Reklama:

Proszę o poradę (19)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
09-03-2007, 19:59:00

Dzisiaj popołudniu nagle odczułem potężny, przeszywający ból, nie wiem jak to opisać, lecz czułem, że przechodzi przez całą głowę (od samej góry, mniej więcej na środku czaszki do szyi). Trwało to mniej więcej pół sekundy, po tym wszystkim zrobiło mi się strasznie słabo, czułem jednocześnie, że dalej mnie to boli, ale stopniowo słabło. Można powiedzieć, że miałem w głowie coś pionowego, co bardzo bolało. Czy może się ze mną dziać coś niedobrego?
gość
09-03-2007, 20:39:00

PO BADANIU REZONANSU MAGNETYCZNEGO GŁOWY STWIERDZONO TORBIEL KIESZONKI RATHKEGO GRUCZOŁEK PSZYSADKI MUZGOWEJ CO TO TAKIEGO I CZY JEST TO COŚ GROŻNEGO?
gość
06-03-2008, 17:48:00

09-03-2007 o 20:59, gość :
Dzisiaj popołudniu nagle odczułem potężny, przeszywający ból, nie wiem jak to opisać, lecz czułem, że przechodzi przez całą głowę (od samej góry, mniej więcej na środku czaszki do szyi). Trwało to mniej więcej pół sekundy, po tym wszystkim zrobiło mi się strasznie słabo, czułem jednocześnie, że dalej mnie to boli, ale stopniowo słabło. Można powiedzieć, że miałem w głowie coś pionowego, co bardzo bolało. Czy może się ze mną dziać coś niedobrego?
gość
18-06-2008, 09:38:00

09-03-2007 o 20:59, gość :
gość
04-04-2011, 12:58:08

Gość 2007-03-09 21:39:00 PO BADANIU REZONANSU MAGNETYCZNEGO GŁOWY STWIERDZONO TORBIEL KIESZONKI RATHKEGO GRUCZOŁEK PSZYSADKI MUZGOWEJ CO TO TAKIEGO I CZY JEST TO COŚ GROŻNEGO?
gość
09-10-2011, 20:29:18

Gość 2007-03-09 21:39:00 PO BADANIU REZONANSU MAGNETYCZNEGO GŁOWY STWIERDZONO TORBIEL KIESZONKI RATHKEGO GRUCZOŁEK PSZYSADKI MUZGOWEJ CO TO TAKIEGO I CZY JEST TO COŚ GROŻNEGO?
gość
09-10-2011, 20:35:36

Nie bardzo wiem co ci dolega ale znalazłam cos takiego na temat tej choroby

Kieszonka przysadki, kieszonka Rathkego (ang. Rathke's pouch) – w embriogenezie, uchyłek gardzieli powstający naprzeciwko błony policzkowo-gardłowej. Uchyłek w miarę wzrostu zarodka traci łączność z gardzielą i daje początek przedniemu płatowi przysadki mózgowej. Przednia ściana kieszonki proliferuje wypełniając kieszonkę i tworząc pars distalis i pars tuberalis gruczołu, z części tylnej wywodzi się pars intermedia. U niektórych organizmów (człowiek jest wyjątkiem) proliferujaca ściana przednia kieszonki nie wypełnia jej całkowicie, pozostawiając szczelinę, tzw. szczelinę Rathkego (Rathke's cleft). Z torbielowatych pozostałości kieszonki może u człowieka rozwinąć się łagodny nowotwór, czaszkogardlak (craniopharyngioma).
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/ywny14dp4yxug7g1.png[/img][/url]
gość
12-04-2013, 18:15:39

Gość 201, 04,12 20,14 PO BADANIU REZONANSU MAGNETYCZNEGO GŁOWY STWIERDZONO TORBIEL KIESZONKI RATHKEGO GRUCZOŁEK PSZYSADKI MUZGOWEJ CO TO TAKIEGO I CZY JEST TO COŚ GROŻNEGO?
gość
23-04-2013, 19:46:54

Każdy przypadek jest inny. Miałam operację usunięcia torbieli kieszonki Rathkego drogą przezklinową (przez nos). W moim przypadku jak to czasem z torbielami bywa, torbiel sie odnowiła lecz w ciągu dalszych obserwacji i rezonansów była coraz mniejsza aż w końcu znikła. Wszystko zależy od tego co lekarz zadecyduje, może operacja nie będzie konieczna a jeśli nawet to głowa do góry, wiem co mówię. Zabieg przez nos wydaje się być dosyć innowacyjny ale jest o niebo lepszy niż trepanacja czaszki a powrót do zdrowia znacznie szybszy.
gość
20-07-2013, 10:57:50

witam, mam skierowanie na operację Torbieli kieszonki Rathkego i wielkie pytanie ile czasu wynosi pobyt w szpitalu oraz poszpitalne zwolnienie lekarskie??

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: