Reklama:

Padaczka-operacja (18)

Forum: Padaczka

gość
03-08-2014, 12:38:39

Witam. Żaden lekarz mnie też nie uprzedzał, ale trudno nie dostrzec zależności, jeśli 3 min po wypiciu na przykład mleka, albo piwa, masz aurę i tracisz równowagę, rozjeżdża ci się wzrok a po wypiciu zwykłej herbaty albo czystej wódki/whiskey nie ma problemu Załatwiłem się też żołądkową gorzką miodową, i tu podejrzewam zaszkodził karmel (obecny w Coca-Coli). Karmel w większych ilościach podrażnia jelita - podobnie jak karagen. Jak to wpływa potem na metabolizm i aury, nie wiem. Aha, z tym karagenem warto poczytać, czasami owoce które kupujesz w sklepie (takie świecące jabłka), są powlekane powłoką karagenu - to przedłuza "żywotność" - takimi owocami też się załatwiłem. Teraz, co pomoga jak mam aury - zwykle, soki kwaśne (pomarańczowy, grejpfrutowy), kiszona kapusta Nie wiem dlaczego, ale na pewno pomaga. Warto trzymać listę, co jadłeś/piłeś i kiedy są aury. Jeść trzeba selektywnie, prowadzić listę co się jadło/kiedy + kiedy występują aury i powiedzmy po 2 miesiącach przeanalizować.
Aha, co do lekarzy - to naprawdę zdenerwowało mnie podejście lekarza, który zakwestionował, że mam aury po zjedzeniu leków (kwas walproinowy, neurontin, topomax), nie zadając pytania po których nie mam (keppra, trileptal) - po tym jak zauważyłem te problemy z laktozą/karagenem, sprawdziłem skład leków - wszystkie po których miałem silne aury zawierają laktozę. Może niektórzy specjaliści powinni zacząć słuchać swoich pacjentów :-0 ??? Pozdrawiam.
gość
01-10-2014, 09:55:53

Ja również w 2011 r. przeszłam operację labektomii skroniowej w Olsztynie i wszystko jest w porządku, nie mam napadów już od 3 lat
Początkująca
13-11-2014, 04:13:17

Napisz coś więcej prosze na temat operacji , jakie przypadki kwalifikują ? Czy robiłaś ją prywatnie , czy na ubezpieczenie?
gość
14-11-2014, 10:38:48

Pisałem o operacji powyżej. Nie ma czegoś takiego jak ogólne podejście, liczy się cały szereg czynników. Wiek osoby, wiek w którym zachorowała, miejsce ogniska (jeśli tylko jedno), lokalizacja mowy/pamięci, stan psychiczny, ogólny stan zdrowia. Najczęściej operowana jest padaczka skroniowa.
Każdy przypadek rozpatrywany jest indywidualnie. Zasada jest prosta, celem operacji jest aby pomóc, a nie zaszkodzić. Jeśli choroba pojawiła się u dziecka, szanse są znacznie większe, że mózg skompensował uszkodzenia (np. przenosząc funkcje pamięci itd na drugą stronę), wynikiem czego jest znacznie mniej problemów po operacji. Tak to mniej więcej wygląda.
gość
06-03-2017, 20:26:26

Ja choruje na padaczke mam napady nieświadomości chciałbym się podać operacji czy to jest bardzo ryzykowne i ile kosztuje taka operacja
gość
21-06-2018, 23:20:39

Ja mam operacje za 2 tyg w Dublinie . Mieszkam na stałe w Irlandi przeszedłem wiele badań znaleziono ognisko padaczkowe w prawej skroni . Choruje od 20 lat . Warto poddać się operacji . W Irlandi miałem nawet testy pamięci czy moja pamięć jest dobra czy nadaje się operacji . Tak to wyglada
gość
11-05-2022, 08:24:02

Witam też miałem taką operację lecz napady zostały nawet przy braniu tabletek więc polecam wszędzie ale nie w polsce
gość
10-09-2022, 20:03:57

Dokładnie wszędzie nie w Polsce

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Fasd
Witam serdecznie chciałabym porozmawiać z neurologiem dziecięcym na temat diagnozy u 3 letniego dziecka któremu zdiagnozowano po 2 latach od narodzin Fasd. Otóż przedstawię państwu moją historię. Byłam w toksycznym związku mój partner a ojciec naszego dziecka to specyficzna osoba. Podczas kłótni wyrzucał nas z domu . Ja po kilku dniach wracała z dzieckiem spowrotem. Ojciec dziecka jest wrogiem alkoholu nie pije i nie pali. Jak i również ja jestem wrogiem alkoholu. Tak owszem pale papierosy. Z naszych kłótni wyszła taka sytuacja że odebrano nam dziecko tymczasowo z powodu kłótni i niestebilizacji. Dziecko będąc w rodzinie zastępczej 10 miesięcy temu miało badanie pod kątem fasd. Z badań rozwoju dziecka wyszło że moja córka ma Fasd. Ja nie piłam w ciąży i nie pije alkoholu, ojciec dziecka również nie pije. . Czy na podstawie rozwoju można stwierdzić u dziecka Fasd. ? Jestem załamana ta diagnoza i wogole się z nią nie zgadzam. Czytając szukając po internecie wiem że wyszło by to na badaniach USG jak i po urodzeniu dziecka. Jednak takiego czegoś nie stwierdzono u mojej córki. Jestem przerażona ta diagnoza. Córka po swojej babci odziedziczyła w genach jedno większe ucho i odstające. Do tego badanie rynienki pod nosem miała wąskie przed podcięciem wędzidełka górnego pod górną warga. Jeżeli by się odezwała jakaś pani neurolog pediatra bo nawet nie wiem gdzie zaczerpnąć informacji może wysłać na priv wyniki badań. Gdzie dostałam je od pani opiekunki po 10 miesiącach od ich wykonania. Nawet nie wiedziałam że moja córka miała robione takie badanie. Dodam iż doktor rodzinny również potwierdził że to nie możliwe by dziecku po 2 latach stwierdzono Fasd gdy matka i ojciec nie pili alkoholu. Pani z opieki społecznej również potwierdziła i potwierdzi w sądzie że u nas alkoholu do domu nigdy nie było. Nie mogę sobie dać z tym rady że z mojego dziecka jest robione dziecko kaleka. Proszę o jakąś odpowiedź Email pani jakieś neurolog bym mogła uzyskać jakiej kolwiek informacji . Dziękuję
gość
Brak kontaktu
Nie rozumiem jak można tak postępować Podawać nr i żadnego odzewu Dzwonią ludzie chorzy potrzebujący pomocy nie dla zabawy Odechciało mi się kontaktu Przeraża mnie, jak ma później po operacji wyglądać kontakt z takim lekarzem ,który jak na pozycja i taka profesje albo umieściłby info ,że już nie konsultuje albo zatrudnił recepcjonistke A tu kobieta starszym głosem mówi ,że aparat jest uszkodzony po czym nagrywa dalej info se wskazówkami dla pacjentów kontrolnych .
gość
Rezonans głowy 15 latka
Chłopak 15 lat, z ASD, ADHD,zaburzeniami koncentracji i uwagi, dodatkowo drżenia kończyn dolnych i górnych najbardziej intensywne w obrębie dłoni. Dodatkowo homocysteina 25 oraz na zmianę powyżej normy wapń całkowity lub wapń zjonizowany.
gość
Napady padaczkowe u 16 latki podczas snu
Witam , mam pytanie czy ktoś spotkał się z napadami występującymi tylko podczas snu w godzinach porannych.Pacjent podczas snu , zaczyna mieć drgawki , utrata przytomności , atak trwa 3-4 minuty , po ataku zasypia dalej ...rezonans ok , eeg 1 wszystko ok , drugie po roku niby cos pokazało niby na FS .
Forum: Padaczka
Reklama: