Reklama:

Prosze o opis (36)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkujący
10-09-2009, 09:49:00

Proszę bardzo o informację jak leczyć, czy wymagana jest operacja?, jurekela2@op.pl

Badanie MR kręgosłupa lędźwiowego wykonano w sekwencji SE,fat sat w obrazach T1- i T2- zależnych, w projekcjach strzałkowych i osiowych.
Spłycenie lordozy lędźwiowej.
Na poziomie L4/L5 widoczna jest pośrodkowo-dwuboczna wypuklina (protruzja) krążka m-k z cechami ucisku worka oponowego.
Na poziomie L3/L4 widoczna jest pośrodkowa wypuklina krążka m-k z cechami ucisku worka oponowego.
Na poziomach L2/L3, L5/S1 widoczne są symetryczne uwypuklenia krążków m-k (bulging) z modelowaniem worka oponowego.
Zmiany degeneracyjne (dehydratacyjne) krążków m-k od L2/L3 do L5/S1 pod postacią obniżenia sygnału w obrazach T2 zależnych ze zwężeniem szczelin m-k.
Osteofity na krawędziach tylno-bocznych trzonów i w stawach m-k.
Guzki Schmórla na krawędziach brzeżnych dolnych trzonów piersiowych i w górnej krawędzi L4.
Przykrążkowo w trzonach L5,S1 widoczne strefy zwyrodnieniowego stłuszczenia szpiku kostnego (Modick II).
Zmian wewnątrz kanału kręgowego nie wykazano.
jurek
gość
18-09-2009, 17:15:38

Witam ,mam duzy kłopot i problem??chodzi o moja córke która terza skończyła 18 lat a 4 lata temu była operowana w Warszawie w CZD z powodu Stenozy kanału kręgowego na odcinku L3 L5 .Kyfozy z patologicznym złamaniem łuku kręgu L5,wypukliny jadra miażdzystego-córce zrobiono tytanowa stabilizacje i skręcono na 8 śrub,potem była jeszcze jedna operacja bo popękały pierwszw śrubuy,tyle bólu co przeszła Madzia a ja przepłakałam to nikomu nie życzę,całe jej dzieciństwo poszło.Obecnie zakwalifikowano nas do kolejnego zabiegu gdyz poluzowały sie śruby i pojawiła się osteoliza wokół śrub do kości krzyżowej co to jest?wyczytałam w internecie że to inaczej nowotwór?czy grozi to mojej córce,czy moze zaatakować kości?od paru dni nie śpie tylko myśle i się martwę?Córka nie zgadza się na kolejna operacje bo ma dosyć ,jest w klasie maturalnej,na nauke indywidualna i chce żyć.Proszę bardzo o odpowiedz i opinie oraz pomoc.To mój mail ela351@onet.eu bo nie wiem czy odnajde tą strone.
gość
09-11-2009, 08:42:14

Mam 30 lat, czy konieczna jest operacja, nie cały rok temu miałam operacje- ropień na miednicy małej. A teraz potworny ból kręgosłupa i nie trzymam moczu głównie jak się zdenerwuję i krzycze na dzieci i jak myję głowe pod kranem i się zegnę w pół. To ostatni wynik tomografii kręgosłupa L-S.
*** Szerokopodstawowe uwypuklenie krążków międzykręgowych na poziomie L3-L4, L4-L5 oraz L5-S1 ze spłyceniem obustronnym zachyłków bocznych.
*** Modelowanie worka oponowego na masie uwypuklin i cechy kompresji na korzenie nerwowe obustronnie w obrębie zachyłków.
*** Zmniejszona rezerwa kanałowa.
*** Obniżenie wysokości krążka międzykręgowego L4-L5 i L5-S1.
*** Pogłęgienie lordozy odcinka L kręgosłupa.
*** Drobne zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze na krawędziach trzonów.
*** Wysokość trzonów prawidłowa.
*** Esowate skrzywienie odcinka L kręgosłupa.

Co to wszystko oznacza i czy to bardzo źle jest ze mną? POMOCY!!! Ja mam małe dzieci do wychowywania, jedno ma 2lata i 4miesiące a drugie 1rok i 5m-cy, przy drugim porodzie miałam potworny ból kręgosłupa myślałam że się nie położe do porodu a 3 m-ce później zaniemogłam.
gość
28-11-2009, 17:45:24

Witam. Chcę zapytać, czy jest bardzo żle? Opis MR: tylne szerokopodstawne wypukliny krążków L3/L4 i L4/L5 modelujące worek oponowy i wpuklające się obustronnie do otworów międzykręgowych. Niewielka tylna,głównie centralna, wypuklina krążka L5/S1. Towarzyszące pęknięcie piuerścienia włóknistego w tyl;nej części tego krążka. Zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzykręgowych. Obustronne torbiele oponowe na poziomie Th10/Th11 /większa po stronie prawej/. Mała torbiel oponowa na poziomie Th11/Th12,po stronie lewej.Torbiel oponowa na poziomie S2, po stronie prawej/wym.15 x 12 mm/. Stożek rdzenia bez zmian. Co mnie czeka?
gość
15-05-2010, 18:14:39

kradulewicz 2009-06-23 20:50:00 Witam, dzisiaj odebrałam wyniki MR odcinka lędźwiowo-krzyżowego kręgosłupa mojego męża. Jestem załamana. Od lutego 2008r. narzekał na ból prawej nogi. Po pół roku męczarni zrobił zdjęcie rentgenowskie, które prawie nic nie wykazało. Od października 2008r. równocześnie udał się do neurologa i rehabilitanta. Brał leki przeciwzapalne, sterydy ( zastrzyki) i ćwiczył. Trochę puściło. Ale od lutego tego roku znowu zaczęło go boleć. Jeździ na różne rehabilitacje, ale nadal go boli. Zdecydował się na rezonans, który jest tak opisany, że ja nic nie rozumiem , ale wiem, że nie jest dobrze: Lordoza lędźwiowa odprostowana. Przestrzenie międzykręgowe poza przewężoną L5/S1 w normie. Intensywność sygnału z krążka m/k na poziomie L5/S1 jest w czasie T2-zależnym obniżona-zmiany dehydratacyjne. Poza tym intensywność sygnału z krążków międzykręgowych i struktur kostnych jest prawidłowa. Na poziomie L3/L4 cechy "bulging disc". Na poziomie L4/L5 niewielka tylno pośrodkowa wypuklina krążka m/k z modelowaniem worka oponowego. Na poziomie L5/S1 tylno pośrodkowo prawoboczna ogromna przepuklina (ekstruzja) krążka m/k z uciskiem worka oponowego oraz prawego korzenia nerwu S1. Pogrubiałe więzadła żółte na tym poziomie. Stożek rdzeniowy i włókna ogona końskiego w obrazie MR prawidłowe. Dla mnie to brzmi strasznie. Dodam, że mój mąż jest zawodowym kierowcą, wcześniej miał pracę w której dużo dźwigał, kilka lat wstecz miał wypadek na motorze, ale wtedy nic nie wykazało urazu kręgosłupa. Proszę o podpowiedź bardziej doświadczonych forumowiczów co mamy dalej robić. Nie dopuszczamy myśli, że mąż mógłby się poddać operacji. On ma dopiero 28 lat. Mieszkamy n Dolnym Śląsku. Z góry dziękuję za pomoc. Odpowiedzi proszę kierować na mojego maila kradulewicz@go2.pl.
gość
05-07-2010, 13:33:07

Witam. Jestem rok po operacji kregosłupa L5-S1. Bardzo proszę niech mi ktoś napisze co te wyniki oznaczają-czy znów operacja?
Krazek miedzykregowy L5S1 o degeneracyjnie obniżonym sygnale,z lewoboczna wypuklina i wyostrzeniami tylko-bocznych krawedzi trzonow,ktore zwezaja lewy kanal korzeniowy,worek oponowy w tym poziomie nieznacznie modelowany przez obwodowe uwypuklenie pierscienia wloknistego. Zmiany bliznowate wypełniajace ubytek w lewej czesci łuku kregu oraz wypełniajace lewoboczna czesc kanału kregowego i lewy zachyłek boczny otaczajacy worek oponowy i lewy nerw S1. Zmiany zwyrodnieniowo-wytworcze w stawach miedzywyrostkowych splycaja zachyłki boczne i zwezaja kanały korzeniowe obustronne. Drobne zmiany degeneracyjne sasiadujacych blaszek granicxznych trzonow w poziomie L5-S1 z wyostrzeniami krawedzi. Obraz pozostałych krazkow miedzykregowych i trzonow kregow w odcinku ledzwiowym kregoslupa bez cech patologi. Kanal kregowy umiarkowanie zwezony w poziomie L5-S1. Koncowy odcinek rdzenia kregowego i nic koncowa prawidłowe. Bardzo prosze o pomoc. Pisze tez,że wskazana rekonsultacja neurochirurgiczna. Mam termin dopiero na pazdziernik. Mozna napisac na gg 8043498. Z gory dziekuje!
gość
25-08-2010, 08:12:48

WITAM MA 50 LAT I WLASNIE DZIS ODEBRALAM WYNIKI TK KREGOSLUPA LEDZWIOWEGO....NIE WIEM CO TO ZNACZY I PROSZE O POMOC ..OKREZNA TYLNA WYPUKLINA M /KREGOWEGO L4/L5 Z PRZEWAGA PO STRONIE LEWEJ ,GDZIE ZNACZNIE ZWEZA OTWOR M/KREGOWY.TYLNO-LEWOBOCZNA WYPUKLINA KRAZKA M/KREGOWEGO L5/S1 ZWEZAJACY LEWY OTWOR M/KREGOWY I UCISKAJACA WOREK OPONOWY I LEWY KORZEN NERWOWY.... BARDZO PROSZE O ODP.. BO WIZYTE U NEUROLOGA MA DOPIERO W PAZDZIERNIKU PISAC MOZNA NA .. TIKALA @BUZIACZEK.PL
gość
05-10-2010, 06:07:27

Gość 2008-12-21 01:53:00 Witam mam pytanie jaki jest procent niepowodzenia operacji ? i czy jest konieczna operacja ?Badanie wykonane w sek.T2W/TSE w projekcji sag.T2W/TSE w proj.trans.

Zmiany dehydratacyjne w tarczy miedzykregowejL4-L5 oraz niewielkie na poziomie L5-S1 jak w przypadku zmian zwyrodnieniowych.Na poziomie L4-L5 duza dokanałowa przepuklina jądra miażdżystego nieco wieksza od strony prawej z obustronnym uciskiem korzeni nerwów rdzeniowych w kanale kręgowym ze znacznym zwężeniem wymiaru strzałkowego kanału kręgowego od strony prawej.Na tym poziomie otwory miedzykregowe dyskretnie zwężone przez boczne uwypuklenie tarczy międzykregowej bez cech ucisku struktur nerwowych.Na poziomie L5-S1 niewielkie tylnie uwypuklenie tarczy miedzykregowej bez cech ucisku struktur nerwowych.Intensywnosc sygnału stożka rdzenia prawidłowa.Pozdrawiam Piotrek
gość
03-04-2011, 13:10:38

Gość 2009-05-22 14:18:00 proszę o diagnozę: uogulnione zmiany zwyrodnieniowe kregosłupa L-S o umiarkowanym nasileniu. Wyrównanie fizjologicznej lordozy kręgosłupa L. Na poziomie L3-L4 centralnie lewoboczna protuzja dysku mk powoduje dośc silny ucisk worka oponowego. Na poziomie L4-L5 centralna ,szerokopodstawna protuzja dysku mk powoduje niewielkiego stopnia modelowanie worka oponowego .Na poziomie L-S1 protuzja dysku mk kończy się w tłuszczu epiduralnym.Kanały korzeniowe nie są w znaczacy sposób przewęzone.W trzonach kręgowych L-3 i L4 zmiany degenarycjne typu II wg Modicka.Stożek końcowy oraznici ogona końskiego są prawidłowe.
gość
27-08-2014, 19:03:15

witam
bardzo proszę o interpretację
tydzień temu dopadl mnie ból w okolicy lędźwiowej z problemem wyprostu oraz ból promieniujący do lewej nogi
dziś odebrałam wynik tk:
lewostronne skrzywienie kręgosłupa ze zniesieniem lordozy. L3-L4 uwypuklony do kanału kręgowego do 3mm. L4-L5 bulging krążka m/k do 4mm z uciskiem worka oponowego. Zwężenie częściowe otworów międzykręgowych. L5-S1 protruzja tylna lewoboczna krążka m/k do kanalu kręgowego do 5mm. Krążek m/k obniżony. zmiany zwyrodnieniowe w stawach krzyżowo-biodrowych.
ćwiczę jogę ze względu na problemy z kręgosłupem szyjnym (lordoza, zawroty glowy) , nie wiem czy mogę dalej jogować, co w ogóle ćwiczyć, jak sobie pomóc. czekam na wizytę u neurochirurga, biorę leki przeciwbólowe bo bez nich bol i sztywnienie oraz problem z wyprostem. proszę o pomoc

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: