Witam wszystkich. Mam pytanie czy przy neuralgii nerwu trojdzielnego dzialaeczulenie stomatologiczne?? U mnie dziwne bole zaczely sie ponad 2 lata temu po leczeniu kanalowym, biegalam po wszystkich stomatologach w moim miescie. ROzwiercone mialam wszystkie zeby po stronie bolu. Poszlam do neurologa ponaciskal na twarzy tzw. punkty spustowe czy jakos tak, nic mnienie bolalo. Dostalam leki Liryce ktore bralam jakies 3 miesiace i jedno opakowanie Millgammy. Ja nie mialam zadnych dretwien po tej stronie i nie byl to bol nie do zniesienia ale ze jestem panikara to jak tylko mnie zabolało (zarwało) to odrazu panikowalam. Niewiem do konca czy to neuralgia. Nie biore zadnych tabletek, tylko te o ktorych wspomnialam wyzej ponad 2 lata temu. Czasem mnie lekko zaboli i pozniej mam uczucie jakbym miala lekko spuchniete podniebienie. Ostatnio bolalo mnie przez 2 dni rok temu. Mialam rezonans ktory niec nie wykazal (wszystko OK), bylam u laryngologa ktory zrobil mi przeswietlenie zatok i tez dobrze. Czy myslicie ze to Neuralgia?? Ja sie caly czas boje zebow myvc po tej stronie choc nigdy od szczotkowania mnie nie bolalo. Szostke gorna po tej stronie mam caly czas rozwiercona i boje sie isc jej dokonczyc, poniewaz niewiem czy jak nie daj Boze to neuralgia to czy znieczulenie zadziala??? PROSZE pomozcie!!
Witam, opisałaś podobną historię do mojej, tylko tyle ze mi nerw naruszyła dentystka od 3 lat cierpię na neuralgię, przez ten okres leczyłam wszystkie zęby po stronie bólu bo tak go własnie odczuwam byłam u 10 róznych stomatologów i 4 chirurgów, ponadto u kilku lekarzy rodzinnych, neurologów i laryngologów bo pogorszył mi się słuch. Moje odczucia były takie ze lekarze są niedokształceni jedni twierdzili ze jestem za młoda na tę chorobę natomiast inni ze udaję a jeszcze inni ze nie mam typowych objawów. nie biorę zadnych leków do bólu się przyzwyczaiłam ale ostatnio się bardzo nasilił. odczuwam bol przy gryzieniu, piciu typowy przy tej chorobie silny bardzo przeszywający kilkusekundowy a oprócz tego trochę lżejszy trwający od kilku do kilkunastu minut. Pomaga mi mycię zębów pastą na nadwrazliwe zęby a także polewanie ziemną wodą. Ja mam zamiar udać się do lekarza chociaż nie jestem osobiście za braniem leków które mają gorsze skutki uboczne niż pomocnicze działanie na ból. Ogólnie ttrzeba dbac o siebie jak w kazdej chorobie, myslę ze warto jest dogrzewać cały organizm w jesieni i zimą, wysypiać się, zdrowo się odżywiać i uprawiać sport.