Reklama:

Prosze o opis (36)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
25-08-2008, 13:42:00

25-01-2008 o 13:50, gość :
Stenoza - zwężenie kanału kręgowego
Poziom L4-5 protuzja dokanałowa- wypuklina krążka międzykregowego (wypuklina to stan kiedy jest uszkodzony pierścień włóknisty bez przerwania jego ciągłości a jądrą miażdżyste wpukla sie w osłabine miejsce)
L5-S1 -przepuklina (uszkodzenie krażka międzykręgowego-dysku -z przerwanie ciągłości pierścienia włóknistego i wydostawanie się masy jądra miażdżystego .
Ucisk na worek oponowy i korzenie nerwowe może dawać obajwy bólowe i drętwienie zarówno okolic kręgosłupa jak również promienować do nóg . Mogą wystąpić również neuroloigczne objawy ubytkowe :osłabienie mięśni, opadanie stopy zaburzenie pracy zwieraczy.
Ze względu na zaawansowany stan-PRZEUKLINA- wskazana jest konsultacja neurochirurgiczna i zależnie od jej wyniku po ocenie MRI i stanu fizycznego podjęcie decyzji odnośnie leczenia.
Nie napisałaś nic o występujących objawach .
Byc może na jakiś czas wystarczy rehabilitacja pod kierunkiem dobrego fizjoterapeuty . Zwykle po ustąpienie ostrego stanu stosuje się odpowiednio dobraną gimnastykę ale często przepuklina jest wskazaniem do operacji na skutek nawracającyh objawów bólowych i ubytków neurologicznych.
Na pytanie czy będziesz mogła pracowac trudno jednoznacznie odpowiedzieć gdyz zależy to wystepujacych objawów , stopnia ich ustępowania po leczeniu zachowawczym.
Ogólnie przy tak zaawansowanej dyskopatii w przypadku gdybyś nie kwalifikowała się leczenie operacyjnego nie jest wskazana ciężka praca fizyczna związana z dźwiganiem potrzebą częstego schylania , wchodzenie i schodzeniam na wyskość(drabina, taboret)

http://www.rokwisz.pl/dyskopatia.htm

Wkleiłam Ci link z opisem dyskopatii , podobnie wygląda twój odcinek lędźwiowy z tym ,że ucisk masz na dwóch poziomach.
Pozdrawiam

gość
25-08-2008, 13:44:00

Poziom L4-5 protuzja dokanałowa- wypuklina krążka międzykregowego (wypuklina to stan kiedy jest uszkodzony pierścień włóknisty bez przerwania jego ciągłości a jądrą miażdżyste wpukla sie w osłabine miejsce)
L5-S1 -przepuklina (uszkodzenie krażka międzykręgowego-dysku -z przerwanie ciągłości pierścienia włóknistego i wydostawanie się masy jądra miażdżystego .
Ucisk na worek oponowy i korzenie nerwowe może dawać obajwy bólowe i drętwienie zarówno okolic kręgosłupa jak również promienować do nóg . Mogą wystąpić również neuroloigczne objawy ubytkowe :osłabienie mięśni, opadanie stopy zaburzenie pracy zwieraczy.
Ze względu na zaawansowany stan-PRZEUKLINA- wskazana jest konsultacja neurochirurgiczna i zależnie od jej wyniku po ocenie MRI i stanu fizycznego podjęcie decyzji odnośnie leczenia.
Byc może na jakiś czas wystarczy rehabilitacja pod kierunkiem dobrego fizjoterapeuty . Zwykle po ustąpienie ostrego stanu stosuje się odpowiednio dobraną gimnastykę ale często przepuklina jest wskazaniem do operacji na skutek nawracającyh objawów bólowych i ubytków neurologicznych.
Na pytanie czy będziesz mogła pracowac trudno jednoznacznie odpowiedzieć gdyz zależy to wystepujacych objawów , stopnia ich ustępowania po leczeniu zachowawczym.
Ogólnie przy tak zaawansowanej dyskopatii w przypadku gdybyś nie kwalifikowała się leczenie operacyjnego nie jest wskazana ciężka praca fizyczna związana z dźwiganiem potrzebą częstego schylania , wchodzenie i schodzeniam na wyskość(drabina, taboret)

Wkleiłam Ci link z opisem dyskopatii , podobnie wygląda twój odcinek lędźwiowy z tym ,że ucisk masz na dwóch poziomach.
Pozdrawiam

Początkująca
19-11-2008, 12:43:00

Pozdrawiam

Beata
gość
21-12-2008, 00:53:00

Witam mam pytanie jaki jest procent niepowodzenia operacji ? i czy jest konieczna operacja ?Badanie wykonane w sek.T2W/TSE w projekcji sag.T2W/TSE w proj.trans.
Zmiany dehydratacyjne w tarczy miedzykregowejL4-L5 oraz niewielkie na poziomie L5-S1 jak w przypadku zmian zwyrodnieniowych.Na poziomie L4-L5 duza dokanałowa przepuklina jądra miażdżystego nieco wieksza od strony prawej z obustronnym uciskiem korzeni nerwów rdzeniowych w kanale kręgowym ze znacznym zwężeniem wymiaru strzałkowego kanału kręgowego od strony prawej.Na tym poziomie otwory miedzykregowe dyskretnie zwężone przez boczne uwypuklenie tarczy międzykregowej bez cech ucisku struktur nerwowych.Na poziomie L5-S1 niewielkie tylnie uwypuklenie tarczy miedzykregowej bez cech ucisku struktur nerwowych.Intensywnosc sygnału stożka rdzenia prawidłowa.Pozdrawiam Piotrek
Początkująca
20-03-2009, 18:35:00

Bardzo proszę o opinie na temat wyników badania.

Badanie MR kręgosłupa L-S wykonane w obrazach T1 i T2 wykazuje wielopoziomowe zmiany zwyrodnieniowe trzonów kręgowych w postaci zaostrzeń krawędzi i rożnej wielkości osteofitów, największych na lewych bocznych krawędziach na poziomie L3- L4, l2 - L3.
Zmiany zwyrodnieniowe w stawach m-k i zmiany degeneracyjne w tarczkach m-k.
W dolnych odcinkach kręgosłupa piersiowego osteofity na przednio-bocznych krawędziach trzonów z ogniskiem zwyrodnienia tłuszczkowego szpiku kostnego.
Stenoza kanału kręgowego i otworów m-k w odcinku lędźwiowym. na poziomie L2-L3 centralno-dwuboczna, większa po stronie lewej, pod więzadłowa przepuklina jądra miażdżystego z wypukleniem się do prawego otworu M-k powodując ucisk worka oponowego i obu korzeni nerwowych w kanale nerwowym. Na poziomie L3-L4 boczna prawostronna protruzja tarczki m-k powodując ucisk worka oponowego i prawego korzenia nerwowego.
na poziomie L4-L5 centralno-dwuboczne uwypuklenie tarczki m-k powodując ucisk worka oponowego i pogłębiająca się stenozę kanału kręgowego.

Początkująca
20-03-2009, 18:36:00

Bardzo proszę o opinie na temat wyników badania.

Badanie MR kręgosłupa L-S wykonane w obrazach T1 i T2 wykazuje wielopoziomowe zmiany zwyrodnieniowe trzonów kręgowych w postaci zaostrzeń krawędzi i rożnej wielkości osteofitów, największych na lewych bocznych krawędziach na poziomie L3- L4, l2 - L3.
Zmiany zwyrodnieniowe w stawach m-k i zmiany degeneracyjne w tarczkach m-k.
W dolnych odcinkach kręgosłupa piersiowego osteofity na przednio-bocznych krawędziach trzonów z ogniskiem zwyrodnienia tłuszczkowego szpiku kostnego.
Stenoza kanału kręgowego i otworów m-k w odcinku lędźwiowym. na poziomie L2-L3 centralno-dwuboczna, większa po stronie lewej, pod więzadłowa przepuklina jądra miażdżystego z wypukleniem się do prawego otworu M-k powodując ucisk worka oponowego i obu korzeni nerwowych w kanale nerwowym. Na poziomie L3-L4 boczna prawostronna protruzja tarczki m-k powodując ucisk worka oponowego i prawego korzenia nerwowego.
na poziomie L4-L5 centralno-dwuboczne uwypuklenie tarczki m-k powodując ucisk worka oponowego i pogłębiająca się stenozę kanału kręgowego.

gość
22-05-2009, 12:18:00

proszę o diagnozę: uogulnione zmiany zwyrodnieniowe kregosłupa L-S o umiarkowanym nasileniu. Wyrównanie fizjologicznej lordozy kręgosłupa L. Na poziomie L3-L4 centralnie lewoboczna protuzja dysku mk powoduje dośc silny ucisk worka oponowego. Na poziomie L4-L5 centralna ,szerokopodstawna protuzja dysku mk powoduje niewielkiego stopnia modelowanie worka oponowego .Na poziomie L-S1 protuzja dysku mk kończy się w tłuszczu epiduralnym.Kanały korzeniowe nie są w znaczacy sposób przewęzone.W trzonach kręgowych L-3 i L4 zmiany degenarycjne typu II wg Modicka.Stożek końcowy oraznici ogona końskiego są prawidłowe.
gość
17-06-2009, 16:45:00

dd
Początkująca
23-06-2009, 14:32:00

Proszę o informację jak leczyć stenozę kanału kręgowego ze zwężeniem jego światła w wymiarze do 10mm oraz w wymiarze dwuocznym do 9mm. Na poziomie L5-S1 widoczna jest centralno-dwuboczna wypuklina krążka międzykregowego bez cech ucisku worka oponowego. Mam jeszcze zmiany zwyrodnieniowe krążków międzykomórkowych o typie bulging disc od L3 do L5. Dzisiaj odebrałam wynik tomografu i jestem lekko przerażona.
Merry104
Początkująca
23-06-2009, 18:50:00

Witam, dzisiaj odebrałam wyniki MR odcinka lędźwiowo-krzyżowego kręgosłupa mojego męża. Jestem załamana. Od lutego 2008r. narzekał na ból prawej nogi. Po pół roku męczarni zrobił zdjęcie rentgenowskie, które prawie nic nie wykazało. Od października 2008r. równocześnie udał się do neurologa i rehabilitanta. Brał leki przeciwzapalne, sterydy ( zastrzyki) i ćwiczył. Trochę puściło. Ale od lutego tego roku znowu zaczęło go boleć. Jeździ na różne rehabilitacje, ale nadal go boli. Zdecydował się na rezonans, który jest tak opisany, że ja nic nie rozumiem , ale wiem, że nie jest dobrze: Lordoza lędźwiowa odprostowana. Przestrzenie międzykręgowe poza przewężoną L5/S1 w normie. Intensywność sygnału z krążka m/k na poziomie L5/S1 jest w czasie T2-zależnym obniżona-zmiany dehydratacyjne. Poza tym intensywność sygnału z krążków międzykręgowych i struktur kostnych jest prawidłowa. Na poziomie L3/L4 cechy "bulging disc". Na poziomie L4/L5 niewielka tylno pośrodkowa wypuklina krążka m/k z modelowaniem worka oponowego. Na poziomie L5/S1 tylno pośrodkowo prawoboczna ogromna przepuklina (ekstruzja) krążka m/k z uciskiem worka oponowego oraz prawego korzenia nerwu S1. Pogrubiałe więzadła żółte na tym poziomie. Stożek rdzeniowy i włókna ogona końskiego w obrazie MR prawidłowe. Dla mnie to brzmi strasznie. Dodam, że mój mąż jest zawodowym kierowcą, wcześniej miał pracę w której dużo dźwigał, kilka lat wstecz miał wypadek na motorze, ale wtedy nic nie wykazało urazu kręgosłupa. Proszę o podpowiedź bardziej doświadczonych forumowiczów co mamy dalej robić. Nie dopuszczamy myśli, że mąż mógłby się poddać operacji. On ma dopiero 28 lat. Mieszkamy n Dolnym Śląsku. Z góry dziękuję za pomoc. Odpowiedzi proszę kierować na mojego maila kradulewicz@go2.pl.
KGrzyb

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: