Reklama:

Proszę o poradę (19)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
01-08-2013, 21:30:30

Pobyt w szpitalu u mnie trwał 5 dni. Później miesiąc rekonwalescencji w domu.
gość
25-10-2014, 08:46:37

Witam, też dostałem takie skierowanie , chciałbym zapytać jak u Was przebiegła ta operacja , bede wdzięczny za odpowiedź , pozdrawiam
gość
26-01-2016, 09:52:13

to jest (rathke's cleft cyst)
gość
20-12-2017, 16:16:28

Jestem 35 dni po operacji czaszkogardlaka sposobem Kraniektomii przezklinowej ( przez nos ). Podczas operacji wystąpiły powikłania w postaci wycieku płynu rdzeniowo-mózgowego, co spowodowało, że do pleców miałem przez trzy dni podłączony dren, przez który ten płyn był upuszczany by dać czas na zagojenie nosa.
W ciągu tych trzech dni nastąpił bardzo duży wzrost stężenia cukru we krwi niemożliwy do opanowania pojedynczymi zastrzykami insuliny dopiero po podłączeniu pompy insulinowej i wyregulowaniu dawki udało się w miarę ustabilizować cukier. Dodatkowym obciążeniem mogło być to, że jestem diabetykiem. Po wyjęciu drenu cukier się ustabilizował tak, że możliwa była jego kontrola za pomocą pojedynczych zastrzyków z insuliny a z nosa nie wyciekał płyn rdzeniowo-mózgowy.
W tej chwili czuję się dobrze tylko jestem ciekaw, co z tym będzie później. Podobno lubi on odrastać, dlatego się zastanawiam czy będę musiał być za jakiś czas ponownie operowany a jeżeli tak to jak często. Za kilkanaście dni mam wizytę kontrolną to może neurochirurg mi wyjaśni moje wątpliwości.
gość
14-06-2018, 05:26:49

A jakiej wielkości mieliście torbiel ze byla do operacji?
gość
09-07-2018, 14:27:16

Moje dziecko a 2 mm. Dzisiaj się dowiedziałam...
gość
09-07-2018, 15:34:06

Treść zablokowana przez moderatora

gość
14-12-2018, 16:12:34

Ja mam torbiel 4mm przynajmniej taka była 2lata temu, bo rezonansu nie robiłem od tamtej pory. Ogólnie 4mm nie klasyfikuje się do operacji tylko obserwacji, chyba ze powoduje jakiś ucisk. Powiedzcie ile klasyfikuje się już do operacji? Ktoś wie? :)
gość
05-01-2024, 09:30:44

Witam.
W opisie rezonansu
Na pograniczu plata przedniego oraz tyinego przysadki mózgowej po stronie prawej podejrzenie torbieli kieszonki Rathkego
lub torbieli plata posredniego wielkości ok. 5 x 2.5 mm w plaszczyżnie stzalkowej - w ocenie retrospektywnej obraz wydaje
się być stabilny
Jest się czego obawiać ?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: