witam . Nurtuje mnie pewne sprawa, mój synuś gdy miał 10 miesięcy zaczoł robić takie dziwne miny , mrużył przy tym oczy marszczył nosek , często się zapatrywał , pojechaliśmy do naszego neurologa, Ksawery jest pod jego opieką od urodzenia ponieważ jest wcześniakiem 35 tydzięń i miał wylewy do głowki 2 stopnia oraz problemy z napięciem . Pani doktor dała nam skierowanie do szpitala do centrum zdrowia dziecka .Tam zrobili nam eeg które wyszło żle oto opis: badanie wykonano we śnie spontanicznym.Cechy bioelektryczne snu śa wyrażone odpowiednio dla wieku . Na tym tle wystepują zmiany uogólnione pod postacią grup i serii fal theta i delta oraz nielicznych 1-2 sekundowych wyładowań napadowych fal delta, theta, ostrych ,pojedyńczych zespołów fali ostrej o aplitudzie do 300V. zaznacza sie przewage lewostronnych zmian. fatostymulacja bez wpływu na zapis.ZAPIS NIEPRAWIDŁOWY . Zostaliśmy wypisani ze szpitala i mieliśmy się zgłosic za miesiąc Ksawery nie dostał żadnych leków te dziwne minki utały na pare tygodni i znów powróciły i znów znikały . po mięsiący wrócilismy do kliniki . Mieliśmy powtórzone eeg i zrobiony rezonans . Powtórne eeg wyszło podobnie jak pierwsze tez były w nim wyładowania a rezonas wyszedł prawidłowo . wypuscili nas do domu bez leków i kazali obserwowac dziecko jeżeli coś sie bedzie dziac mamy natychmiast przyjechać! ! Ksawery nadal się zapatruje nie reaguje na nic w tedy na 2-3 sekundy raz podczas kąpieli zrobił sie taki blady z zaczeły trzęś sie mu rączki i nózki . syn nie robi teraz juz tych minek co na początku ale tak dziwnie czasem sie uśmiecha i te oczka ma jakby nie obecne .Od paru miesiecy nie przespaliśmy ani jednej nocy syn płacze przez sen parenaście razy podczas nocy ,przytulam go wtedy do siebie i podaje pierś ponieważ karmie go nadal naturalnie to go uspokaja ale za godzine płacze ponownie i mocno sie czy tym kręci .poszlismy do naszej pani neurolog i ona przepisała nam depakine chronospere 100mg 2 razy dziennie wykupiłam lek ale boję sie go podac ksawerkowi Boje sie że to nie jest padaczka .Pytanie moje jest takie czy jeżeli to nie jest padaczka czy ten lek może zniszczyc lub opóźnić rozwój mojego dziecka. Czy może uszkodzic mózg? spowodować jakieś zmiany, upośledzić ???CZy moge skrzywdzić moje dziecko podając mu depakine czy jeżeli to nie jest padaczka czy ten lek może ją wywołać??błagam o pomoc bo nie wiem co zrobić. dodam że ksawery ma 15 miesięcy jeszcze nie chodzi ale próbuje ze słow wypowiada tata , dada ,tatu,jest bardzo wesoły i kontaktowy.czaesm bez powodu jest agresywny i nerwowy czasem bije się po głowce