Mam 49 lat otrzymałem wynik rezonansu magnetycznego kręgosłupa. Czy mogę prosić o pomoc w jego odczytaniu? Ból nie daje mi żyć, nie mam prawie łydek. Przewracam się i mam podobno padaczkę.
"C1 -Th3 spłycona lordoza szyjna,cechy zawansowanej spondylozy szyjnej z nasilonymi zmianami zwyrodnieniowo-wytwórczymi na krawędziach trzonów od C3-C7.W stawach międzykręgowych oraz wielopoziomowej dyskopatii.
Na poziomie C3, C4 osteofitoza, na tylnych krawędziach trzonów oraz prawostronna przepuklina krążka międzykręgowego powodują impresję na worek oponowy oraz prawy korzeń nerwowy. Stenoza kanału kręgowego wymiar strzałkowy ok. 10 mm. Zwężenie prawego otworu międzykręgowego.
Na poziomie C4, C5 zaostrzenie na tylnych krawędziach trzonów kręgowych z centralną przepukliną krążka międzykręgowego powodują ucisk na worek oponowy, znaczną redukcję przedniej przestrzeni buforowej. Kanał kręgowy o wymiarze strzałkowym ok. 10 mm.
Na poziomie C5, C6 znaczne obniżenie przestrzeni międzykręgowej, nierówności blaszek granicznych przyległych trzonów z obszarami o charakterze zwyrodnienia typu II i III w przyległych trzonach. Wyrośla osteofitarne na krawędziach trzonów wraz z uogólnionym uwypukleniem krążka międzykręgowego powodują zniesienie przedniej przestrzeni buforowej i ucisk na rdzeń kręgowy. Dodatkowo zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzykręgowych i przerost wiązadeł żółtych powodują impresję na worek oponowy od tyłu. Znaczna stenoza kanału kręgowego, wymiar strzałkowy ok. 7 mm. Obustronne zwężenie otworów międzykręgowych.
Na poziomie C6, C7 osteofitoza na tylnych krawędziach trzonów wraz z uogólnionym uwypukleniem tarczy międzykręgowych powodują impresję na worek oponowy oraz znaczne ograniczenie przedniej przestrzeni buforowej. Kanał kręgowy o wymiarze strzałkowym ok. 9 mm. Zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzykręgowych i przerost wiązadeł żółtych powodują impresję na tylną przestrzeń buforowoą worka oponowego na poziomie od C4 do C7.
Na poziomie TH2 do TH3 centralne uwypuklenie tarczy międzykręgowej z redukcją przedniej przestrzeni buforowej worka oponowego. Rdzeń bez zmian ogniskowych."
Co to oznacza w praktyce? Czy można to leczyć?