Reklama:

prośba o pomoc w odczycie wyniku rezonansu magnetycznego (20)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
31-01-2009, 10:09:00

13-09-2008 o 18:19, gość :

14-06-2008 o 20:16, gość :
Mam 49 lat otrzymałem wynik rezonansu magnetycznego kręgosłupa. Czy mogę prosić o pomoc w jego odczytaniu? Ból nie daje mi żyć, nie mam prawie łydek. Przewracam się i mam podobno padaczkę.

"C1 -Th3 spłycona lordoza szyjna,cechy zawansowanej spondylozy szyjnej z nasilonymi zmianami zwyrodnieniowo-wytwórczymi na krawędziach trzonów od C3-C7.W stawach międzykręgowych oraz wielopoziomowej dyskopatii.

Na poziomie C3, C4 osteofitoza, na tylnych krawędziach trzonów oraz prawostronna przepuklina krążka międzykręgowego powodują impresję na worek oponowy oraz prawy korzeń nerwowy. Stenoza kanału kręgowego wymiar strzałkowy ok. 10 mm. Zwężenie prawego otworu międzykręgowego.

Na poziomie C4, C5 zaostrzenie na tylnych krawędziach trzonów kręgowych z centralną przepukliną krążka międzykręgowego powodują ucisk na worek oponowy, znaczną redukcję przedniej przestrzeni buforowej. Kanał kręgowy o wymiarze strzałkowym ok. 10 mm.

Na poziomie C5, C6 znaczne obniżenie przestrzeni międzykręgowej, nierówności blaszek granicznych przyległych trzonów z obszarami o charakterze zwyrodnienia typu II i III w przyległych trzonach. Wyrośla osteofitarne na krawędziach trzonów wraz z uogólnionym uwypukleniem krążka międzykręgowego powodują zniesienie przedniej przestrzeni buforowej i ucisk na rdzeń kręgowy. Dodatkowo zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzykręgowych i przerost wiązadeł żółtych powodują impresję na worek oponowy od tyłu. Znaczna stenoza kanału kręgowego, wymiar strzałkowy ok. 7 mm. Obustronne zwężenie otworów międzykręgowych.

Na poziomie C6, C7 osteofitoza na tylnych krawędziach trzonów wraz z uogólnionym uwypukleniem tarczy międzykręgowych powodują impresję na worek oponowy oraz znaczne ograniczenie przedniej przestrzeni buforowej. Kanał kręgowy o wymiarze strzałkowym ok. 9 mm. Zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzykręgowych i przerost wiązadeł żółtych powodują impresję na tylną przestrzeń buforowoą worka oponowego na poziomie od C4 do C7.

Na poziomie TH2 do TH3 centralne uwypuklenie tarczy międzykręgowej z redukcją przedniej przestrzeni buforowej worka oponowego. Rdzeń bez zmian ogniskowych."

Co to oznacza w praktyce? Czy można to leczyć?
gość
10-02-2009, 08:25:00

23-08-2008 o 16:35, gość :

Mam 49 lat otrzymałem wynik rezonansu magnetycznego kręgosłupa. Czy mogę prosić o pomoc w jego odczytaniu? Ból nie daje mi żyć, nie mam prawie łydek. Przewracam się i mam podobno padaczkę.

"C1 -Th3 spłycona lordoza szyjna,cechy zawansowanej spondylozy szyjnej z nasilonymi zmianami zwyrodnieniowo-wytwórczymi na krawędziach trzonów od C3-C7.W stawach międzykręgowych oraz wielopoziomowej dyskopatii.

Na poziomie C3, C4 osteofitoza, na tylnych krawędziach trzonów oraz prawostronna przepuklina krążka międzykręgowego powodują impresję na worek oponowy oraz prawy korzeń nerwowy. Stenoza kanału kręgowego wymiar strzałkowy ok. 10 mm. Zwężenie prawego otworu międzykręgowego.

Na poziomie C4, C5 zaostrzenie na tylnych krawędziach trzonów kręgowych z centralną przepukliną krążka międzykręgowego powodują ucisk na worek oponowy, znaczną redukcję przedniej przestrzeni buforowej. Kanał kręgowy o wymiarze strzałkowym ok. 10 mm.

Na poziomie C5, C6 znaczne obniżenie przestrzeni międzykręgowej, nierówności blaszek granicznych przyległych trzonów z obszarami o charakterze zwyrodnienia typu II i III w przyległych trzonach. Wyrośla osteofitarne na krawędziach trzonów wraz z uogólnionym uwypukleniem krążka międzykręgowego powodują zniesienie przedniej przestrzeni buforowej i ucisk na rdzeń kręgowy. Dodatkowo zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzykręgowych i przerost wiązadeł żółtych powodują impresję na worek oponowy od tyłu. Znaczna stenoza kanału kręgowego, wymiar strzałkowy ok. 7 mm. Obustronne zwężenie otworów międzykręgowych.

Na poziomie C6, C7 osteofitoza na tylnych krawędziach trzonów wraz z uogólnionym uwypukleniem tarczy międzykręgowych powodują impresję na worek oponowy oraz znaczne ograniczenie przedniejmiędzykręgowych i przerost wiązadeł żółtych powodują impresję na tylną przestrzeń buforowoą worka oponowego na poziomie od C4 d
Na poziomie TH2 do TH3 centralne uwypuklenie tarczy międzykręgowej z redukcją przedniej przestrzeni buforowej worka oponowego. Rdzeń bez zmian ogniskowych."

gość
10-02-2009, 08:26:00

23-08-2008 o 16:35, gość :

Na poziomie C6, C7 osteofitoza na tylnych krawędziach trzonów wraz z uogólnionym uwypukleniem tarczy międzykręgowych powodują impresję na worek oponowy oraz znaczne ograniczenie przedniejmiędzykręgowych i przerost wiązadeł żółtych powodują impresję na tylną przestrzeń buforowoą worka oponowego na poziomie od C4 d

gość
25-02-2009, 16:37:00

23-08-2008 o 16:50, gość :
Witam panstwa.bardo prosze o opinie mojego badania tomografi komputerowej.bol jest nie do wytrzymania juz przestaje chodzic.jak to mozna leczyc?bardzo prosze o odpowiedz. na poziomie L2-L3stwierdza sie centralna wypukline krazka miedzykregowego uciskajaca posrodkowo worek oponowy.Na poziomie L5-S1 stwierdza sie niewielka centralna wypukline krazka miedzykregowego uciskajaca posrodkowo worek oponowy.Obnizenie(polkoliste o sklerotycznych brzegach)blaszki granicznej gornej w czesci srodkowej trzonu L3-mogace odp.guzkowi Schmorla.
gość
02-04-2009, 21:05:00

Na poziomie C6, C7 osteofitoza na tylnych krawędziach trzonów wraz z uogólnionym uwypukleniem tarczy międzykręgowych powodują impresję na worek oponowy oraz znaczne ograniczenie przedniej przestrzeni buforowej. Kanał kręgowy o wymiarze strzałkowym ok. 9 mm. Zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzykręgowych i przerost wiązadeł żółtych powodują impresję na tylną przestrzeń buforowoą worka oponowego na poziomie od C4 do C7.

gość
02-04-2009, 21:10:00

08-10-2008 o 12:22, gość :
witam mam naimie ANNA i proszę o pomoc wyjaśnieniu mojego badania KT kęgów szyjnychwitam byłam na badaniu TK kręgosłupa szyjnego i wyszło bardzo dużo .Badanie kręgosłupa szyjnego wykazuje jego kyfotyczne wygięcie . Na poziomie C3/C4 widoczna jest centralna wypuklina krążka międzykręgowego sięgająca przedniej powierzchni worka oponowego .Wymiar strzałkowy kanału kręgowego na tym poziomie wynosi w linii pośrodkowej 1,00cm.Na poziomieC4/C5 widoczna jest centralna wypuklina krążka miedzykręgowego otoczona centralnym wystepem kostnym wymiar strzałkowy kanału kręgowego na tym poziomie wynosi w linii pośrodkowej 0,95 cm. Widoczne są ponadto zmiany zwyrodnieniowo wytwórcze w stawach uncovertebralnych.Na poziomie C5C6widoczna jest szeroka asymetryczna wypuklina krążka międzykręgowego z paracentralnym lewobocznym uwypukleniem ku tyłowi uciskającym przedniolewą powierzchnię worka oponowego .Wypuklina ta otoczona jest osteofitycznymi progami kostnymi . obustronnie widoczne są zmiany zwyrodnieniowo wytwórcze w stawach uncovertebralnych powodujące po stronie lewej przewężenie otworu międzykręgowego oraz lewej częsci kanału kręgowego . To tyle proszę o pomoc co teraz mnie czeka mam skierowanie do neurochirurga .
gość
16-10-2009, 13:41:08

mam prosbe o kontakt ze strony osob z podobna wada, zarowno juz po operacjach, ale i tez tych bez koniecznosci ingerencji chirurgicznej.
Dziekuje bardzo za wszelka pomoc.

drobna protruzja odcinkow c3-c4
widoczna wypuklina kregoslupa c3-4

Pozdrawiam.
gość
16-10-2009, 14:21:25

http://www.forumneurologiczne.pl/forum/vt,33,102,44978,0,DYSKOPATIA%20KRĘGOSŁUPA%20SZYJNEGO%20A%20OPERACJA

W tym wątku konatków szyjnych dowoli ale głównie operacyjnie .Pozdrawiam
gość
21-01-2011, 14:38:43

mam 13 lat, prosze o pomoc w odczytaniu wyniku, do lekarza ide w lutym i nie wytrzymam tej niepewności
rezonans magnetyczny- staw skokowy bez kontrastu.

opis badania:
jadnofazowe badanie RM prawego stawu skokowego.
obraz więzozrostu piszczelowo-strzałkowego i więzadeł piszczelowo-strzałkowych niezmieniony. powierzchnie stawowe kości piszczelowej i strzałkowej gładkie.
ilość płynu w jamach stawu skokowego i zobrazowanych stawów stępu niezmieniony, nie uwidoczniono również zmian w warstwie podchrzęstnej.
więzadła skokowo-strzałkowe i skokowo-pietowe oraz więzadło trójgraniaste o zachowanej ciągłości, gładkich zarysach i nieco podwyższonym sygnale - cechy niewielkiego obrzeku więzadeł.
obraz aparatu więzadłowego stawów stępu oraz obraz zatoki stepu niezmieniony. na grzbietowo-bocznym zarysie kości sześciennej i klinowatej bocznej widoczne jest skupienie niewielkich torbielek - zmiany o charakterze ganglionu, modelujace brzusiec prostownika krótkiego palców.
nie uwidoczniono obrzęku śródkostnego w obszarze badania.
obraz ściengien i mieśni w zakresie badania bez zmian patologicznych, ilość płynu w pochewkach ścięgien typowa.
gość
15-03-2012, 17:36:10

Gość 2011-01-21 15:38:43 mam 13 lat, prosze o pomoc w odczytaniu wyniku, do lekarza ide w lutym i nie wytrzymam tej niepewności
rezonans magnetyczny- staw skokowy bez kontrastu.
opis badania:
jadnofazowe badanie RM prawego stawu skokowego.
obraz więzozrostu piszczelowo-strzałkowego i więzadeł piszczelowo-strzałkowych niezmieniony. powierzchnie stawowe kości piszczelowej i strzałkowej gładkie.
ilość płynu w jamach stawu skokowego i zobrazowanych stawów stępu niezmieniony, nie uwidoczniono również zmian w warstwie podchrzęstnej.
więzadła skokowo-strzałkowe i skokowo-pietowe oraz więzadło trójgraniaste o zachowanej ciągłości, gładkich zarysach i nieco podwyższonym sygnale - cechy niewielkiego obrzeku więzadeł.
obraz aparatu więzadłowego stawów stępu oraz obraz zatoki stepu niezmieniony. na grzbietowo-bocznym zarysie kości sześciennej i klinowatej bocznej widoczne jest skupienie niewielkich torbielek - zmiany o charakterze ganglionu, modelujace brzusiec prostownika krótkiego palców.
nie uwidoczniono obrzęku śródkostnego w obszarze badania.
obraz ściengien i mieśni w zakresie badania bez zmian patologicznych, ilość płynu w pochewkach ścięgien typowa.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: