Reklama:

Niepełnosprawni - sprawni w pracy (77)

Forum: Niepełnosprawność

Forumowicz
01-01-2012, 16:17:36

Prosze pisac na temat, ktory dotyczy watku.
Kontakt Medforum
Początkująca
19-01-2012, 17:21:59

Treść zablokowana przez moderatora

gość
29-01-2012, 01:53:39

gość
29-01-2012, 02:18:39

gość
24-05-2016, 14:33:29

gość
11-10-2017, 06:54:03

Wydaje mi się że problem tkwi w braku świadomości pracodawców odnośnie osób niepełnosprawnych. Oni chyba myślą, że jak zatrudnią osobę z niepełnoprawnością, to będą to pieniądze wyrzucone w błoto, bo taka osoba nie jest dla nich pełnowartościowym pracownikiem. Kiedyś portal dla niepełnosprawnych Rampa pisał właśnie o przyczynach tak niskiego wskaźnika zatrudnienia osób niepełnosprawnych i niestety wydaje mi się, że wystarczyłaby odrobina dobrej woli i solidne rozeznanie odnośnie zatrudnienia niepełnosprawnych, aby liczba zatrudnionych niepełnosprawnych poszła w górę.
Wtajemniczony
19-12-2019, 09:58:10

Gość 2017-10-11 08:54:03
Wydaje mi się że problem tkwi w braku świadomości pracodawców odnośnie osób niepełnosprawnych. Oni chyba myślą, że jak zatrudnią osobę z niepełnoprawnością, to będą to pieniądze wyrzucone w błoto, bo taka osoba nie jest dla nich pełnowartościowym pracownikiem. Kiedyś portal dla niepełnosprawnych Rampa pisał właśnie o przyczynach tak niskiego wskaźnika zatrudnienia osób niepełnosprawnych i niestety wydaje mi się, że wystarczyłaby odrobina dobrej woli i solidne rozeznanie odnośnie zatrudnienia niepełnosprawnych, aby liczba zatrudnionych niepełnosprawnych poszła w górę.
mam właśnie takie samo zdanie na temat pracodawców.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Przepuklina L5/S1 - operacja czy rehabilitacja
Cześć, szukam osób, które zmagały się z dyskopatią ledźwiową jak obecnie ja. Może ktoś miał podobne objawy do moich i coś podpowie :/ W skrócie: pierwsze bóle i drętwienie nogi zaczęło się ok maja 2023 (drętwienie pod koniec dnia lub po kilkukilometrowym spacerze. Poprawną diagnozę, że to dyskopatia dostałem we wrześniu (załączam MRI) zacząłem rehabilitację i tak do około połowy grudnia było ok mimo promieniowania bólu do stopy, choć stopniowo co raz gorzej. W drugiej połowie grudnia zaczęły się problemy z chodzeniem - max kilometr, nie mogłem już leżeć bez bólu inaczej niż tylko na brzuchu. Jak na złość początkiem stycznia 2024 złapało mnie mocne przeziębienie i wtedy posypałem się całkiem - mogę chodzić tylko po mieszkaniu bo po 2-3 minutach mam taki ucisk w pośladku i drętwieje mi noga, że muszę się położyć. Neurochirurg przepisał mi ponownie leki przeciwzapalne i przeciwbólowe i coś drgnęło, ale niewiele mogę już komfortowo leżeć na lewym boku i niedługo na plecach (aż pojawi się ból). Chodzenie dalej problemowe, ale wytrzymuję już kilka minut. Zrobiłem kolejne MRI, przepuklina powiekszyła się minimalnie do 11 mm i dalej jest ucisk na nerw. Na razie konsultowałem on-line z neurochirurgiem (wizyta w gabinecie w przyszłym tygodniu). Opisałem mój stan i dalej waha się czy to stan na operację czy nie (nie mam objawów opadającej stopy, nietrzymania moczu itp.) no ale ogolnie ból jest i noga drętwieje. Nie ma teraz mowy o rehabilitacji, w domu wykonuje najlżejsze ćwiczenia. Przejrzałem chyba wszystko, co jest w internetach na ten temat. Czy ktoś z Was wyszedł z podobnie cieżkich objawów unikając operacji? Sam już jestem chętny na zabieg, bo te kilka miesięcy z bólem potrafią zniszczyć najtwardszą psychikę:/ Przy okazji podpytam czy znacie dobrego neurochirurga w Krakowie lub okolicach?
Inne sposoby ulżenia w dolegliwościach
Kochani, moja mama jest po dwóch operacjach, jeden na szyję, druga na odcinek lędźwiowy. Przed operacją na odcinek lędźwiowy przestała czuć już stopę, była odrętwiała. Po operacji stopa "wróciła", ale ma na codzień mnóstwo dolegliwości, bóle, parzenia, miała też rwę kulszową aż wygięło jej nogę na chwilę. Czy tak powinno być? Robiła ponowny rezonans, w kilku miejscach piszą o stanozie. Proszę powiedzcie, co można jeszcze zrobić, by ulżyć na codzień? Czytałam o medycznej marihuanie, może jakiś olejek cbd? Czytałam też o kolagenie typu II (może macie jakiś sprawdzony) w połączeniu z Wit c i kwasami omega 3-6-9? Czy taka suplementacja może cokolwiek pomóc? Proszę o jakąkolwiek podpowiedź....
gość
Kręgozmyk a cesarskie cięcie
Dzień dobry, mam kręgozmyk tylny ok 5 mm na poziomie L4/L5 oraz dyskretne zwężenie przestrzeni międzykręgowych L4/L5 i L5/S1 głównie w części tylnej. Czy w przypadku ciąży jest to wskazanie do cesarskiego cięcia? Jeśli tak, to z jakim znieczuleniem? Ogólnym czy podpajęczynówkowym? Gdzieś wyczytałam, że to drugie daje się, ale poniżej kręgu L3/L4 więc w sumie nie wiem czy w moim przypadku to dobrze czy źle... Ogólnie przeraża mnie zajście w ciążę i poród z tymi wszystkimi problemami z kręgosłupem a jak próbuję wypytać coś ortopedów i lekarzy to każdy mowi, ze "jak pani bedzie w ciązy to sie dopiero zobaczy"...
gość
Rezonans pomocy!!!
Co to wszystko oznacza co jest w opisie rezonansu Mam parestazje braki czucia popuszczam mocz i stolec.... Co to jest ??? Długi czas oczekiwania na wizyte
Reklama: