Reklama:

Pilna prośba o interpetacje wyników MRI kręgosłupa szyjnego (14)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
30-05-2012, 16:51:27

Lordoza szyjna zachowana.Trzony kręgowe prawidłowej wysokości z cechami zwyrodnienia tłuszczowego szpiku.W przedniej części trzonu C4 hiperintesywna strefa sr 5 mm o wejrzeniu łagodnego naczyniaka.Osteofity przednich i drobne zaostrzenia tylnych krawędzi trzonów C4-C7 wielopoziomowo w stawach Luschki- o największym nasileniu na poziomach C5/C6 - C6/C7.Wielopoziomowe niewielkie odczyny zwyrodnieniowe w stawach miedzykręgowych C3/C4 - C6/C7.Pogrubienie więzadła podłużnego tylnego C5 - C7.Współwystępuje wielopzimowa dyskopatia w postaci dehydratacji oraz proporcjonalnych do zmian kostnych szerokłukowych uwypukleń krążków miedzykręgowych C5/C6 i C6/c7 na ok 2mm (dokanałowo i dootworowo).Zmiany zwyrodnieniowe - wytwórcze wraz z wypuklinami krążków miedzykręgowych na poziomach C5/C6 i C6/c7 nieznacznie przeważają zachyłki boczne i otwory miedzykręgowe bez uchwytnej kolizji z korzeniami nerwów rdzeniowymi i nerwami rdzeniowymi w ich obrębie.Względna nabyta stenoza kanału kręgowego C5/C6 - C6/C7 ze zmniejszeniem wymiaru strzałkowego do 10 mm.Sygnał rdzenia kręgowego w odcinku szyjnym nie wykazuje zmian.Obramowanie kostne kanłu kręgowego w granicach normy.Mam silne bóle głowy prawie cały czas o różnym nasileniu.Zawroty głowy.Ręce bez władne.Bóle karku i prawego barku.Dwa razy w roku przechodzę rehabilitacje:tensy,laser,krio,gimnastyka i masaż.Zabiegi nic nie dają.nie czuje żadnej poprawy.Pracuję jako sprzątaczka w hotelu przez 12 godzin. Ostatnio w pracy prawie zemdlałam.Czy przy takim wymiku powinam dalej pracować na w/w stanowisku?.Czy powinam podać sie operacji?Czy są jakieś inne zabiegi ,które mogą mi pomóc?Czeka na odpowiedź.Pozdrawiam
Wtajemniczony
30-05-2012, 18:27:40

Witaj, w mri faktycznie jest trochę zmian, ale objawy są bardziej niepokojące. Obstawiam że to wina górnych segmentów kręgosłupa, natomiast ból barku albo ze wzgledu na uwypuklone dyski albo sam bark. Kwestia tego jak boli, kiedy itd. Poza tym kilka małych wypuklin straszy, ale często bywa lepsze niż jedna a masywna.Jak zawsze zasugeruje terapię McKenziego- bezpieczna, skutecza i co najważniejsze leczy przyczyny dolegliwości. Radziłbym jednak najpierw konsultacje lekarską ze względu na zmiany sugerujące łagodnego tętniaka. Rehabilitacja którą miałaś do tej pory była bardziej skierowana w stronę objawów a nie przyczyny. Czasami się udaje w ten sposób pomóc a czasami niestety nie.
Na teraz warto byłoby spróbować dążyć do prawidłowego ustawienia głowy względem reszty ciała (domyślam się że masz głowę wysuniętą do przodu) czyli skorygowania postawy.
Pozdrawiam
Marcin S.
gość
30-05-2012, 18:30:49

O tym czy powinnaś się poddać operacji czy też nie powinien zadecydować neurochirurg. Pracujesz zapewne w ciągłym pochyleniu co jest destrukcyjne dla twojego kręgosłupa. Tak więc zastanów się nad zmiana pracy lub modyfikacją ruchów.
Proponuję konsultację u dobrego fizykoterapeuty. Zabiegi które podajesz działają wyłącznie objawowo i z pewnością nie rozwiążą problemu ani tym bardziej nie wyleczą.
Omdlenia mogą być wynikiem zmian w odc. szyjnym kręgosłupa. Pozostałe objawy są z pewnością z nim związane.
Co znaczy "ręce bezwładne" ? Czy masz drętwienia czy osłabienie siły mięśniowej ? Opisz to dokładniej.
Pozdrawiam
Pozdrawiam Paweł Jeśli nie otrzymujesz cudu ... Stań się nim
gość
31-05-2012, 14:59:40

Witam serdecznie.Mam drętwienia,mrowienie i osłabienie siły mięsniowej rąk.Ostanio miałam zabieg przypięto mi ręce do wyciągu i kazano mi machać przez 10 minut.Tak do 15 minut jakby było lepiej czułam poprawę,poźniej wszystko wracało.Jestem leczona od 2010 roku.Miałam rehabilitacje,ktora w małym stopniu pomogła.W 2011 dostałam skierowanie na pierwsze badanie MRI - kręgosłupa szyjnego.Wynik jest następujący: Spłycenie fizjologicznej lordozy szyjnej.Nabyte kostne kanału kręgowego bez cech zwężenia.Wielopoziomowe zmiany zwyrodnieniowo - dyskopatyczne.Cechy odwodnienia krążków międzykręgowych wielopoziomowo bez znacznych obniżeń ich wysokości.Na poziomie C3/C4,C4/C5,C6/C7 wypuklina typu bulging struktur krążka międzykręgowego na ok 1 - 2 mm,z modelowaniem worka oponowego i niewielkim zmniejszeniem przedniej rezerwy płynowej pajęczynówki.Korzenie nerwowe rdzenia wolne.Na poziomie C5/C6 szerokołukowa tylna portuzja strktur krążka międzykręgowego na 2 mm dokanałowo z modelowaniem worka opnowego i niewielkim zmniejszeniu przednej rezerwy płynowej pajęczynówki.Cech kolizji korzeniowej nie uwidoczniono.W zakresie portuzji strefa o podwyższonym sygnale w obrazych T2-zależnych-ognisko pęknięcia pierścienia włóknistego krążka międzykręgowego.Wysokość trzonów kręgowych zachowana,zmiany zwyrodnieniowe na krawędziach trzonów i w stawach międzykręgowych.Rdzeń kręgowy odcinka szyjnego o prawidłowym sygnale.Lekarz ortopeda skierował mnie na rehabilitacje.Neurolog skierował mnie na USG-tętnic szyjnych.W badaniu wyszło jedynie nie uwidoczniono lewej tętnic kręgowej,oprócz tego wszystko w porządku.Neurolog stwierdziła że moje dolegliwość jak zawroty głowy mam że lewa tętnica jest być może przygnieciona przez kręgosłup.Angio-CT tętnic szyjnych nie mogę mieć wykonane jestem uczlona na środki kontrastowe.Pod koniec roku moje dolegliwości zaczeły przybierać na sile.Lekarz postanowił dać mi skierowanie na powtąrzenie badania MRI -kręgosłupa szyjnego,ktore opisałam wczoraj.Dostałam rownież skierowanie na powtórzenie badania USG- tętnic szyjnych i tu niespodzianka nie uwidoczniono tętnic kręgowych i mam cechy krążenia hiperkinetycznego.Wszystko inne w porządku.Nic z tego nie rozumiem co się dzieje ze mną.Do neurologa idę dopiero po 20-tym czerwca.Ciekawa jestem co powie?Wiem jedno że czuję sią coraz gorzej objawy bólowe są coraz większe.Głowa mnie boli cały czas do tego te zawroty czuję się jak na huśtawce.Miałam robione Rtg - barków.Opis jest następujący:Dyskretna sklerotyzacja w okolicach guzków kości ramiennych.Obraz początkowych zmian zwyrodnieniowych.Czy jest jeszcze coś co mogę zrobić? Czy już pozostaje leczenie operacyjne? Jak powiedziałam lekarzowi o metodzie MCKenziego powiedział że jak chcę zostać kaleką to proszę podać sią ja za to nie biorę odpowiedzialności.Pozdrawiam
gość
02-06-2012, 14:17:22

Masz wielopoziomową dyskopatię powinaś pójść do neurochirurga.Takie zmiany będą dalej prowadzić do degradacji kręgosłupa.Rehabilitacja tu już nic nie da.
gość
02-06-2012, 14:33:03

Po co ty idziesz do neurologa 20 czerwca.?, masz isc do neochirurga tracisz czas i zdrowie w kolejce do niego, to nie bol glowy tutaj potrzebny jest neurochirurg.
Masz wypadniecie jadra miazdzystego , dysk zupelnie wyschniety, Mc kenzie rzeczywiscie wiecej przynosi szkody niz pozytku.Tutaj dostalas dotychczas porady wlasnie od takich , ktorzy propaguja ta metode ze wzgledu na zawod. Ja do takich nie chodze bo nie mam takiej kasy a oni kreca lody, bo pomoze nie pomoze tego uczyli sie i tak " lecza".Tutaj jest forum Dyskopatia kregoslupa" pisza tam pacjenci po operacjach wiele spotkalam sytuacji podobnych do twojej , zaloguj sie tam.
Wtajemniczony
02-06-2012, 19:52:46

Dlaczego uważasz że mcKenzie przynosi więcej szkody niż pozytku?:) Ciekawa teoria biorąc pod uwagę fakt, że metoda jest jedną z najbezpieczniejszych w nowoczesnej fizjoterapii na całym świecie:)... Poza tym wypadnięcie jądra przy tak malutkich wypuklinach... hmm i do tego tylko na podstawie zwykłego mri?? Tak czy inaczej jedne nowych badań pokazują, że wcześniej wspomniana metoda jest również skuteczna w przypadku sekwestracji jądra... A jeżeli następnym razem pan(i) doktor nie będzie chciała brać odpowiedzialności za to leczenie to proponuje zapytać co wie na temat tej metody:).
Wracając do przypadku... hmm objawy wyglądają mniej ciekawie względem mri. Podejrzewam że głowe masz naturalnie "wysuniętą" do przodu, czy twoje objawy nasilają się np podczas czytania (zgięcia głowy) czy też podczas siedzenia przy komputerze?
Pozdrawiam
Marcin S.
gość
03-06-2012, 11:20:16

Witam.Panie Marcinie ból głowy mam cały czas o różnym nasileniu.Zawroty głowy wcześniej miałam przy schylaniu sie obecnie od dwóch może trzech miesięcy w różnych pozycjach kręci mi się w głowie nawet jak wchodzę po schodach,jak leżę,ogłądam telewizję,w pozycji siedzącej,czy też stojącej.Ostanio zauważyłam pogorszenie wzroku,większe kłopty z koncentracją.W piątek jechałam trzy przystanki autobusem miejsc wolnych nie było więc stałam po dwóch minutach zaczeło mi sie robić tak dziwnie jakbym za chwilę miała staracić przytomość i pojawiły sie też zawroty głowy. Pierwszy raz miałam coś takiego.Może krągosłup naciska na tętnice kręgowe.Co Pan sądzi o tym?Niewiem co myśleć ale wiem jedno tak dłużej nie da się funkcjonować.Zabiegi,które mi lekarz zaleca nic nie dają zamiast poprawy jest jeszcze gorzej.Operacji boję jak cholera.Zmajoma mi polecała kręgarza,podobno dobry,ale boję się iść do niego żeby mi nie zrobił coś złego.Serdecznie pozdrawiam.
Wtajemniczony
03-06-2012, 14:27:35

kręgarzy omijaj szerokim łukiem, zwłaszcza w Twoim stanie. Zastanawiam się na ile Twoje objawy są związane z szyją, a na ile z głową... ehh. Nie zaczęłaś ostatnio tracić masy ciała mimo że np dieta ta sama i aktywności też, twój ogólny stan zdrowia się utrzymuje taki sam (poza szyją i głową) czy się zmienił?
Neurolog robił Ci testy tętnic kręgowych? Declaina? Ich wiarygodność jest różnie opisywana, ale kto wie... Z jakiego regionu Polski jesteś?
gość
03-06-2012, 15:07:11

Badania ogólne w porządku.Miałam robioną tomografię komputerową głowy w porządku poza uczuleniem na kontrast.Miałam mieć robioną Angio-CT-tętnic szyjnych ale niestety uczulona na środki kontrastowe.Neurolog nie robił mi żadnych testów tętnic kręgowych.Mieszkam w Krakowie.Nie zauważyłam żebym traciła wagę.Mam też dolegliwości od kręgosłupa lędźwiowego,bóle pleców,ból prawej nogi od pośladka po stopę.Ale większe kłopty mi sprawia kręgosłup szyjny.Ból w lędźwiowym jest raz na jakiś czas a w szyjnym cały czas.Dziękuję za zainteresowanie moją chorobą,więcej czasu mi Pan poświęca niż mój lekarz.Pozdrawiam.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: