Reklama:

omdlenia , omdlenia co to moze być????? (11)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
20-06-2006, 09:53:00

Moje pytanie jest nastepujące.W miesiącu maju miałam bardzo wiele stresów egzamin na prawojazdy ,praca inżynierska,i codzienny stres w pracy taki jak jedna osoba pracuje za 3. Po pewnym weekendzie kiedy to jechałam do pracy pociągiem i sobie lekko spałam dostałam nagłego ataku duszności zaczeło mi sie w głowie kręcić nie mogłam nic wypowiedzieć i straciłam przytomność.Nieprzytomna byłema przez ok 2 minuty.nastepna trate przytomnosci miałam tydzien pózniej w samochodzie tez zaczeło mis ie krecic w głowie chciałam powiadomic kierowce że mi słabo ale nie byłam w stanie nic powiedzieć tylko charczałam a jak byłam nieprzytomna to starsznie szybko oddychał.Lekarz pogotowia stwierdził omdlenie dostałam 3 kroplówki i do domu. Mój lekarz rodzinny dał mi skierowanie do neurologa a ten następnie na eeg.W miedzyczasie kiedy oczekiwałam na badanie eeg dostałam skierowanie na obserwacje do szpitala gdzie miałam zrobione morfologie , mocz, przeswietlenie klatki piersiowej, hormony , echo serca wszystko wyszło poprawnie w wypisie ze szpitala wypisali mi , że cierpie na omdlenia orostatyczne.Ale po opuszczeniu szpitala na drugi dzien odebrałam mój wynik eeg był nieprawidłowy ,,rejestrował się w lewej okolicy czołowo-przednio-srodkowo skroniowej napoadowo krótkie grupy fal wolnych delta 2,5-3 Hz o woltażu do 120uV oraz kiljkakrotne wyłaowania uogólnione fal wolnych 2,5-4HZ oraz fal ostrych o woltażu do 150 uV 3 min HW i FS nasila zmiany" .Mój neurolog dał mi skierowanie równiez na tomografie komputerową która wypadła prawidłowo bez zmian ognisowych w mózgu i móżdzku. Pragne również nadmienic , że przy moich napadach osoby które były swiadkami mówiły , że nie miałam drgawek nie sztywniało mi ciało, nie pieniłam sie nie przygryzałam języka równiez nie moczyłam się.i całe zaistniałe zdarzenia pamietam .Po ocknieciu sie byłam troszeczke kołowata. Po pokazaniu wszystkich wyników mojemu neurologowi nie przepisał mi żadnych leków zalecił tylko wykonanie ponownego badania eeg za 2 m-ce. prosze was o porade bo nie dostałam od niego żadnej diagnozy a zycia w dalszym stresie poprostu już nie zniosę.nadmieniam równiez że w mojej rodzinie nigdy nie było padaczki a po porodzie dostałam maksymalną ilosc punktów.
[addsig]
tygrysek189
gość
21-07-2006, 21:23:00

Drogi Tygrysku. Nie martw się na zapas. Lekarz słusznie zalecił ponowne badanie eeg po 2 miesiącach, bo masz zmienione fale mózgowe po omdleniu. Najlepiej wykonać eeg nie biorąc wcześnie leków (nawet tych niegroźnych) i w dobrym stanie zdrowia. Wtedy takie badanie jest wiarygodne. Jeśli tomografia nie wykazała anomalii to bardzo dobrze. Wiem że obawiasz się padaczki, ale nie tylko to może być przyczyną takich epizodów. Weź pod uwagę alergię. Najczęściej nie daje się ustalić przyczyny omdleń, mimo spejalistycznych badań. Być może był to przypadek jednostkowy. Ale pamiętaj jeśli to się ponownie zdaży nie lekceważ tego.
Moja córka miała wiele omdleń i podejrzewano wiele schorzeń min. padaczkę (dopiero ponowne eeg wykluczyło tę chorobę). Na szczęście to były bzdury. Tak naprawdę nie jest poznana przyczyna (od 10 lat). Najważniejsze: jeśli będziesz miała uczucie, że robi Ci się słabo to położyć się (nawet na ulicy), ułożyć na boku i poczekać aż poczujesz się lepiej. Pij dużo płynów i pamiętaj aby zbyt gwałtownie nie zmieniać pozycji ciała. Myślę, że trafiłaś na rozsądnego neuroloda, mojej córce od razu po pierwszym eeg postawiono diagnozę - padaczka i zaordynowano leki na tą przypadłość.
Powodzenia, uważaj na siebie - Małgocha
Początkująca
27-04-2008, 01:18:00

Małgosiu - mam podobny problem do Twojego . mój synek od 4 lat bierze 2 ***dziennie tegretol -ma 6 lat. Tylko eeg wykazało że ma epilepsje - chociaż w gruncie rzeczy nie wiadomo co mu jest - to zapobiegawczo to bierze-dokładnie 5,5ml . On najczęściej mdleje ,zdaża się mu oddać mocz(więc gdy wiem ze np.pobierzemy krew-wzceśniej się załatwia i nic mu nie mówie bo jest tak wrażliwy,że by nie chciał iść)-jak słyszy słowo szpital,to mu nie dobrze---,nie raz wymiotuje---, zdarza mu się delikatnie wyprostować ciało. --- pod wpływem silnych emocji tj. pobieranie krwi -wiedza o nadejściu cierpienia- , ale nie zawsze - nie raz ze zmęczenia , po chorobie , albo nie wiadomo czemu - dzieje się to rzadko- raz na parę miesięcy -- JEŻELI TAK SIĘ DZIAŁO U PANI ALBO U KOGOKOLWIEK -KTO MÓGŁBY POWIEDZIEĆ CO JEST MOJEMU SYNKOWI - PROSZĘ O ODPOWIEDZ ! Za rok pójdzie do szkoły- boję się obtrącenia jego. I jak będzie starszy-czy zrobi prawajazdy-będę się o nigo bała. Chociaz lekarka mówi że to może ustąpić samoistnie,że wyrośnie jak nikt nie chorował- a eeg nie chce dać sobie zrobić bo boi się tylu kabli!!![addsig]
Matkapolka
gość
20-03-2009, 20:06:00

kochani !moi synowie mają jeden lat 19 drugi 14i cierpią obydwoje na omdlenia .Tak właściwie to diagnostyka szpitalna wizyty u neurologa nic nie wniosły .starszy miał badane hormony.echo, eeg , próbe pionizacyjną ;wszystko w normie ,a niedawno przed zabiegiem a od ostatniego omdlenia minęły dobre 4 lata,sytuacja sie powturzyła razem z drgawkami i oddaniem moczu.Młodszy syn jest obecnie na obserwacji w szpitalu.Miał juz wykonane eeg echo bad. krwi,bad. neurologiczne,wykluczono aspekt kardiologiczny.Czeka go jeszcze test pionizacyjny i eeg po nieprzespanej nocy i tez nie ma [ewnosci że to wniesie coś istotnego.Był z ta samą przypadłościa na oddziale 5 lat temu i również nie było diagnozy.Zyję w ciagłym stresie że coś może się stac moim chłopakom,bo ciągle nic niewiemy o tej chorobie i jej przyczynach
gość
11-04-2009, 07:59:00

Mam pytanie. Mam 14 lat wczoraj po popołudniu coś się ze mnąstało tylko nie wiem co. Siedziałem sobie przed komputerem i nagle nie wiem gdzie jestem potem już nic nie pamiętam . I nagle się obudziłem w łóżku z guzem na głowie. Mama mówiła że weszła do pokoju i ja leżałem na ziemi i miałem otwarte oczy i sam wszedłem na łóżko. Do końca dnia źle się czułem. Następnego dnia rano spałem do 10. Strasznie bolała mnie głowa. Po wzięciu ibupromu bule głowy ustąpiły ale byłęm senny. Wypiłem taigera i było w miare dobrze. Mam pytanie co to było i co zrobić żeby się to nie powtórzyło.
Początkująca
14-04-2009, 07:44:00

Witam

Nie wiem czy pomogę, ale może chociaż nakieruję....

Moja mama kilka lat temu miała tak, że szła ze mną ulicą . Nagle zakręciło jej się w głowie, czarno przed oczyma i chwytała mnie się za rękę. Kilka razy również zemdlała.
Jej pomógł psychiatra. Zdiagnozował ucisk jakiegoś ważnego nerwu, chyba w kręgosłupie. Po kuracji jakimiś lekami objawy zniknęły i już się nie pojawiają.
olimpia_n
gość
18-04-2009, 22:54:00

Ja wiem jedno,że jak to się stało przy komputerze, to jest normalne - przestudiowałam duużżżooo na temat omdleń i to co się stało Tobie przy monitorze, mogło się stać każdemu - migające obrazy powodują omdlenia,lub ataki jak przy padaczce - dlatego na grach jest często napisane żeby grać przy zapalonym świetle i jak najmniej migających reklam,czy gier !!!!!!!!!!!!!
Zapalać swiatło i odsunąć się jak najdalej jest to możliwe !
Jesteś zdrowy ! A tigerów nie polecam - radzę kawe !
gość
01-08-2009, 10:06:00

Witam,
wiem cos niecos o omdleniach (od strony techniczno-diagnostycznej), wiec moze ta informacja komos pomoze?

Generalnie jezeli omdlenie nie jest wazowagalne (tj. proba pionizacyjna nic nie daje), to pierwszym w kolejnosci kandydatem jest omdlenie kardiologiczne. Niestety narzedzia do ustalenia podloza omdlen dopiero sie pojawiaja - o standardowym EKG badz holterze mozemy zapomniec, chyba ze mamy szczescie(?) i omdlenie wystapi podczas badania...

Sa nowe technologie (telemedycyna), ktore analizuja automatycznie EKG pacjenta przez kilka tygodni, badz dluzej (az do wystapienia omdlenia). W momencie wystapienia dostepny jest zapis sygnalu wraz z analiza, oraz zapisy wczesniejsze (na podstawie ktorych mozna ustalic wystepowanie predyktorow). Wg. mojej wiedzy uzywa sie tych metod w Centrum Zdrowia Dziecka (doc. Bieganowska). Zdaje sie ze Instytut Kardiologii w Aninie tez korzysta (dr Szumowski), oraz jest jakas firma prywatna ktora zajmuje sie diagnostyka arytmii (Kardiosystem).

Linki:
Informacje o omdleniach:
http://mediweb.pl/symptoms/wyswietl_s.php?id=8

Informacje o telemedycynie w diagnostyce omdlen
(oraz kto uzywa w Polsce)
www.omdlenia.org.pl

Firmy ktore wytwarzaja sprzet telemedyczny:
www.medicalgorithmics.com
www.cardionet.com
www.lifewatch.com
www.ecardio.com
gość
08-05-2010, 19:18:39

Mam pytanie.. ostatnio zemdlalam i z tego co mowia znajomi nie bylo to normalne omdlenie.. mianowicie cala zesztywnialam, przez co ciezko bylo co kolwiek ze mna zrobic a moje zrenice byly wbite w jedna strone.. nie mialam jednak zadnych drgawek. wygladalo to jednak jak bym zaraz miala dostac ataku padaczki.. to nie byl pierwszy raz kiedy zemdlalam ze zdretwieniem ciala.. co to moze byc? czy to normalne czy powinnam sie lepiej udac na jakies badania? z gory dziekuje za pomoc
Początkująca
27-11-2010, 15:43:00

Witam! Mam pytanie po raz pierwszy zemdlałam w wieku 12lat(byłam wtedy u lekarza i lekarz stwierdził , że to z powodu dojrzewania) , potem w wieku 15lat a teraz ost, pod czas treningu(biegam wyczynowo biegi długie) byłam na saunie na której siedziałam 2x15mniut p.8 minut znów zemdlałam czy coś jest nie tak ? Nigdy przedtem nie miałam takich problemów na saunie, trenuje od 5lat i robią wyniki EKG serca co pół roku zawsze wyniki wychodziły prawidłowe Powinnam iść do lekarza jakiegoś ? Coś mi grozi ?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: