Reklama:

śpiaczka (15631)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
20-05-2012, 19:52:55

belfera...witaj tak oczywiscie ze osoby wychadza z tego majac 3 pkt w skali GCS,,,,moj maz miał zaledwie 1 pkt . i po czterech tygodniach spiaczki wrócił...Powiem tak leki sedacyjne potrafia sie dosc długo utrzymac w organizmie...zalezy jakie dawki były podawane..tak wiec bez obaw...najczarniejsza wersja niewybudzenia sie ze spiaczki jest to iz ..Michał bo tak ma na imie chłopak...mógł zapasc we własna spiaczke...teraz duza nadzieja jest w was..jego najblizszych..bede sie powtarzała ale coz pisąłam juz nie raz o tym...głaskanie...mowienie...całowanie...słuchawki w uszy i muzyka jego ulubiona...masowanie stop...dłoni...całowanie głowy...to sa podstawowe srodki w stymulacji takich pacjentów/...oraz brak okazywania jakich kolwiek złych..negatywnych emocji przy Michale..on was słyszy i czuje...powiedz mi jedno jak reaguja monitory jak do niego mowisz...wzrasta tetno..i cisnienie ? To jest wazne takze...Wszystko bedzie dobrze nie wolno ci sie poddac...pisz odpowiem na kazde pytanie :0
Karolina
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/961lepokc8l0zhtx.png[/img][/url] [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s6iye0m79bl23.png[/img][/url]
gość
21-05-2012, 17:26:15

Karolina, to jest niemozliwe, ze Twoj maz mial 1 pkt. W skali Glasgow najmniejsza punktacja to sa 3 pkt. Ocenie podlegaja trzy rozne reakcje: otwieranie oczu, kontakt slowny i reakcja ruchowa. I jezeli nie ma zadnej reakcji, pacjent w najgorszym przypadku dostaje po jednym punkcie, a wiec lacznie 3 pkt. Albo lekarze Ciebie wtedy zle powiadomili, albo Ty ich zle zrozumialas.
To tak dla wyjasnienia, aby nikogo nie wprowadzac w blad.
Paulina
gość
21-05-2012, 17:47:58

Powiem tak trzymam opis ze szpitala w tym momecie i patrze i widze to co napisałam...1 pkt tak wiec nie wiem albo wypis jest fałszywy albo ja zwariowałam....głupot tutaj nei wypisuje...moze lekarz sie pomylił...nie wiem ale pisze tak jak mam na papierze...I nie wprowadzam w bład...mysle ze nie mogli sie pomylic a tak waznej sprawie...owszem po 1 roku ta skala wzrosła do 8 pkt...ale co do tego jednego punkta to własnie sama czytam i nie wierze..a nikogo nie moge wprowadzic w blad bo sam to przeszłam..i jestem na forum od 2 lat i nikogo nigdy nie okłamałam...tak wiec chyba przeprosze ale to nie moja pomyłka:)
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/961lepokc8l0zhtx.png[/img][/url] [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s6iye0m79bl23.png[/img][/url]
gość
21-05-2012, 18:26:55

Moja Dorotka na samym początku była oceniana na 4 p Glasgow, obecnie jest oceniana na 7p - tak jej lekarz wpisał do dokumentacji do hospicjum Światło Moja ciocia ma się dziś wyjątkowo dobrze o dziwo zaryzykowałam i dałam jej trochę lodów ale mlaskała i wystawiała język. Dziś rozmawiałam z rehabilitantem bo nie podobają mi się stopy cioci są jakoś tak dziwnie wygięte. Stwierdzili że są szpotoawe - ma zalecone wirówki, gimnastykę i noszenie specjalnego obuwia lub łusek. Jutro obejrzy to ortopeda a potem jakiś człowiek od sprzętu i razem orzekną sc powinna mieć. Ja masuje jej te stopy, ruszam nimi, ale to niewiele pomaga Dostałam kiedyś takie wysokie sznurowane i zapinane na rzepy sandały ortopedyczne od znajomej, kazała mi je zakładać ciotce, niestety nie robiłam tego i tak myślę że może dlatego te stopy takie są??? Zresztą na ojomie czy na neurologi zaraz zdejmowali te buty.
balfera ..
Do wybudzenia naszych podopiecznych niestety od początku potrzebne jest dużo cierpliwości do wybudzenia, z tego co mi mówili to pozbycie się z organizmów leków uspokajających to podobno ok 7 dni, do tego sam osłabiony organizm chorobą to kolejne kilka dni. To co tu piszemy na forum czyli mówić, czytać i puszczać muzykę oraz masować to podstawa, a na resztę to niestety trzeba czasu. Będę trzymać kciuki i trochę się pomodlę - podobno skuteczne Pozdrawiam Ewka
gość
21-05-2012, 19:24:38

Witajcie kochani.
Byłam dziś u mamy. Jadła mus owocowy, bananka i na kolację chlebek. Pije z butelki z dziubkiem, lub z kubka ze słomką. Częstowała mnie dzisiaj zdrowym odruchem w postaci bąków
Butelkę daje jej w sprawną rękę, by piła samodzielnie. Między palce zdrowej nogi wkładałam jej chusteczkę i prosiłam by ręką wyjęła. Udało się. Gdy gilam ją pod lewą stopą ( porażenie lewostronne) to delikatnie ucieka tą stopą i rusza. Mówi chwilami niewyraźnie i czasem bez ładu ( by nie pisać bez sensu) Ale jak zaczynałam śpiewać piosenki które mi kiedyś śpiewała - śpiewała razem ze mną ( bardzo trudne słowa). Cały czas ma chrypkę i głos wyciszony. Przeklina dość wyraźnie Dziś miała badanie psychologiczne. Lekarz stwierdził, że nie ma poczucia miejsca i czasu. Prawe oko ma odchylone w prawą stronę, lewy kącik ust lekko na dół. Nie ma temperatury. Ciśnienie w normie. Niewyraźne widzenie. Rozmawiałam z lekarzem na temat oddziału rehabilitacji, by przenieś mamę od razu z oddziału na oddział. Obiecał starania w tym względzie...
Może macie jakieś opinie na temat oddziału rehabilitacji w wojskowym szpitalu w Bydgoszczy??
Jakich mam użyć argumentów by dopiąć swego? Zwłaszcza, że (bez oczywistego obwiniania) mamie wykryto tętniaka w październiku i pilnie skierowano na zabieg, po czym przekładano z miesiąca na miesiąc, aż na stole wylądowała dopiero w maju i jak się okazało tętniak się sporo powiększył, a nie zrobili dodatkowej tomografii przed zabiegiem.
Agnieszka.
gość
21-05-2012, 19:24:57

Witajcie kochani.
Byłam dziś u mamy. Jadła mus owocowy, bananka i na kolację chlebek. Pije z butelki z dziubkiem, lub z kubka ze słomką. Częstowała mnie dzisiaj zdrowym odruchem w postaci bąków
Butelkę daje jej w sprawną rękę, by piła samodzielnie. Między palce zdrowej nogi wkładałam jej chusteczkę i prosiłam by ręką wyjęła. Udało się. Gdy gilam ją pod lewą stopą ( porażenie lewostronne) to delikatnie ucieka tą stopą i rusza. Mówi chwilami niewyraźnie i czasem bez ładu ( by nie pisać bez sensu) Ale jak zaczynałam śpiewać piosenki które mi kiedyś śpiewała - śpiewała razem ze mną ( bardzo trudne słowa). Cały czas ma chrypkę i głos wyciszony. Przeklina dość wyraźnie Dziś miała badanie psychologiczne. Lekarz stwierdził, że nie ma poczucia miejsca i czasu. Prawe oko ma odchylone w prawą stronę, lewy kącik ust lekko na dół. Nie ma temperatury. Ciśnienie w normie. Niewyraźne widzenie. Rozmawiałam z lekarzem na temat oddziału rehabilitacji, by przenieś mamę od razu z oddziału na oddział. Obiecał starania w tym względzie...
Może macie jakieś opinie na temat oddziału rehabilitacji w wojskowym szpitalu w Bydgoszczy??
Jakich mam użyć argumentów by dopiąć swego? Zwłaszcza, że (bez oczywistego obwiniania) mamie wykryto tętniaka w październiku i pilnie skierowano na zabieg, po czym przekładano z miesiąca na miesiąc, aż na stole wylądowała dopiero w maju i jak się okazało tętniak się sporo powiększył, a nie zrobili dodatkowej tomografii przed zabiegiem.
Agnieszka.
Początkująca
21-05-2012, 19:32:30

zarejestrowałam swoje konto, byście się nie gubili w "gościach"
Agnieszka
Początkująca
21-05-2012, 20:23:59

Witam Was
Moj tata od 5 dni lezy w spiaczce farmakologicznej . dzis zaczeli zmniejszac mu dawki leków. jest po ok 20 minutowej reanimacji , miał zawał. dzis zauważyłam ze mruga powiekami, jednak gałki ma nieruchome, poruszał buzią ( leciała mu ślina). Tomografia mozgu jest ok, jednak lekarze nadal mówią ze wiekszosc pacjentów znajdujących sie w sytuacji jak moj tata ma obrazenia mozgu lub przechodzi w stan wegetatywny. Boję sie jutra, boję sie ze pojade do niego i nie bedzie z nim kontaktu. Czy ktos miał podobną sytuację ?Wierzę i sie modlę.
Początkująca
21-05-2012, 21:02:55

Powinni zrobic tomografie z kontrastem to wtedy bedzie widac jak duze sa obszary niedotlenia. Ale to chyba tez nie mozna od razu kontrast moze uszkodzic nerki. Trzeba czasu.
Moja mama byla po reanimacji, ma 2 symetryczne ogniska niedotlenienia. Ale nie caly mozg jest uszkodzony bo pamieta wszystko z przeszlosci a ma problemy z zapamietywaniem rzeczy bierzacych, pyta po kilka razy czasem zapamieta czasem zapomni. Uczy sie chodzic z chodzikiem i samodzielnie jesc. Przed nami dluga droga dla mnie to i tak bardzo duzo.
Nie poddawaj sie mozg czlowieka to ciagle duza zagadka.
gość
22-05-2012, 10:46:01

Gość 2008-07-09 13:49:00 kasik - najlepiej sprawdź na stronie NFZ
ODDZIAŁ REHABILITACYJNY
ZAKŁAD REHABILITACJI LECZNICZEJ PRZY WIKTORIA KRÓL SP. Z O.O.
ODDZIAŁ REHABILITACJNY
RADZYŃ SŁONECZNA 51
(068) 356 60 02 przypadek
stabilny 200 14 06/2008
przypadek
pilny 200 14 06/2008
ODDZIAŁ REHABILITACYJNY
SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ SULĘCIN
ODDZIAŁ REHABILITACYJNY
SULĘCIN W.WITOSA 4
przypadek
stabilny 95 110 05/2008
przypadek
pilny brak osób oczekujących 0 05/2008
ODDZIAŁ REHABILITACYJNY DLA DZIECI
SZPITAL REHABILITACYJNO-LECZNICZY DLA DZIECI SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W WOJNOWIE
ODDZIAŁ REHABILITACJI PULMONOLOGICZNEJ
WOJNOWO BRAK
068/3525023 przypadek
stabilny 99 128 06/2008
przypadek
pilny brak osób oczekujących 0 06/2008
ODDZIAŁ REHABILITACYJNY
NIEPUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ POWIATOWEJ SPÓŁKI KOMUNALNEJ SP.Z.O.O."SZPITAL LEŚNY" W KOSTRZYNIE NAD ODRĄ
ODDZIAŁ REHABILITACJI
KOSTRZYN NAD ODRĄ NARUTOWICZA 6
0957523011 przypadek
stabilny 117 130 05/2008
przypadek
pilny 5 9 05/2008
ODDZIAŁ REHABILITACYJNY
SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W DREZDENKU
ODDZIAŁ REHABILITACYJNY
DREZDENKO PIŁSUDSKIEGO 8
0957639958 przypadek
stabilny 130 150 05/2008
przypadek
pilny brak osób oczekujących 0 05/2008
ODDZIAŁ REHABILITACYJNY
SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ MIĘDZYRZECZ
ODDZIAŁ REHABILITACJI
MIĘDZYRZECZ KONSTYTUCJI 3 MAJA 35
095 742 82 83 przypadek
stabilny 176 210 05/2008
przypadek
pilny 40 80 05/2008
ODDZIAŁ REHABILITACYJNY
WIELOSPECJALISTYCZNY SZPITAL SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W NOWEJ SOLI
ODDZIAŁ REHABILITACJI POURAZOWEJ I NEUROLOGICZNEJ
NOWA SÓL CHAŁUBIŃSKIEGO 7
(068) 388 21 00 przypadek
stabilny 146 311 05/2008
przypadek
pilny 16 56 05/2008
ODDZIAŁ REHABILITACYJNY
SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ
ODDZIAŁ REHABILITACJI
SULECHÓW NIEPODLEGŁOŚCI 19
(068) 3856501

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: