Reklama:

Pieczenie i bóle nóg (14)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

gość
14-08-2017, 12:43:22

Witam!
Od kilku miesięcy choruję na cukrzycę typu 2, mam 35 lat, cukrzycę dość szybko unormowałem, jednak od momentu wykrycia cukrzycy nogi w pierwszej kolejności zaczęły mi lekko drętwieć a obecnie palą żywym ogniem. Pieczenie odczuwam pod stopami tylko. Od momenty wykrycia cukrzycy zmieniłem diametralnie styl życia, dietę, próbowałem biegać (próbowałem gdyż nogi odmówiły już posłuszeństwa). Obecnie robiłem różne wyniki, borelioza, wit B12, D (wit. D trochę poniżej normy tylko). Byłem prywatnie u neurologa, niby jak ogólny podejrzewają neuropatię ale nie zgadzają im się objawy (czucie np mam dobre w nogach), obecnie czekam na wizytę jeszcze u jednego neurologa. Od kilku miesięcy nie śpię, padam tylko ze zmęczenia i budzę się z uczuciem palenia nóg. O dziwo gdy np dostałem temperatury (38,2 st) to na ten czas pieczenie ustąpiło, a mięśnie za to strasznie zesztywniały (tylko na 1 dzień). Najlepiej chodzi mi się w sandałach bo inne buty jeszcze pogarszają palenie.RTG, USG, inne wyniki z krwi w normie.Jak wspomniałem na wstępie na początku próbowałem biegać, obecnie mam problem z chodzeniem gdyż pod spodem nogi strasznie bolą i pieką. Jeszcze trochę a będę gotowy na amputację aby tylko na chwilę uwolnić się od tego cierpienia
gość
14-08-2017, 13:30:02

a po amputacji i tak będzie bolało, no nie idź w stronę cukrzycy, bo tonie jej wina, a badania oczywiście nie na tą chorobę i dlatego nic nie wychodzi, a i neurolog ma problem, bo jak wspomniałem, nie jest to neuropatia cukrzycowa, powodzenia w poszukiwaniach specjalisty
gość
16-08-2017, 09:08:33

A jaki test na borelioze robiles?
gość
16-08-2017, 12:18:57

Z krwi, jakieś dwa rodzaje ale nie pamiętam dokładnie. O dziwo jak parę dni temu dostałem gorączki to na ten czas (kilkanaście godzin) objawy jakby mocno zelżały. Moim zdaniem to coś z układem kostno-mięśniowym ale nie mam pojęcia co to może być
gość
16-08-2017, 12:44:28

Wiesz,z borelioza to jest tak,ze czesto w badaniach nie wychodzi,a daje rozne dziwne objawy.Czasem koinfekcje boreliozy tez daja szereg dolegliwosci.Moze idz do jeszcze innego neurologa.A jak lekarz stwierdzil ze to neuropatia to co?Nie wdrożył zadnego leczenia?
gość
16-08-2017, 13:29:43

Dostałem jakiś suplement diety axolan , (kwasy i witaminy), ale z dnia na dzień jest coraz gorzej. Ogólny stwierdził praktycznie bez badania, bo cukrzyca więc tak a neurolog co prawda badał ale objawy mówił że się nie zgadzają jak na neuropatię. Kiedyś nawet biegał, teraz mam wielki problem z chodzeniem już a trwa to zaledwie od maja więc co będzie za kilka miesięcy?
gość
16-08-2017, 13:54:08

Ciezko tak przez internet stwierdzic co to i od czego.Ja mam zaliczonych szesciu neurologow i dopiero ostatni jakos porzadnie zainteresowal sie moimi objawami i tez mam podejrzenie neuropatii,chociaz tez nie wszystkie objawy pasuja,ale tak podejrzewa lekarz.We wtorek ide do szpitala ,bo ten ostatni wlasnie neurolog, dal mi skierowanie.Moze w koncu w szpitalu postawia mi diagnoze i zaczna jakos leczyc,bo mecze sie tak od poltora roku,a zrobilo mi sie tak po wiatrowce,ktora przechodzilam w wieku 40 lat.
gość
16-08-2017, 14:05:23

A jakie miałeś objawy, co się dzieje? Co mówili neurolodzy?
gość
16-08-2017, 14:13:33

Ja mam na plecach i rekach uczucie takiego jakby "zimnego pieczenia",tak jakby ktos polewal mnie jednoczesnie zimna i goraca woda.Dretwieja mi rece i nogi,drżą mięsnie,szczegolnie na łydkach.Do tego tak jakby wibracje w nogach(jakby mi telefon w srodku wibrowal)no i piecze mnie jezyk,ale to niecodziennie i wlasnie neurolog mi powiedzial,ze ten jezyk nie pasuje,ale z drugiej strony stwierdzil,ze neuropatia ma "wiele twarzy",wiec to moze byc wlasnie to.Do tego czesto mam zawroty glowy i gorzej widze.Jedenascie lat temu wykryli mi borelioze,ale to z powodu bolu stawow.Niby wtedy zakaźnik przepisal mi antybiotyk,ale teraz jak duzo mowi sie o boreliozie,to te trzy tygodnie prze ktore bralam antybiotyk ,to za krotko.Zastanawiam sie tez wlasnie czy.ta wiatrowka nie "obudzila" wlasnie "uśpionej "boreliozy.
gość
16-08-2017, 14:18:14

Wszystko możliwe. A jakieś badanie teraz przed otrzymaniem skierowania robiłeś? Wszystko wychodzi OK?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: