Reklama:

Ograniczone pole widzenia (18)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
26-07-2007, 10:13:00

Witam serdecznie. Chciałabym zwrócić się do Państwa z zapytaniem w pewnej nurtującej mnie sprawie.
Otóż, rok temu doznałam krwotocznego udaru mózgu. Spędziłam miesiąc w szpitalu, byłam operowana. W tej chwili czuję się dość dobrze, mam jednak pewien problem. Kilkakrotnie w ciągu tego roku zdarzyło mi się coś w rodzaju utraty świadomości. W każdym z tych przypadków znajdowałam się w miejscach świetnie sobie znanych, a jednak - w pewnym momencie - nie wiedziałam ani gdzie jestem, ani w którą stronę się zwrócić .... Po kilku minutach wszystko wracało do normy. Prócz tego zrobiono mi ostatnio badanie pola widzenia. Okazuje się, że moje jest dość mocno ograniczone. Chciałabym zapytać, czy ktoś z Państwa ma podobne doświadczenia i, jeśli tak, jak sobie z nimi radzi ?
No i, czy moje "doświadczenia" mają ścisły związek z przebytym udarem ? A może w mojej głowie dzieje się coś, o czym nie wiem ?
Dodam, że jestem pod ścisłą opieką poradni neurologicznej. Ostatnio miałam robione badanie EEG, które nie wykazało nieprawidłowości. Nie choruję na nadciśnienie, ogólnie jestem w dość dobrej kondycji. Mam 40 lat.
Pozdrawiam i życzę wszystkim dużo zdrowia i uśmiechów.
Początkujący
02-08-2007, 18:13:00

Witam!
Jeżeli badanie EEG, rezonans magnetyczny i tomografia komputerowa głowy nie wykazały niczego nieprawidłowego, to nie należy się na zapas martwić. Z wszelkiego rodzaju uszkodzeniami wzroku (ograniczeniami pola widzenia, także) dobrze jeżlei jesteśmy pod opieką lekarza okulisty. Prosze unikac stresu, spać ok. 8 godz. na dobę bo to równiez bardzo pomaga. No i oczywiscie regularnie chodzić do neurologa.
Dr.hab.n.med. Sylwin Niemiec, neurolog, neurochirurg
gość
03-08-2007, 09:05:00

Witam serdecznie Panie Doktorze i dziękuję za odpowiedź.
Jestem Panu niezmiernie wdzięczna, że zechciał się Pan odnieść do problemu, który mnie trapi.
Pozwolę sobie tą drogą przesłać Panu opis mojego badania KT i zapytać o Pańską opinię. Chodziłoby mi głównie o to, czy Pańskim zdaniem, zmiany, o których mowa, mogą mieć dla mnie przykre konsekwencje w przyszłości i - jeśli tak - jakiego rodzaju ?

Wynik badania KT brzmi:
"Badanie wykazuje w lewej oklicy ciemieniowo - potylicznej nieregularną przestrzeń pływową, o wymiarach 18 x 15,6 mm, o chrakterze zmiany po zresorbowanym krwiaku śródmózgowym. Zwapnienie śr. 3 mm w przednim płacie ciemieniowym lewym. Ubytek kostny pooperacyjny w kości ciemieniowej po stronie lewej."

Badanie to zostało wykonane 8-12-2006 roku, pół roku po udarze krworocznym (28-06-2006). Jak dotąd, nie byłam badana rezonansem magnetycznym.
W tej chwili czuję się ogólnie dobrze. Prócz zaburzeń widzenia, o których wspominałam wcześniej, najbardziej dokuczliwe są dla mnie ogromne problemy z pamięcią, koncentracją, orientacją w terenie, etc. Zdarza się, że nagle - w miejscach doskonale sobie znanych - nie wiem, gdzie jestem, ani w którą stronę powinnam się zwrócić, by trafić tam, gdzie miałam zamiar. Co więcej - nie pamiętam nawet, czego ten zamiar dotyczył. Potrzebuję dłuższej chwili, by się skoncentrować i pomalutku przypomnieć sobie, o co też mi chodziło ??? Boję się, że któregoś dnia - po prostu - już sobie nie przypomnę.
Raz jeszcze serdecznie dziękuję za odpowiedź. Nie chiałabym nadużywać Pańskiej uprzejmości, będę jednak głęboko zobowiązana, za każdą Pańską opinię.
Z wyrazami szacunku - Małgorzata.
Początkujący
03-08-2007, 13:42:00

Czasami pooperacyjne ubytki kości upośledzają sprawność układu nerwowego. Wszelkiego rozdzaju zwapnienia wewnątrzczaszkowe, nie zawsze mają podłoze chorobowe. Niektóre są zwapnieniami fizjologicznymi:zwapnienia w szyszynce, splotach naczyniówkowych komór bocznych , sierpie mózgu i więzadłach skalisto-klinowych . Inne Inne są objawem procesów patologicznych : zwapnienia miażdżycowe w syfonach tętnic szyjnych wewnętrznych , zwapnienia w obrębie opon na podstawie czaszki w przebiegu meningitis tuberculosa, w chorobach pasożytniczych, malformacjach naczyniowych, tętniakach, krwiakach pourazowych i nowotworach. Ogniska osteolizy lub osteosklerozy pojawiają się w obrębie kości czaszki w nowotworach pierwotnych, przerzutowch i w zapaleniach.

Kłopoty z pamiecią można zwalczać - nalezy codziennie rozwiązywac kżyzówki, czytać książki, dotleniać mózg (spacer najlepiej poza miastem), jeśc orzechy włoskie, pić aromatyczne herbaty - to znacznie poprawia zarwno pamięć jak i koncentrację. W późniejszym wieku, nadmierne upośledzenia pamięci (nie rozpoznawanie członków rodziny, zapominanie imion znanych osób, kłopoty z przypomnieniem, gdzie schowało się dany przedmiot, słabe i ciche mówienie, kłopoty z odpowiedziami na pyt, zaburzenia orientacji w przestrzeni itp.) mogą świadczyć o chorobie Alzheimera. Dlatego przestrzagając tych wyzej wypisanych przeze mnie zasad, znacznie poprawia się sprawność mózgu. Regularne konultacje neurologiczne i internistyczne nie zaszkodza.
Zaburzenia orientacji w przestrzeni moga miec związek z Pani ograniczeniem pola widzenia. Serdecznie pozdrawiam.
Dr.hab.n.med. Sylwin Niemiec, neurolog, neurochirurg
gość
05-08-2007, 06:48:00

Witam Panie Doktorze. Przede wszystkim - serdecznie dziękuję za opowiedź i czas, który zechciał mi Pan poświęcić.
Ponieważ czuję się już nieco bardziej ośmielona - pomyślałam, że pozwolę sobie zadać Panu jeszcze kilka pytań.
Panie doktorze - byłabym bardzo wdzięczna, gdyby zechciał Pan podjąć próbę ustalenia możliwych przyczyn mojego zachorowania, jako że ten problem wciąż nie daje mi spokoju.
Chcę powiedzieć, że nigdy nie wystąpiły u mnie jakiekolwiek symptomy choroby - nie miałam nadciśnienia, a właściwie zawsze było zbyt niskie (maksymalnie 100/60), raczej nie sądzę, by w wieku czterdziestu lat miały nękać mnie zmiany miażdżycowe, nie choruję na serce, nie mam cukrzycy ..... Krótko mówiąc - aż do wylewu, najpoważniejszą moją chorobą była - prawdopodobnie - grypa.
W dniu, w którym zachorowałam czułam się dobrze .... wstałam rano, poszłam do pracy, zajęłam się swoimi obowiązkami. W pewnym momencie poczułam straszliwy bół glowy - taki, o jakim nawet mi sie nie śniło. Prawdę mówiąc - niewiele więcej pamiętam. Nie pamiętam nawet pobytu na oddziale neurochirurgii. Pierwsze wspomnienia - także związane z ogromnym bólem - mam już z neurologii, gdzie zostałam przeniesiona po pięciu dniach. W sumie - w szpitalu spędziłam miesiąc.
Przepiszę teraz rozpoznanie z kart informacyjnych ze szpitali - być może powiedzą one Panu coś więcej niż ja:

Oddział Neurochirurgii i Neurotaumatologii:

Haematoma intercraniale interacerebralae regionis temporalis sinistri spontaneus IV HH. (ICD-10: I-62)

Oddział Neurologii:

Krwiak śródmózgowy okolicy ciemieniowo potylicznej lewej z przebiciem do układu komorowego z następowym niedowidzeniem prawostronnym - zespół psychoorganiczny (zespoł czołowy).

Tyle, jeśli chodzi o wypisy ze szpitali. Wynik tomografii już Panu przesłałam. Chciałabym jeszcze zapytać, jakie Pańskim zdaniem, należałoby zrobić w tej chwili badania diagnostyczne ? Jak wcześniej wspomniałam, minął rok od wylewu.
No i jeszcze jedno: wciąż - przy tak niskim ciśnieniu - lekarz przepisuje mi enarenal. Wprawdzie tylko 10 mg na dobę, nie wiem jednak, czy należy obniżać moje - i tak dość niskie ?
Będę wdzięczna, jeśli zechce mi Pan coś doradzić.
Pozdrawiam serdecznie i życzę wielu sukcesów - Małgorzata.
gość
25-04-2009, 13:56:00

Witam serdecznie. Mam problem, już od 2 miesięcy bolała mnie głowa, chodziłem po różnych lekarzach i nic, w końcu zrobiłem TK i wyszło że mam: zwapnienia w szyszynce oraz w splotach naczyniówkowych komór bocznych, czy to jest groźne?? co mam robić?? Pozdrawiam
gość
25-04-2009, 13:56:00

Witam serdecznie. Mam problem, już od 2 miesięcy bolała mnie głowa, chodziłem po różnych lekarzach i nic, w końcu zrobiłem TK i wyszło że mam: zwapnienia w szyszynce oraz w splotach naczyniówkowych komór bocznych, czy to jest groźne?? co mam robić?? Pozdrawiam
gość
28-04-2009, 13:18:00

Dzień dobry

Kilka tygodni temu miałam wypadek w skutek czego miałam wstrząśnienie mózgu... jakiś czas temu pojawiła mi się w jednym oku plama.... okulistka przepisała mi kropelki do oczu... ale dla pewności skierowała mnie na badanie pola widzenia, które wykazało że mam na prawym oku ograniczone pole widzenia...

Chciałam się zapytać czy to naprawde może być przez ten wypadek?? co to oznacza że mam ograniczone pole widzenia?? jak to się leczy??

Z góry dziękuje za odpowiedź...
gość
27-11-2009, 11:42:31

Je mam tę przypadłość po przebytym wylewie po prostu z prawej strony widzę mniej.Pozdrawiam
gość
27-11-2009, 11:45:38

Ja mam taką przypadłość czy jest to do wyleczenia.Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: