Reklama:

niestabilność odcinka szyjnego, dyskopatia (20)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
17-03-2014, 01:49:56

W przypadku niestabilności kręgosłupa masaże są wykluczone! Mogą istotnie pogorszyć twój stan. Podobnie jak silne skręty głowy. Jestem właśnie ofiarą terapii skrętowej - powróciły ze zdwojoną siła wyleczone już szumy uszne. Masakra!
gość
24-02-2016, 20:15:15

Jak wyleczyles szumy uszne ?
gość
09-03-2016, 14:28:35

Witajcie,
widze ze watek sie ozywil wiec wrzuce swoje 3 grosze. U mnie to juz bedzie rok od kiedy mam podobne symptomy a mianowicie:
-ucisk w lewej skroni, uczucie ucisku na lewa galke oczna
- przelatujace ciemne i jasne punkty przed oczami-wrazenie widzenia jakby przez mgle (to byl pierwszy objaw ktory zauwazylem)
- nawracajace mrowienie w lewej skroni
- ciagly ale delikatny bol glowy w okolicach brwi i nasady nosa
-bole karku, napiete miesnie szyi ( m.in.MOS) skrecanie glowy na boki utrudnione jednakze w pelnym zakresie, drzenie miesni szyi po lewej stronie.
- uczucie ucisku w gardle, przeskakiwanie kosci gnykowej, dziwne trzeszczenie w uszach w trakcie przelykania
- trzeszczenie, kregow szyjnych, chwilowe zawroty glowy przy naglym skrecie glowy
- bol w lewej lopatce i ramieniu.
Od roku lecze sie u ortopedy bylem na 2 terapiach manualnych, w tym korekta atlasu, RTG szyjnego i piersiowego bez zmian patologicznych, Rezonans szyjnego tez nic nie wykazal, pod koniec miesiaca wybieram sie na rezonans piersiowego. Badanie SSZ mialem rowniez robione i rowniez bez zadnych problemow. Szyne jednak dostalem bo przyczyna moze byc miesniowa.... mysle jednak ze to lagodzi pewne objawy ale nie leczy problemu.
Bylem rowniez u 2 neurologow , 2 okulistow internisty (USG brzucha oraz mialem 3 krotnie badania krwi w tym na reumatyzm. Wszystkie wyniki dobre.
Wlasnie zaczalem fizjoterapie. Rehabilitant stwierdzil wady postawy.... byc moze od niewlasciwego siedzenia przed komputerem ( niewlasciwe ustawienie barkow i lopatek, slabe miesnie przykregoslupowe....czyzby te wszystkie objawy od niewlasciwego siedzenia?
Z wlasnych obserwacji i lektury roznych materialow bardziej lub mniej medycznych objawy wskazuja na jakas forme niestabilnosci kregoslupa. Odnosze wrazenie ze odcinek szyjny jest nieco bardziej wyprostowany. wyrostek kolczysty c7 jest nieco mniej wyczuwalny. Badania obrazowe nie potwierdzaja jednak mojej hipotezy. Moze sie wyjasni cos po rezonansie.
Pozdrawiam wszystkich,
Doniu
gość
10-03-2016, 10:39:09

Masaże dają mi niesamowitą ulgę przy dyskopatii, ale bez dobrego materaca - ja mam akurat z Viscotherapy- nie dałoby rady.To jest podstawa, bo jednak "pół życia" człowiek przesypia, a wtedy kręgosłup najlepiej się regeneruje w nocy, w czasie spoczynku, kiedy ciało odpoczywa.
gość
18-03-2016, 15:01:03

Witam, czytając to forum zaczynam zwracać uwagę na dolegliwości, które pojawiały się u mnie w ostatnim czasie. Dodam, że od 9 lat pracuję trochę fizycznie (praca na magazynie). Po około roku, może dwóch latach pracy zaczęłam odczuwać ból ramienia u lewej ręki. Ten ból był odczuwalny tylko w momencie podnoszenia ręki do góry. Jednak gdy przestałam wykonywać czynność w pracy, po której zaczęłam odczuwać ten ból, dolegliwości po jakimś czasie same ustąpiły. Następną dolegliwością były bóle karku. Byłam świadoma, że od długiej pracy, złej postawy. W późniejszym czasie zaczęły mi doskwierać częste bóle głowy. Jakieś 3 lata temu wybrałam się nawet do okulisty, ponieważ zaczęłam widzieć jakieś mroczki i mgłę. Nie były to częste sytuacje ale zdarzały się raz na jakiś czas. Okulistka powiedziała że mam jedno oko słabsze ale nie na tyle przepisać okulary i nic poza tym. I w tedy poinformowała mnie że warto by zrobić jakieś badanie przysadki mózgowej (nie pamiętam o co dokładnie chodziło). Ogólnie stwierdziłam że skoro nie mam problemów z oczami to jest to przemęczenie i olałam temat. Jednak bóle głowy i karku były coraz częstsze. Doszło do momentu gdy dostałam jak to lekarz powiedział rwy kulszowej czy jakoś tak ręki. Co minęło po ok tygodniu, jednak odczuwalne było cierpnięcie palców. Było to rok temu. Dostałam skierowania do lekarzy na badania i maście którymi miałam się smarować. Ale jak to wygląda u nas to najpierw trzeba się zapisać na badania, a później chorować. Najbliższe terminy były np na rehabilitację za równy rok. Ortopeda pół roku neurochirug rok. Niestety nie doczekałam tego czasu, ponieważ ta rwa się powtórzyła. W momencie gdy przypadła mi wizyta u ortopedy, nie dolegało mi nic. Po czym stwierdził że w obecnej sytuacji może mnie skierować tylko na rtg, ponieważ nic mi nie dolega i nie może się więcej wypowiedzieć. Gdy zobaczył rtg coś tam brząknął pod nosem, nawet nie wiem co. Zalecił mi rehabilitację i okazało się że czas oczekiwania to rok, jak już pisałam wcześniej. Ale rehabilitacja to nie wszystko i trzeba się udać do neurochirurga, gdyż konieczna będzie operacja. Więc ja wydygana widząc tak długie terminy zarejestrowałam się, modląc się ciągle aby nie były te wizyty konieczne. Niestety nie zdązyłam doczekać żadnej wizyty. Ból się nasilił do tego stopnia, że nie ruszyłam rękami ani głową. A jeśli juz to zrobiłm to z ogromnym bólem. Nie było na co czekać i postanowiłam iść jeszcze raz do ortopedy tylko że prywatnie. Lekarz po obejrzeniu mojego rtg i zbadania mnie stwierdził że to jest dyskopatia z niestabilością (czy jakoś tak). Zabronił mi pracować i wysłał mnie od razu na rehabilitację oczywiście płatną. Dziś zakończyłam właśnie rehabilitację. Jest troszkę poprawy, ale wiem że muszę ćwiczyć. Dziś również miałam wizytę u lekarza i to że jest lepiej to go cieszy jednak ciągle śpię, boli mnie głowa a powinien ból ustępować, drętwieje mi ręka. Skierował mnie jeszcze na rezonans. Będę go miała w przyszłym tyg. oczywiście też prywatnie. Zobaczymy co na nim wyjdzie....
gość
18-03-2016, 19:19:56

widać rehabilitacja nie usunęła problemu na pocztę wyślę informacje
gość
15-10-2017, 12:21:02

No właśnie malo jest wiedzy a problem utrudnia życie
gość
12-12-2017, 19:44:15

Witam . Leczę sie na dyskopatię szyjna od niedawna bo od miesiąca. A ludzie na forum męczą się latami. Leczyli mnie tabletkami i zastrzykami. Jest poprawa w kręgach ale ręka nadal boli prawa, cierpnie drętwieje, łopatka i bark. Lekarz wspominał że trzeba będzie zrobic rezonans. Czy ktoś wie jakie są koszty prywatnie tego badania?
gość
09-04-2025, 21:29:06

Ma niestabilność c0 c1 c2, jest coraz gorzej. Jedno, że mam przekroczoná linię Chamberline'a, która z zasady to powoduje, a drugie - liczne skręty kręgosłupa po upadkach. To nie daje żyć, a rehabilitacja tylko spowalnia problem. Dr Głowacki proponował mi operację stabilizacji, ale sam przyznał, że skutki uboczne bywają potworne. No i masz babo placek. A większość lekarzy (nie fizjo) ma to w nosie. No w końcu dyskopatii nie ma, w czym problem? Już nie wiem, co robić.
gość
09-04-2025, 21:41:52

gość 21-10-2008, 16:50:00

01-03-2008 o 14:29, gość :

Witam!

Mam 21 lat. Niedawno na podstawie wyników RTG neurolog stwierdził u mnie niestabilność odcinka szyjnego połączoną z dyskopatią. Mam w związku z tym pytanie: czy te schorzenia mogą dawać takie objawy jak: drętwienie twarzy i kończyn, silne zawroty głowy, sztywność karku, trudności w oddychaniu, bóle głowy, uczucie dławienia w gardle, problemy ze wzrokiem, "przytępienie" świadomości?

I jeszcze jedno: w jaki sposób się to leczy? Przepisano mi kołnierz ortopedyczny i masaże, ale czy to na dłuższą metę naprawdę skuteczne?

z góry dziękuję za odpowiedzi

F.

witam z Wiednia - mam dokładnie takie same symptomy!!!!!! nie czekaj ani chwili, nie baw się w jakąkolwiek rehabilitację! żadnych kręgarzy! - bo wylądujesz na wózku inwalidzkim

jak najszybciej udaj się do neurochirurga bo wygląda w Twoim przypadku (jak u mnie stwierdzono) poprzez zaburzenia świadomości/kłopoty ze wzrokiem że musisz mieć ucisk na rdzeń nerwowy i/lub tętnice! dlatego konieczna będzie szybka operacja (u nas robią to w formie minimalnego zabiegu operacyjnego - na drugi dzień po operacju już znowu żyjesz)

pozdrawiam

jan

A o jaki zabieg chodzi? W Polsce robią operację "szynownia" szyi z głową ,bardzo niebezpieczny zabieg.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: