Reklama:

przepuklina kręgosłupa (554)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
29-03-2010, 13:32:53

Witam jestem już 7 m-cy po operacji przepukliny lędźwiowej L5-S-1 kręgosłupa. Jak na razie nie jest tak różowo, po 5-ciu tyg. od operacji zaczęło mnie boleć od nowa,rezonans wykazał drugą małą przepuklinę L3-L4 i ucisk blizny pooperacyjnej na nerw.Jestem już po seriach zastrzyków, krwioterapii, laserze, lampach, po ostatniej wizycie neurochirurg zalecił basen, schudnięcie,powtórkę fizykoterapii. Jestem zapisana na grudzień na oddział rehabilitacyjny. Po prostu trzeba uważać na siebie, nie podnosić, nie dźwigać, nie prasować itd... połykam ketanol, smaruje ketanolem-żel kręgosłów i udo ,wolno spaceruje.Zwolniłam choć z trudem tempo życia. pozdrawiam wszystkich z podobnymi dolegliwościami.Maria
gość
07-04-2010, 20:43:27

jak wygląda operacja przepukliny? długo trwa? po jakim czasie mozna wstawać?

mam podwójna przepukline, lekarz dopiero za pare tyg, a mam przeczucie, że bez operacji się nie obejdzie...

dodam jeszcze, że jestem pod kontrolą doktora Słowińskiego w Warszawie.

pozdrawiam.
gość
16-04-2010, 09:58:19

haloo
gość
22-04-2010, 20:26:30

Dzień dobry
Czy komuś poprzez rehabilitacje udało się uniknąć operacji kręgosłupa? U mnie stwierdzono przepukliny kręgosłupa szyjnego i zaproponowano rehabilitacje przed ewentualnym zabiegiem operacyjnym. Trochę boje się tego zabiegu i zastanawiam się nad nieoperacyjną metodą, która mi również zaproponowano. Rehabilitacja jest kosztowna i zastanawiam się czy komuś dała ona jakieś wymierną poprawę stanu zdrowia i na jak długo?
gość
23-04-2010, 17:52:06

24 marca 2010 przeszłam operację przepukliny odcinka lędźwiowego. Przepuklina była b. duża (15mm x 13mm). Mogę powiedzieć jedno-narodziłam się na nowo! Przed operacą miałam już niedowład lewej nogi ( że nie wspomnę o bólu, rehabilitacjach itp) Po operacj następnego dnia już chodziłam. Operował mnie fantastyczny lekarz dr Paweł Michalski-z tego co zdążyłam ustalić jeden z najlepszych (jeśli nie najlepszy) operatorów w Polsce. Cudowny człowiek i cudowny fachowiec!!! Tydzień temu wróciłam do pracy i czuję się znakomicie!
Początkująca
24-04-2010, 11:44:25

Witam, miałam zrobione komputerowe badanie kręgosłupa i wykryto u mnie niestety przepuklinę. Czy warto zrobić sobie jeszcze rezonans magnetyczny? Czy jest on bardziej szczegółowy? i co w obecnej sytuacji powinnam zrobić, do kogo się udać bo neurochirurg powiedział, że mam szykować się na operację a chciałabym za wszelką cenę uniknąć:( Jestem z Lublina także proszę o dobrych specjalistów z tego miasta jeżeli ktoś zna.
gość
14-05-2010, 18:23:20

jestem po operacji dysku lędżwiowego -miesiąc operacja była w szpitalu Biziela -Bydgoszcz.mam nadzeje ze będzie dobrze,i musi byc. prosze pytac co interesuje ..pozdrawiam.
Początkująca
16-05-2010, 09:47:35

Jolanta - uważam, że powinnaś zrobić rezonans (jeżeli jeszcze tego nie zrobiłaś). W moim wypadku rezonans pokazał to czego nie wykazały inne badania. Skończyło się operacją - ale nie musisz się bać operacji.
gość
16-05-2010, 23:51:18

JESTEM PO DRUGIM MRI ODCINKA SZYJNEGO KREGOSLUPA.TEN PIERWSZY BYL MALO WYRAZNY Z POWODU PORUSZANIA SIE W TRAKCIE PRZEZ BOL. TO JEST OPIS- PATOLOGICZNA KYFOZA SZYJNA C2-C6,W POROWNANIU Z BADANIEM Z LUTEGO REGRESJA SKOLIOZY I CZESCIOWE ZMNIEJSZENIE NIEPRAWIDLOWEJ KYFOZY. DEHYDRATACJA I WYPUKLINY KRAZKOW MIEDZYKREGOWYCH C3/C4,C4/C5 I C5/C6 ZWEZAJACYCH SWIATLO KANALU KREGOWEGO PO OK.2-2,5mm MODELUJACYCH NIEZNACZNIE RDZEN SZYJNY.NA POZIOMIE C5/C6 WIDOCZNE ZWEZENIE PRAWEGO OTWORU MIEDZYKREGOWEGO ZE ZNACZNYM MODELOWANIEM KORZENIA NERWU RDZENIOWEGO[SWIATLO OTWORU WYNOSI OK.2,5mm].AKTUALNIE JESTEM NA TABLETKACH,ALE PRZECIEZ NIE BEDE JE ZAZYWAL CALY CZAS.CHODZILEM TEZ NA CWICZENIA MC KENZIEGO POMAGALO.TYLKO TERAZ JESTEM W UK I NIE MOGE ZNALEZC ZADNEGO FIZJOTERAPEUTY KTORY BY ZAJMOWAL SIE OCINKIEM SZYJNYM.NAJGORSZE ZE PROMIENIUJE DO PRAWEJ REKI I DOCHODZI DO PALCOW.CZY W KONCU BEDE MUSIAL ZDECYDOWAC SIE NA OPERACJE. JESLI KTOS MOZE COS PORADZIC,TO BARDZO PROSZE I Z GORY DZIEKUJE
gość
21-05-2010, 09:31:55

L4-L5 centrale uwypuklenie tarczy 4,5mm
L5-S1 Lewoboczne uwypuklenie tarczy 13mm.
Ogólnie czuje się bardzo dobrze żadnego Bólu jest to możliwe?, czasami czuje drobne osłabienie tył łydki i uda ale to w prawej nodze dlaczego jeżeli lekarz twierdzi że powinno być to po lewej stronie. Czy jest szansa na cofnięcie się takiej dyskopatia?. Myślę że w przyszłosci może być tylko gorzej.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: