Ja również mam podobne objawy. Zapisałam się do endokrynologa, chcę dokładnie sprawdzić to co może być i zrobić badania hormonalne.
Uważam, że jeżeli nie da się stwierdzić przyczyny choroby to najczęściej występującymi przyczynami mogą być:
- bóle głowy na tle nerwowym (to zdarza się często i żadne badania tego nie wykazują)
- na tle hormonalnym (wskazane jest zrobienia badań poziomu hormonów we krwi zwłaszcza jeśli dodatkowymi objawami są ospałość, brak energii, spadek libido, stany depresyjne - może to być związane np. z chorobami tarczycy)
- na tle ciśnieniowym (wpływ między innymi ciśnienia atmosferycznego i pogody na nasz organizm, zwłaszcza u niskociśnieniowców)
Często zdarza się też, że w nocy zgrzytamy zębami a nie jesteśmy tego świadomi. Jeśli po przebudzeniu odczuwacie pulsujący ból w stawie skroniowo-żuchwowym to wskazane jest aby przebadać się ortodontycznie. Warto także zapytać partnera czy słyszy w nocy odgłosy, które wskazywały by na bruksizm. To bardzo poważne schorzenie, które niesie za sobą poważne konsekwencje. Większość jednak osób nie jest świadoma tego, że je posiada. Wiem na własnym przykładzie.
Kolejną przyczyną mogą być sprawy związane z okulistyką. Ból głowy promieniujący od oczu to często sprawa. Jeżeli macie takie podejrzenie (objawem mogą być np. zaczerwienione spojówki, przekrwione białko oka) to warto zrobić badanie wzroku.