Reklama:

padaczka a ciąża (24)

Forum: Padaczka

Komentatorka
28-01-2012, 21:52:49

Każde leki przeciwpadaczkowe są szkodliwe dla dziecka.
Również staram sie o dziecko.
Biorę pełno leków. Na epi biorę depakine chrono. Na początku jak rozmawiałam z neurolog to mówiła bym sie starała o dzidzi mimo choroby a w trakcie ciąży bedzie trzeba nawet ponieść dawkę.
Ostatnio byłam i wspomniałam, że mam problemy ginekologiczne typu -policystyczne jajniki. Mowiła, ze mój lek nasila bardziej chorobe i radzi odstawic leki chociaż na pierwszy trymestr a później możemy go z powrotem zacząć brać.
gość
07-03-2012, 08:34:53

Jestem chora na padaczkę już od ponad 20 lat i jest tylko jeden lek który mi pasuje i nie mam ataków, to właśnie Depakina Chrono. Urodziłam pierwsze dziecko przyjmując depakine 500 x2, córeczka jest zdrowa i ma teraz 11 lat. Całą ciąże byłam pod kontrolą pani doc. Jędrzejczak w poradni w Warszawie na Czerniakowskiej. Teraz obecnie znów jestem w ciąży i przyjmuje depakine 300x1 i 500x1, i jak na razie wszystko ok. Przezierność karkowa prawidłowa, kręgosłup prawidłowo rozwinięty i mam nadzieję że będzie dobrze. Pozdrawiam i depakina w ciąży nie jest taka straszna!!! Czasami ten lek trzeba przyjmować jak organizm nie toleruje innych.
Komentatorka
07-03-2012, 09:04:57

Dzięki, podniosłaś mnie na duchu, mam problem jak na razie zajść w ciążę przez problemy hormonalne ale wierzę, że mi się uda
Cieszę się bardzo z tych słów, że depakine chrono jest dobre w ciąży bo mi inne leki też nie pasują, tylko te właśnie przy innych ataki mi się nasilały.
Żadnych problemów nie miałaś przez te tabletki?
gość
07-03-2012, 15:00:49

Nic się nie martw. Dla mnie depakina to zbawienie, przerabiałam już wszystkie leki i żadne na mnie nie działały, zawsze dostawałam ataki. Od chwili kiedy zaczęłam przyjmować depakine jestem bez ataków i to jest najważniejsze właśnie podczas ciąży. Odpowiednia dawka leku i brak ataków - można zachodzić w ciąże. Oczywiście pamiętaj aby kwas foliowy 5mg zacząć przyjmować przynajmniej pół roku przed zajściem w ciąże. To u nas kobiet chorych na padaczke ważne. Nie wiem skąd jesteś, ale warto być pod kontrolą poradni przeciwpadaczkowej dla kobiet w ciąży. Ja jeżdżę ponad 200km i wiem że naprawdę warto. Jeżeli będziesz zainteresowana dam Ci namiary. Urodziłam zdrowe dziecko bez żadnych problemów, karmiłam i teraz mam nadzieję że za 6 miesięcy pojawi się znów zdrowiutki bobasek. Pzdrawiam.
Komentatorka
09-03-2012, 10:19:56

Dzięki za te słowa, co do kwasu foliowego to biorę już... sama nie wiem ile.... z mężem jestem już prawie 8lat a jeszcze przed nim brałam;) więc jeżeli o to chodzi to zadbałam o to.
Cały czas chodzę do neurologa i ginekologa, tylko w moim przypadki nie jest tak kolorowo -tabletki biorę- depakine i jest super ale mam policystyczne jajniki i te tabletki nasilają to bardziej więc muszę zmniejszyć bardzo dawkę by zajść w ciążę. Wczoraj np. robiłam EEG, także lekarz próbuje mi jakoś pomóc, posprawdzać wszystko więc narzekać nie mogę. Dawkę mam zmniejszoną o połowę i mam nadzieję, że teraz się uda, bo całkiem boję się znowu odstawić tabletki.
Początkująca
09-03-2012, 12:54:15

Maju, a bierzesz Folik, czy wspomnianą zwiększoną dawkę?
Pytam bo i przed nami starania o dziecko, a ja kupiłam jak na razie Folik - nie wiem czy to starczy, czy rzeczywiście potrzebna jest dawka 5mg - o tym zdecyduje ginekolog czy neurolog?
Neurolog do której chodzę większość rzeczy kwituje wzruszeniem ramion, na zapytanie o kwas foliowy było podobnie, stwierdziła tylko, że bardzo ważne jest brać go w ciąży.
Komentatorka
09-03-2012, 13:10:02

Tak, w ciąży trzeba brać folik, ale w naszym przypadku, trzeba planować ciążę i najlepiej z pół roku przed poczęciem należy brać kwas foliowy 5mg bo folik 0,4 mg to mała dawka dla nas.
Bierze się to ze względu by nie było wad wrodzonych u dziecka a te tabletki niwelują to. To jest witamina więc w takiej dawce jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Ja biorę ją, sama nie wiem z 10lat, wcześniej tą słabszą dawkę.
a skoro ginekolog twój nie radzi sobie i nie odpowiada na twoje podstawowe pytania to radze go zmienić bo później będzie trudniej, będziesz musiała być pod stałą opieką.
Neurolog również powinien coś wiedzieć w tych sprawach.
Komentatorka
09-03-2012, 13:11:12

jeszcze jedno- kwas foliowy 5mg jest na receptę
gość
09-03-2012, 13:54:46

Każdy lekarz wypisze kwas foliowy 5mg jeżeli się powie, że jest się chorym na padaczkę i planuje ciąże.... a to na pewno konieczne!!!
Początkująca
09-03-2012, 14:06:56

tak właśnie myślałam..zapytam po prostu ginekolog na najbliższej wizycie, jest znacznie bardziej empatyczna niż moja neurolog..
wspominałam jej kilkakrotnie o planowaniu ciąży, sama nic nie wspomniała o foliowym, dopiero na moje pytanie o podsłyszane opinie jak ważna jest dla nas ta witaminka, powiedziała, że owszem ważna "w ciąży" - i żadnej recepty.
wiecie jak to jest..tkwi się u takiego lekarza bo keppra pomaga i od kiedy włączone jest leczenie nie ma dużych ataków, a napady nieświadomości też względnie opanowane - do kilku/kilkunastu parosekundowych w m-cu i kurczę ciężko jest zdecydować się na płatne wizyty, czy długie dojazdy kiedy ma się przychodnię pod domem.
sama przed sobą się tłumaczę? :)
w każdym razie dzięki za radę - wspomnę gince o recepcie na 5mg

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: