym później dłużej trwa ból. Zwłaszcza jak jesteś w ciązy to nie ma co tyle czekać. Możesz się zwrócić do jakiegoś rehabilitanta (ja polecam rehabilitację mobilną w wwa, bo dojeżdżają do pacjenta, a w przypadku przyszłej mamy to ważne, żeby nie jeździć całe miasto :)
gość
28-05-2012, 20:27:56

witam wszystkich, ja polecam metodę McKenziego. Skupia się na leczeniu przyczyny a nie objawów, dlatego daje świetne wyniki. Więcej możecie przeczytać o metodzie w poniższym linku http://www.rehactive.pl/offer
Początkująca
03-02-2013, 21:04:38

Ja korzystam z zabiegów manualnych w Warszawie u pana Krzysztofa Narosza. Świetny fachowiec i mogę gorąco go polecić.
Nie mogłam normalnie funkcjonować - bóle kręgosłupa były tak uciążliwe, a po kilku zabiegach poczułam wyraźną ulgę.
Jak jest problem to tylko do niego!
gość
13-02-2013, 12:07:42

Na takie bóle to tylko zabiegi manualne! Na rwę kulszową cierpiałam parokrotnie, ale będąc w ciąży całkiem mnie rozłożyła... Wcześniej krążyłam od lekarza do lekarza, byle ktoś mi pomógł, ale dopiero dr Andrzej Kroszczyński (http://www.rehab.pl/) swoimi zabiegami przyniósł mi ulgę.
Wszystkim zmagających się z rwą życzę szybkiego i trwałego powrotu do zdrowia!
gość
16-02-2013, 16:37:33

Sam osobiscie zajmuje sie osteopatia ginekologiczna, polecam kazdej kobiecie w ciazy cierpiacej na bole kregoslupa, miednicy i inne, sa to delikatne zabiegi nie niosace zadnego ryzyka, a naprawde skuteczne i przynoszace ulge przyszlym mamom, warto rowniez po rozwiazaniu udac sie na wizyte zeby zrownowazyc wszystkie napiecia po tak wymagajacym dla organizmu wysiłku jakim jest ciąża i poród :)
Gabinet Rehabilitacji, Terapii Manualnej i Osteopatii. www.manualna-terapia.pl
16-02-2013, 17:01:58

Kobiete w ciazy ostrzegam. zeby nie brala zadnych srodkow przeciwbolowych, bo jesli tak zrobi, to jej latorosl moze w przyszlosci trafic na to forum, jako pacjent.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Rehabilitacja pooperacyjna
Fizjoterapia rehabilitacyjna pooperacyjna - Spersonalizowana fizjoterapia pooperacyjna dla lepszego powrotu do zdrowia. Powodzenie operacji nie oznacza, że ​​możesz cieszyć się zdrowym życiem, w którym żyłeś przed wejściem na salę operacyjną. Fizjoterapia rehabilitacyjna pooperacyjna to wyjątkowy rodzaj fizjoterapii dla pacjentów poddawanych zabiegom ortopedycznym. Lekarze chirurgii zalecają również pacjentom poddanie się fizjoterapii w celu uzyskania lepszych wyników operacji. Fizjoterapeuci znają już zalecenia przepisane przez lekarza. Poszukaj profesjonalnego fizjoterapeuty, który ma wiedzę i doświadczenie, aby dostosować swoje problemy poprzez konkretne programy rehabilitacyjne w zależności od okoliczności. Fizjoterapia pooperacyjna przebiega w trzech fazach, rozpoczynając się zaraz po wypisie z operacji i trwa do momentu przywrócenia wszystkich funkcji organizmu do normalnego poziomu. fizjomed.pro/blog/rehabilitacja-pooperacyjna
gość
Szukam pomocy
Witam, szukam pomocy delecta acteled delecta
gość
Wyniki badan
Na podstawie rezonansu glowy i angiografi glowy katowe zgiecie tetnicy lewej gornej mozdzku, Asymetria tylnych tetnic laczacyh l>p oraz zmian 3×4mm w istocie białej podkorowej i płacie czołowym 2mm co oznaczają i jak wpływają. Mdlalam parę razy raz z drgawkami. Czasem ciężko mi się wysłowić. Nie trafiam w klamki. Boli mnie glowa czesto. Czasem mam wrażenie że mam zachwiania. Czasem jak wstaje z krzesla to mam nogi z waty jakby miało odciąć z zasilanie a potem jak poczekam przestaje tak samo na studiach przy tablicy miałam. Ktoś coś doradzi 4miesiace do wizyty mam.
gość
asymetria w mr
Czemu przy zatoce klinowej jedna część jest czarna a druga jasna?[img]http://static2.medforum.pl/upload/image/em_photo_forum/251bad5486fc6aa44d0ae41f82b3f9cd.png[/img]
Reklama: