Reklama:

Padaczka-napady drgawek toniczno-klonicznych. (17)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
27-10-2011, 20:56:56

U mojego meza po wypadku stwierdzono pourazowa epilepsje typ Toniczno kloniczny,powiem ci ze ja nigdy takze nie inetersowałam sie epi dotad dopuki nie spotkało to mej bliskiej osoby,powiem jedno napady nie sa zazwyczjaj silne objawiaja sie lekkimi drgawakmi i otwartymi szeroko ptrzacymi oczami straszny widok,nie chce juz tego ogladac wiecej:) Moj maz zazywa Depakine chromo 800 rano i wieczorem tak wiec od tego mometu juz ataki sie nie pojawiły,moze udaj sie z chlopakiem do epitologa lub neurologa poproscie o zmiane lekow:)
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/ukdyx1hpemu9do5p.png[/img][/url] [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/dxom15nma1ljoade.png[/img][/url]
gość
19-08-2014, 08:32:04

lamitrin devikap Cześć, pierwszy atak miałem w wieku ośmiu lat, jeździliśmy po lekarzach itd. miałem badanie EEG oraz rezonans magnetyczny. Brałem lek, już nie pamiętam jaki, ale przeszkadzał on wątrobie. Po jakiejś rocznej kuracji ataki ustąpiły. Miałem normalne dzieciństwo, szalałem, bawiłem się, nic mi nie dolegało, czułem się świetnie. W wieku 17 lat atak wrócił (niestety :( ), przyjechała po mnie karetka itd. w szpitalu byłem 3 dni, pobrano mi krew, miałem badanie rezonansem (nie mam guza), po uzgodnieniu z neurolog pozwolono mi wrócić do domu. Ledwo minęło 2 tygodnie i miałem kolejny atak. Nie leżałem w szpitalu, jedynie pobrano i krew i migiem do neurolog. Pani doktor przepisała mi Lamitrin ( najnowszy lek) w dawkach 25 potem 50 i następnie 100 ( co tydzień zwiększane) do tego biorę kroplę Devikap (2 krople dziennie na łyżeczce z wodą) i Chela Mag b6 (to na zasadzie ''możesz brać. nie zaszkodzi). Jak narazie przez 2 miesiące nie mam napadów. Trochę obawiam się przyszłości, najgorsza jest ta niepewność o której epileptycy pewnie wiedzą.. Co ciekawe wszystkie 3 napady jakie miałem w życiu miałem rano ( nie długo po przebudzeniu). Rodzice mi mówili, że napad poprzedza krzyk, a następnie upadek i napięcie mieści, nie drgam. Po napadzie śpię, parę godzin później czuje się najnormalniej w świecie, dziwna ta choroba :|
Nie odczuwałem nigdy jakiś podejrzanych zdarzeń typu ( omskięcie kubka, czy oczopląs), gdy miałem 14-16 lat normalnie grałem w piłkę do upadłego, ćwiczyłem na wf-ie. Dlaczego po ośmiu latach dostałem ataku? Tego nie wiadomo, po odstawieniu leków ( a tego chcę) atak może powrócić za 5, 10, 20 lat albo i nigdy (chciałbym).
Epileptycy, jak Wam się żyje z tą chorobą, kiedy mieliście atak, i w jakim odstępię czasu ? Czy bierzecie leki? Jak tam, co tam u Was :p
gość
26-10-2016, 19:21:39

Cześć Nie wiem czy jeszcze ktoś tutaj zagląda bo widzę że wątki są od siebie bardzo oddalone w czasie;) Podam mojego skypa izabela.chojnacka.wrzyciel i chętnie poznam kogoś kto ma padaczkę i mieszka w okolicach Sosnowca;) Napiszę Wam jak to jest u mnie po krótce. Miałam 3 ataki w życiu, wszystkie w ciągu dnia i toniczno - kloniczne czyli z utratą przytomności i napięciem mięśni+przygryzienie języka. Orócz tego po gorzej przespanych przerywanych nocach mam często drgawkiwięc potlukłam sporo kubków w życiu. Pierwszy większy atak z utratą przytomności zaliczyłam w okresie maturalnym i wtedy odradzono mi branie lekow ... i chyba dobrze:) Po 5 latacch (ale bylam sama) nie jestem pewna ale mam po tym bliznę na plecach chyba straciłam na chwilę przytomność w łazience no i teraz w piątek u syna w szatni również po nieprzespanej nocy (spalam godziny i planowalam bo zaprowadzeniu dziecka spac dalej ale wywiozla mnie karetka). Mam dolka bo bardzo cieszylam sie z niestety zmianowej pracy, dzieki ktorej nie musialam sie prosic o pomoc do dzieci a tu dupa blada... nie wiem co bedzie teraz, wiem, ze na raie pojda mi na reke ale pewnie i tak mnie wykopia no zesz kutwa:( i dochodza jeszcze inne prolbemy...moze ktos miałby ochote pogadac to zachecam :P
gość
01-06-2017, 21:50:48

Hej Wam wszystkim! Jak sie mniewacie? I co nowego? Widze po postach ze znowu dawno nikt nie interesowal sie tym watkiem a naprawde szkoda bo to moze byc dla wszystkich zentrum wiedzy kazda osobe dotyka ta choroba inaczej. ja sie chcialam od kogos dowiedziec czy miewal owe ataki przy goraczkach? Jak jest ktos to prosze o odpowiedz. A i jeszcze chodzi mi po glowie taka mysl. Jak, gdzie, w czym odnajdujecie sile i pokonujecie strach przed ta choroba? Czy w Polsce sa jakies stowarzyszenia epileptykow? chcialabym zeby mowiono otwarcie o tej chorobie bo osoby chore jak kazde pragna prowadzic normalne zycie ale strach o te napady troche te zycie ogranicza. Pozdrawiam i ciekawa jestem czy ktos odpowie
gość
06-06-2017, 13:14:34

Gość 2009-01-20 20:41:00
a co do wyleczenia, to spotkałam sie z różnymi lekarzami i róznymi opiniami, wydaje mi sie jednak ze jest to jednak niemozliwe do wyleczenia, mozna jedynie zniwelować ataki, ale tylko przy regularnym zazywaniu leków.
<BR>Po tym Depakine które zazywam przytyłam ok 20 kg i jest mi z tym strasznie źle...
<BR>
gość
02-01-2018, 11:57:50

Witam mój syn po drugim ataku po 1.5 roku został zdiagnozowany jako ep z napadami toniczno klonicznymi tym razem byłem obecny przy napadzie i powiem że to ciężkie przeżycie dla obu stron, dostał lek depakine 500 2x1 mam obawy jak czytam Twoją wypowiedź o tym tyciu - on dosyć mało się rusza - spacer z psem to żaden trening - czy długo trwało zanim zaczęłaś przybierać na wadze i czy odbywa to się mimo jakiegoś treningu?
gość
06-02-2018, 17:48:46

Witam, mam 30 lat pierwszy atak epi dostałam mając 16 lat miałam wtedy zrobiony rezonans i EEG nie wykryto guza i stwierdzono padaczkę toniczno-kloniczną. Z tymi atakami bywa różnie niekiedy są bardzo często np. kilka razy w tygodniu a niekiedy raz na kilka miesięcy. Miałam również roczną przerwę lekarz odstawił leki bo wogóle napadów nie było ale niestety znowu się pojawiły napady miewałam tylko w nocy niestety w zeszłym roku się to zmieniło i pojawiły się też w dzień tzw utrata świadomości z drżeniem mięśni wśród znajomych rodziny raz zdarzył mi się taki napad w supermarkecie.A z leków biorę Depakine Chrono 500 2***dziennie i Topamax 100 2***dziennie. Pozdrawiam Marta

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: