Reklama:

ból łopatki i drętwienie ręki a kręgosłup (192)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
15-01-2008, 22:57:00

Nauczycielko
witaj ponownie.
Może niesłusznie oceniłam Twoich rehabilitantów ale sama jestem ofiarą źle dobranych zabiegów w sytuacji kiedy już na podstawie samego rtg. nie powinny być wykonywane. W wyniku takiej sytuacji w trakcie rehabilitacji doszło do znacznego pogorszenia i operacji w trybie pilnym. Po swoich doświadczeniach uważam ,że przy tak nasilownych objawach słuszna jest najpierw dokładna diagnostyka a potem ewentualna terapia czynnosciowa.
Owszem , operacja to ostateczność zarezerwowana dla sytuacji kiedy przepuklina lub wypuklina uciska na rdzeń lub korzenie nerowe dając ubytkowe objawy neurologiczne ale stwierdzenie rehabilitanta ,że zabiegami wyleczy jest daleko na wyrost.
Przy przepuklinie jądra miażdżystego dochodzi do przerwania ciągłości pierścienia włóknistego -część zewnętrzna dysku i przemieszczeniu w kierunku tego peknięcia galaretowatej masy jądra miażdżystego co powoduje ucisk na struktury nerwowe dając objawy bólowe i neurologiczne (drętwienie , zaburzenie czucia , osłabienie siły mięśniowej)
Ja mając taka wiedzę zapytałabym jak terapeuta widzi odwrócenie tej sytuacji i cofnięcie wypływające masy jądra z powrotem.
Zazanczam ,że jest to czysta teoria bo nie masz jeszcze postawionego rozpoznania na podstawie MRI i opieram się tylko na objawach-stąd radzę ostrożność w leczeniu czynnościowym.
Życzę Ci aby neurolog do którgo trafisz miał otwarty umysł i nie robił problemów ze skierowaniem na badanie.
Przedział wiekowy 30-40 lat jest codziennością wsród dyskopatów .
A rodzina -no cóz tej choroby poza Twoim cierpieniem nie widać na zewnątrz a Ty zapewne jak wiele kobiet myślisz ,ze jesteśmy niezastąpione. Ja takim sposobem myślenia po pierwszej operacji po dwóch latach doprowadziłam do drugiej.
Przedstawiam tę gorszą stronę dyskopatii choć życzę Ci z całego serca ,żebym się myliła a leczenie zachowawcze przyniosło poprawę.
Pozdrawiam Cię serdecznie .
gość
15-01-2008, 23:09:00

Dal ułatwienia porusznia się w temacie i zrozumienia istoty choroby podam Ci jeszcze link
http://www.przychodnia.pl/reumatyzm/index10.php3?t=10

http://www.neurochirurgia.edu.pl/index.php?parametr=artykuly_artykul&id_wew=36#
Początkująca
17-01-2008, 22:47:00

Witam
Od wypadku samochodowego 28.09.2006 mam dyskopatię C4-C5 z uciskiem/ dotykiem? na rdzeń kręgowy i cały długi opis do tego. Rechabilitacja niewiele pomaga i w dodatku na krótko. Najbardziej pomagał mi masaż z elementami terapi manualnej. Robił to fachowiec z uprawnieniami (nawet europejskimi) pracujący w poliklinice w Olsztynie.

Do tej pory leczył mnie taki starszy lekarz ortopeda i tylko pisał mi zwolnienia i tabletki. Ktoś polecił mi wizytę u ortopedów operujących w Szpitalu Wojewódzkim w Olsztynie. Pierwsze słowa po spojrzeniu na MR (rezonans) OPEROWAĆ - nie czekać - bo może dojść do martwicy rdzenia w miejcu dotyku.

mam termin na październik, ALE PĘKAM, boję się jak diabli

co mi radzicie?
Pirania
Początkująca
17-01-2008, 22:52:00

zapomniałam dopisać, że jestem z Olsztyna

a ortopeda z Wojewódzkiego zakazał rehabilitacji manualnej
Pirania
gość
21-01-2008, 21:41:00

28-03-2007 o 10:14, gość :
Hey!! Mam 18 lat i od 6 lat mam problemy z kręgosłupem, mam stwierdzoną skoliozę. Miała robiony rezonans magnetyczny ale tylko odcinka lędźwiowego wynik: zmniejszona fizjologicznie lordoza lędźwiowa kręgosłupa. Lewostronna skolioza. Wysokość trzonów i krążków międzykręgowych oraz ich sygnał prawidłowe. Centralna tylna wypuklina krążka między kręgowego L5-S1 z cechami ucisku opony twardej. Jestem pod stała kontrola ortopedy , neurologa i neurochirurga , chcieli mi to operować ale mi sie wciąż wydaje ze to nie od kręgosłupa mnie boli , a od barku , bo boli mnie cały prawy bark i łopatka i również drętwieje mi cała prawa ręka a czasem nawet prawa noga. Ale drętwienie nogi lekarze zwalają na moje biodro.

Mam pytanie czy w czasie ruchów (do przodu i do tyłu) wyprostowanej ręki słyszycie głośne "strzyknięcie" ?? Ja tak mam ale nie rozmawiałam jeszcze na ten temat z lekarzami dlatego ze do tej pory myślałam ze tak wszyscy mają...
gość
31-01-2008, 17:38:00

11-07-2006 o 14:18, gość :
Witam
Od pewnego czasu odczuwam dokuczliwe bóle prawej łopatki (drętwienie i mrowienie całej prawej ręki) i prawej strony klatki piersiowej. Wczoraj byłam na zdjęciu rtg kręgosłupa szyjnego i piersiowego. Oto opis:
Na zdjęciach rtg kręgosłupa szyjnego i piersiowego w pozycji stojącej widoczne jest wygładzenie fizjologicznej lordozy szyjnej. Lewostronna skolioza w odcinku piersiowym z zachowaniem fizjologicznej kryfozy. Trzony oraz krążki międzykręgowe w odcinku szyjnym oraz piersiowym prawidłowej wysokości.

Czy moje bóle mogą być spowodowane tymi zmianami w kręgosłupie? Może ktoś zna się na tym? Proszę o odpowiedź

pozdrawiam
gość
31-01-2008, 17:47:00

11-07-2006 o 14:18, gość :
Witam
Od pewnego czasu odczuwam dokuczliwe bóle prawej łopatki (drętwienie i mrowienie całej prawej ręki) i prawej strony klatki piersiowej. Wczoraj byłam na zdjęciu rtg kręgosłupa szyjnego i piersiowego. Oto opis:
Na zdjęciach rtg kręgosłupa szyjnego i piersiowego w pozycji stojącej widoczne jest wygładzenie fizjologicznej lordozy szyjnej. Lewostronna skolioza w odcinku piersiowym z zachowaniem fizjologicznej kryfozy. Trzony oraz krążki międzykręgowe w odcinku szyjnym oraz piersiowym prawidłowej wysokości.

Czy moje bóle mogą być spowodowane tymi zmianami w kręgosłupie? Może ktoś zna się na tym? Proszę o odpowiedź

pozdrawiam
gość
02-02-2008, 11:14:00

26-02-2007 o 17:29, gość :
To znów ja - Agnieszka z Warszawy. Witajcie Miałam operację kręgosłupa szyjnego 04.12.2006 r. (pisałam o tym wcześniej). Jestem jeszcze na zwolnieniu lekarskim, chodzę na rehabilitację, czuję się już prawie normalnie . Najważniejsze, że nie muszę żyć z bólem - BO GO NIE MA.
Podaję link do strony internetowej Przychodni Lekarzy Wojskowych w Warszawie, operował mnie p. Arkadiusz Wilk.
http://www.plw.pl/person.php?person=wil_ark

Życzę Wszystkim powrotu do zdrowia dzięki rehabilitacji (operacja jest ostatecznością), obyście nie musieli przechodzić przez to, co ja. Pozdrawiam .
Agnieszka z Warszawy
gość
02-02-2008, 11:15:00

To znów ja - Agnieszka z Warszawy. Witajcie Miałam operację kręgosłupa szyjnego 04.12.2006 r. (pisałam o tym wcześniej). Jestem jeszcze na zwolnieniu lekarskim, chodzę na rehabilitację, czuję się już prawie normalnie . Najważniejsze, że nie muszę żyć z bólem - BO GO NIE MA.
Podaję link do strony internetowej Przychodni Lekarzy Wojskowych w Warszawie, operował mnie p. Arkadiusz Wilk.

Życzę Wszystkim powrotu do zdrowia dzięki rehabilitacji (operacja jest ostatecznością), obyście nie musieli przechodzić przez to, co ja. Pozdrawiam .
Agnieszka z Warszawy
gość
02-02-2008, 11:15:00

Agnieszka z Warszawy

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: