Reklama:

Po operacji kręgosłupa. Wnikanie blizny w obręb kanału kręgowego (33)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
02-07-2017, 10:41:08

Witam i prosze o porade.
Jestem po dwoch operacjach L4 i L5
Pierwszavoperacja polegala na wycieciu jadra miazdzystego styczen 2015 a druga w listoapadzie 2016 na poziomach L4L5 operowano nawrota przepukline z wstawieniem implantu miedzywyrostkowego jednak po pierwszej operacji po około półtora roku wykonanalam RM z kontrastem oprocz zmian, ktore zostaly operowane robiac druga operację zostala blizna: w tkankach miękkich grzbietu widoczna blizna pooperacyjna, widoczne jest wnikanie blizny w obręb kanału kręgowego, wąskim pasmem wzdłuż lewobocznej ściany kanału kręgowego, w kierunku zachylka korzeniowego lewego.
Po drugiej operacji nadal w posladku mam uciążliwy dyskomfort /ból, który nie pozwala mi normalnie funkcjonować. Operator, który wykonywał druga operację mówi ze nic nie zrobił z ta blizną dając mi do zrozumienia ze jest to na tle " psychicznym "..... ? ze sobie coś ubzdurala i takie tam....
Czy jest możliwe aby blizna która wnika w obręb kanału kręgowego dawała takie objawy ? Pojawiające się w okolicach pośladka przy chodzeniu, schylaniu i w momentach kiedy czuje ze tam coś ściska i ciągnie dodatkowo nerw strzalkowy. Parestezje mrowienie w stopie. Chce dodac, ze podczas leżenia oraz rano nie mam prawie żadnych objawów bólowych, przychodzą kiedy zaczynam się uruchamiać.
Bardzo proszę o poradę i podpowiedź co mam dalej robić. Jestem juz bezsilna.
Dodam jeszcze ze po pierwszej jak i po drugiej operacji byłam non stop rehabilitowana oczywiscie prywatnie bo na NFZ nie było szans ( terminy).
Z góry dziękuję Dorota.
gość
02-07-2017, 13:35:17

po pierwsze bezsensem jest podejmowanie szybkich decyzji o operacji to już jest ostateczność. skoro są objawy to albo operacje jest wykonana w sposób nieusuwający przyczyny dolegliwości albo rzeczona blizna ciągnie i może narastać co w konsekwencji prowadzi do kolejnych operacji, więc to nie jest chora psychika tylko ciało, jeżeli udało by się usunąć ucisk rehabilitacją ale to nie takimi standardowymi zabiegami a blizna nie dawała by objawów to jest szansa na powrót do względnego zdrowia, jednak pełna sprawność nigdy nie powróci - zmiany są nieodwracalne zarówno chorobowe jak i wprowadzone operacją
gość
03-07-2017, 15:32:55

Dziękuję . wiem ze juz moja sprawnosc fizyczna nie bedzie taka jak dawniej ale dlaczego nie jest lepiej ? Rehabilitacja która mialam i obecnie mam po czesci cały czas skierowana na rozciaganie wewnątrz tej blizny. Jonofereza z 40 zabiegów, iglowanie, akupunktura, laser głęboko wnikając, praca nad rozerwaniem struktury blizny. Niestety nic. A co można zrobić cyt.jesli udało by się usunąć ucisk rehabilitacją ale to nie takimi standardowymi zabiegami ? Co może być nie standardowym zabiegiem ?
Dziękuję za podpowiedź. Jakaś podpowiedź
gość
04-07-2017, 09:00:32

na pewno to co robisz nie działa
gość
04-07-2017, 10:10:52

NIC ! Niestety to co robię nic nie działa nie wiem co można jeszcze zrobić ? ) rehabilitanci rozkładają ręce. Osteopaci też
gość
04-07-2017, 13:18:05

a gdzie mieszkasz?
gość
04-07-2017, 13:33:07

Rzeszów
gość
04-07-2017, 18:19:02

150 km od ciebie przyjmuję, na pocztę mogę posłać informacje
gość
04-07-2017, 18:31:43

Gość 2017-07-04 20:19:02
150 km od ciebie przyjmuję, na pocztę mogę posłać informacje
Dobrze moj adres to dorkaja@poczta.onet.pl
gość
04-07-2017, 18:32:58

Będę czekać na info

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Tętniak tętnicy podstawnej
Witam jestem tu nowa. Z uwagi na chore zatoki lekarz laryngolog wysłał mnie na rezonans głowy z kontrastem. W opisie naczyniak w 3 komorze. Pojechałam do profesora do Krakowa który po obejrzeniu płytki stwierdził że to nie naczyniak a tętniak. Skierował mnie na dodatkowe badania żeby bliżej przyjrzeć się temu tworowi. Najbardziej niepokoi mnie że tętniak jeśli to tętniak jest na tętnicy podstawnej. Na forum poczytałam że raczej nie operuje się czy ebolizuje tętniaków w tym miejscu bo ryzyko za duże. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Czy ktoś miał tętniaka w takiej lokalizacji. Proszę o odpowiedź. Muszę podjąć decyzję co dalej choć pan profesor wspomniał o embolizacji. Dziękuję i pozdrawiam KG
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: