Reklama:

Neuralgia Nerwu Trójdzielnego - proszę o pomoc! (975)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
03-03-2015, 07:20:49

Od 3 lat choruje na neuralgie nerwu trojdzielnego twarzy. Bole mialam zawsze w miesiacach wrzesień - luty. Na internetowej stronie (nie pamiętam nazwy) przeczytalam ze pewna chora wyleczyla neuralgie duzymi dawkami magnezu i naturalnych witamin z grupy B.... od sierpnia 2014 zaczęlam przyjmować 2 razy dziennie Jabłczan magnezu (wchlania sie w 90%) oraz naturalne witaminy (duzo dorozsze niz te pozyskiwane chemicznie -z apteki) i dzieki Bogu choroba w tym roku nie wrocila... Mysle że kazdy cierpiący powinien sprobować... Ja jestem pewna, że to dzieki tym witaminom i jablczanowi magnezu... teraz przeszlam juz na polowe wczesniej przyjmowanej dawki... i mam nadzieje, że ataki bólu juz nie wroca :) sprobujcie - warto
gość
07-03-2015, 20:57:48

PAWEŁ prosze podaj nazwe tego leku mam okropną neuropatię to jeszcze gorsze świństwo niż neuralgia , choruję od 15 lat już nie wytrzymuję . Proszę odpowiedz
gość
23-03-2015, 08:51:15

Pozdrawiam ! Od 4 lat zmagam się z tą chorobą ,okresy są różne czasami chodzi sie po scianach z bólu i nie masz siły na nic, czasami ból jest do wytrzymania. Niestety nie pracuje zawodowo ,a to schorzenie nie pozwalami podjąć pracę ,ćzy ktoś jest też w takiej sytaucji życiowej ,próbowałem złożyc dokumenty o stwierdzenie stopnia niepełnosprawności , ale neurolog mi odmówił ,nie mam srodkow na zakup leków .Czy ktoś z Was starał się o taki stopień/uzyskanie go gwarantuje podjecie pracy zarobkowej w waunkach domowych/prosze o rada , pozdrawiam boleśnie :(
gość
14-04-2015, 20:46:44

witam.Od paru tygodni mam mrowienie w prawym policzku , pół języka tez mrowienie , szum w prawym uchu i czasami jak usne to po godzinie snu ból w obydwóch szczękach jest tak silny ,że mnie budzi i muszę wstac , posiedzę z 10 minut i przejdzie.straciłem smak , wszystko co jem jest bez smaku.Zaczęło sie to rok temu kiedy miałem płukanie prawego ucha.po płukaniu pozostał mi szum w uchu , a ponieważ juz kilka razy miałem płukane uszy to po kilku dniach to ustępowało.Ale mineło kilka tygodni i nic , wiec udałem sie do laryngologa, który stwierdził , ze mam zapalenie ucha , przepisał Zinat i powiedział że przejdzie.Nie przeszło wiec dal drugi antybiotyk i tez nic , wysłał na zdjęcie rentgenowskie , wykazało przewlekłe zapalenie zatok.I znowu leki na zatoki , to wyleczyłem ,ale szum dalej był.Zrobiono mi Tomografie zatok i wyszło , ze mam jeszcze pozostałości po zapaleniu zatok szczekowych.Na ten szum w uchu wysłano mnie do specjalisty laryngolog audiologiczny tam dwie wizyty i nic - po ostatniej wizycie gdzie sprawdzano mi słuch przyrządem który daje do ucha odpowiednie cisnienie , które rzekomo ma przepchac kanał w uchu , aby ustąpiło szumienie , bo podejrzewali , ze po przewleklym zapaleniu zatok cos przykleilo mi sie do do wewnetrznej strony membrany usznej i żadne lekarstwo nie chce tego rozpuscic aby sie odkleilo wiec robiono mi to tym przyrządem co wczesniej napisałem , i od tego momentu mam te bóle co wczesniej napisalem.Byłem u neurologa ,ktory podejrzewa wlasnie zapalenie nerwu trójdzielnego.Na początek zapisał mi Neurotop Retard 300 przez 5 dni wieczorem po jednej tabletce , a pózniej rano i wieczorem po jednej .Jak nie pomoze to bedę robil tomografie glowy.Ciekaw jestem co z tego bedzie.Narazie do tego drętwienia prawej strony policzka i pol jezyka sie przyzwyczaiłem ale te bole nie daja mi spokoju.Lekarz internista jak bylem po skierowanie do neurologa stwierdzil , ze te bole moga byc od kręgosłupa.
gość
20-04-2015, 09:15:30

Witam wszystkich serdecznie i prosze o pomoc. Od 23 miesięcy zmagam się z bolem zebow i zaczynam miec watpliwosci czy to nie neuralgia. Zaczęło się od bólu prawej górnej szóstki, gdzie byl 20 letni amalgmat. Wymienili mi na plombe swiatloutwardzalną jednak bol pozostal bez zmian doszedl bol na nagryzienie. Po dwoch miesiacach bylo kanalowe jednak zab dalej bolal i zostal usunięty. Po wygojeniu się rany ból przeszedl zupelnie jednak za 2 tygodnie zaczął mnie bolec inny po tej stronie (7 lub 8 góra). Dentysta nie wiedzial co boli i po miesiącu mojego blagania wyrzucił mi plombe z prawej górnej 8. Powiedział że bylo tam trochę prochnicy pod plomba ale ze bylo to plytkie i jego zdaniem to nie to. Po 2 dniach ta 8 zaczela mnie jednak bolec na cieple i zimne i usunął mi ją. Po wygojeniu się rany nastąpiła wielka ulga, bolało duzo mniej jednak ból nie przeszedl zupelnie. Wkrótce polamala mi się martwa prawa gorna 5 i trzeba ją bylo leczyc ponownie kanalowo. Ból tylko się zwiększył i po paru tygodniach zostala usunięta. Po wygojeniu się bylo duzo lepiej jednak bol po prawej stronie nie przeszedl zupelnie. Z czasem zaczęło mnie bolec coraz bardziej coś na dole. Mialam częściowo zatrzymaną 8 dolną wiec zostala usunięta jednak bolalo nadal. Wtedy dentysta przeleczyl kanalowo dolna prawa 6 bo byla tam wielka plomba i byl najbardziej podejrzany. Na jeden dzien bol przeszedl jednak powrocil i tak jest do teraz, boli raz mniej raz więcej. I to tyle z prawej strony. Jednocześnie zmagam sie ciagle z bolem zebow po lewej stronie, ktora jest duzo gorsza od prawej. Tydzien po tym jak rozbolala mnie prawa gorna 6 zaczelo mnie cos bolec z lewej strony. Dentystka zobaczyla ze ukruszyla mi sie lewa gorna 6 martwa i zaczela od niej az przeleczyla mi ja ponownie kanalowo. W trakcie leczenia zobaczyla ze mam dziure w lewej gornej 7 i zrobila plombe. Po tej plombie bol samoistny byl bez zmian tylko jeszcze ta lewa gorna 7 zaczela mnie bolec piekielnie na cieple i zimne. Następnie zrobila mi jeszcze plombe w lewej dolnej 6 bo byla prochnica. Po tej plombie ząb lewa dolna 6 zaczal mnie bolec na nagryzienie. Ostatecznie lewa gorna 7 oraz dolna 6 zostaly przeleczone kanalowo a nastepnie usuniete bo nadal bolaly. Ulga po usunieciu kazdego zeba byla ogromna. Lewa gorna 6 leczona dwukrotnie kanalowo tez zostala usunieta bo w koncu zrobila mi sie tam ropa. Mialam tez mala prochnice w lewej gornej 2 i po zobieniu plomby zab zaczal bolec. Po 9 miesiacach zostal przeleczony kanalowo, jednak nadal bolal i byla resekcja. Po resekcji nadal boli raz lepiej raz gorzej. Teraz boli mnie prawa dolna 6 po kanalowym, lewa gorna 2 po resekcji i cos jeszcze. I tu zaczely sie moje watpliwosci. Myslalam ze po usunieciu lewej dolnej 6 bol minie a on jakby przeniosl sie w inne miejsce. Teraz wydaje mi sie ze to lewa gorna 8 lub lewa dolna 7, jednak dentysta mowi ze plomby tam sa ok i nie ma sie czego przyczepic.
To tyle jesli chodzi o dentystow. Bylam u laryngologa na przeswietleniu zatok, wszystko ok. Robilam test Westerm Blot na borelioze - negatywny (nigdy nie widzialam u siebie kleszcza). Bylam u wybitnego specjalisty od stawow skroniowo-żuchwowych, wszystko ok. Wykluczyl bruksizm, napiecie miesniowe ale stwierdzil ze mam neuralgie na podstawie badania dziasel (zaburzenia termoregulacji, przykladal mi do dziasel to samo co sie przyklada do zebow na cieplo i zimno i stwierdzil ze moje reakcje sa nieprawidlowe). To podobno dowodzi neuralgii i wyslal mnie do neuologa. Bylam juz u dwoch i po 5 minutach rozmowy stwierdzili ze to nie to bo:
1. Moje bole sa ciagle a nie napadowe
2. Jestem za młoda (mam 34 lata)
3. Mam stan podgorączkowy prawie ciągle a nic innego mnie nie boli oprócz zębów
4. Boli mnie w nocy tak samo jak w dzien
5. Boli mnie ciagle z dwoch stron
W poradni leczenia bolu powiedzieli to samo oraz dentystka ze specjalizaca z neuralgii tez wykluczyla. Jednak jak czytam wasze wpisy to tez niektorzy jestescie mlodzi, tez boli was ciagle i tez w nocy. Ja bralam przez 2,5 miesiaca amitryptyline, najpierw 10, pozniej 20 i nic zadnej zmiany. Po roku czasu zaczęłam brac Finlepsin retard 200 rano i 200 wieczorem i tak przez 2,5 miesiaca, efektow zero.
Z jednej strony wiem ze neuralgia to straszna choroba ale z drugiej wam zazdroszcze ze jestescie zdiagnozowani a ja nie wiem co ze mną jest. Dentysci nie wiedza co ze mna jest, czemu zadne leczenie mi nie pomaga chodze do naprawde dobrych, lecza po mikroskopem a usuniecie kilku zebow to po prostu wymusilam. Ale nie zaluje bo chociaz na troche bolalo mniej. Prosze o pomoc czy to moze byc neuralgia? ja czuje tylko bol zebow nic innego. Trzy dni temu dentysta zrobil mi blokade (taką probe, znieczulenie w nerw) i to troche pomoglo ale po tej blokadzie zaczelam czuc jakas malutka zmiane w odczuwaniu twarzy, oka. Zęby nadal bez zmian a teraz jeszcze doszo cos z twarza i boje sie to robic. Czy blokady moga wywolac jakiej skutki uboczne? Boje sie paralizu, porazenia, że to juz tak zostanie.
Nie wiem co dalej robic, mialam okresy straszliwe, raz nie spalam 4 doby. Przez te prawie 2 lata nie przespalam setki nocy, dostalam anemii, zjadlam kilogramy lekow przeciwbolowych, nie mam juz 8 zebow a nadal boli z dwoch stron. A neurolodzy nie chca mnie leczyc. Pomocy...
Jak czytam co pisze Mica to serce mi sie kraje i az przechodza mnie dreszcze, Mica tak strasznie ci wspolczuje, ja tez czuje sie fatalnie ale ja mam jeszcze nadzieje. Pomozcie
gość
21-04-2015, 18:51:39

Czytając w/wymieniony wpis właściwie czuję się, jakbym czytała swoją ... również dokuczał mi ból ciągły i automatycznie po obu stronach, w dzień i w nocy, ogromna reakcja na ciepło-zimno, również byłam u wielu różnych specjalistów i również nikt nie podejrzewał neuralgii. Nie byłam u neurologa ponieważ boję się tych okropnych tabletek na padaczkę, które i tak by nie pomogły. Postanowiłam spróbować akupunktury. Chodzę już osiem miesięcy i w tej chwili czasami ból jest prawie nieodczuwalny. Nie biorę już żadnych tabletek przeciwbólowych, jest ogromna poprawa. Kiedyś wyczytałam na jakimś forum, iż u pewnej osoby rezonans wykazał, iż nerwy z obu stron twarzy nachodziły na siebie, były razem splątane i myślę, iż dlatego u pewnych osób ból promieniuje na drugą stronę. Spróbuj akupunktury, tylko ona wymaga cierpliwości, ponieważ działa powoli, ale jednak. Tak jest w moim przypadku. Naprawdę warto... Bardzo mi Ciebie szkoda, wiem jak to boli. Pozdrawiam cieplutko.
gość
22-04-2015, 21:01:03

Witam serdecznie, jestem autorka wpisu z przedwczoraj tj. 20.04.2015., godz. 11.15. Zapomniałam się podpisać, mam na imię Aneta. Dziękuję w/w dziewczynie, która skomentowała mój wpis, bo bałam się już że jestem jedyna na świecie. Jeśli pozwolisz mam do ciebie kilka pytań i prosiłabym cię o odpowiedź. Proszę powiedz mi czy ciebie również bolały tylko i wyłącznie zęby, czy chodziłaś po dentystach? Bo ja przez te dwa lata byłam przekonana że to zęby, dopiero niedawno odrobinę zwątpiłam, ale też nie do końca. Ja wręcz mówiłam temu specjaliście od stawów skroniowo-żuchwowych, który jako jedyny stwierdził że mam neruraligię, że to niemożliwe abym miała neuralgię, bo u mnie w jednym zębie zrobiła się jednak ropa, a wszystkie bolaly mnie w ten sam sposob. Proszę napisz mi jak bylo z twoimi zębami, co mowili dentysci? Czy usunelas jakies zeby, czy robilas leczenia kanalowe? jakie mialas reakcje na leczenia kanalowe? czy jak usunelas jednego zaczynal cie bolec nastepny?
Ja do tego mam jeszcze ciagle stan podgoraczkowy 37-37,4 co kompletnie nie pasuje do neuralgii.
No i mam pytanie do ciebie, czy tobie ktoś zdiagnozował neuralgię? Na jaka chorobę robią ci akupunkturę?
Bo ja bylam niedawno w poradni leczenia bolu, gdzie lecza akupunkturą i powiedzieli mi ze oni lecza pacjentow zdiagnozowanych i ze o akupunkturze nie ma mowy, że akupunkture trzeba robic na cos (a nie niewiadomo co). I jeszcze na koniec: jak długo się z tym męczyłaś? Czy nie umiałaś spać w nocy przez ból? Bo jak dla mnie to brak snu jest najgorszy, czasem jestem tak słaba, że ledwo stoję.
Najgorsze jest to, że jak już chce sprobowac leczyc ta neuralgie to mi wszyscy neurolodzy mowia ze to nie to. Prosze odpowiedz mi na moje pytania, za co z gory dziekuję. Prosze rowniez aby odezwaly sie inne osoby, ktore odczuwaly glownie bole zebow. Pozdrawiam. Aneta
gość
23-04-2015, 16:13:31

Witam Cię Anetko. Jedyna na świecie nie jesteś... Mnie również bolały wszystkie zęby, miałam je po kolei leczone kanałowo. Po wyleczeniu jednego zęba nadal ból się utrzymywał, po wyleczeniu drugiego to samo. Póżniej usunęłam jednego wyleczonego zęba, a ponieważ ból się nadal utrzymywał drugiego... W sumie pozbyłam się 5-ciu. Teraz wiem, że całkiem niepotrzebnie :-/. Resekcji nie miałam. Byłam również u chirurga szczękowego, który stwierdził zwyrodnienie stawu żuchwowo-skroniowego. I niestety również się mylił... Przy tej dolegliwości nie ma reakcji na ciepło i zimno, która u mnie występowała bardzo agresywnie .Byłam u laryngologa, ponieważ myślałam, iż mam zapalenie zatok, lecz one nie powodowały bólu. Nie mogłam się dotknąć twarzy, brody, nosa, okolic oczu. Nasmarowanie się kremem było katorgą. Ból był ciągły i promieniował na drugą stronę twarzy, czułam go przy każdym ruchu głową. Bez tabletki przeciwbólowej / antidol mi pomagał - bez recepty/ nie mogłam zasnąć. Spałam i jeszcze nadal śpię tylko na jednym boku. Nawet delikatne dotknięcie włosów po jednej stronie głowy powodowało ból twarzy.Do dzisiaj nie mogę gryżć twardych pokarmów. Tylko u mnie stanu podgorączkowego nie było. Udałam się do bioenergoterapeuty który stwierdził, iż mam uszkodzone dwie gałęzie nerwu trójdzielnego, na który od osmiu m-cy mam robioną akupunkturę. Ból zmniejszył się do 30%. Nawet nauczyłam się go ignorować. Może powinnaś zrobić rezonans magnetyczny. To badanie robi się w tym schorzeniu. Ono wykaże czy masz uszkodzone nerwy. Ból zaatakował mnie w lutym 2013 roku. A może poszłabyś do innej placówki, w której robią akupunkturę i porozmawiała, nawet prywatnie. Pozdrawiam Cię serdecznie... nie jesteś sama... Ela
gość
25-04-2015, 18:57:52

Droga Elu! Dziękuje za odpowiedź, ale po tym co napisalas mam jeszcze pare pytan. Chcialabym sie dowiedziec jak nazywa sie bioenergoterapeuta u ktorego bylas i gdzie przyjmuje i gdzie robia ci ta akupunkture. Moze akurat mieszkasz gdzies niedaleko. Po tym co napisalas widze ze jest jednak miedzy nami zasadnicza roznica. To co piszesz o tym ze nie moglas dotknac twarzy, ze mialas bol po dotknieciu wlosow, to jest charakterystyczne dla neuralgii. Mnie tez jedna Pani stomatolog dotykala ale u mnie nic takiego nie ma. Z tego co piszesz wnioskuje że usunięcie żadnego zeba nie przynioslo ci ulgi. Czy dobrze rozumiem?
Bo u mnie ulga zawsze byla wielka (chociaz nigdy nie przestalo bolec zupelnie) z wyjatkiem ostatniego usunietego zeba i dlatego zaczelam podejrzewac ze to moze byc neuralgia. A ile masz lat Elu? Bo to podobno tez ma znaczenie, ja niby jestem za mloda (mam 34).
Pozdrawiam cie i wszystkich cierpiacych na ta straszna chorobe. Ja nadal wrecz nie moge uwierzyc ze cos takiego istnieje i skad to sie bierze. Podobno zycie w stresie jest tez jednym z czynnikow. Pozdrawiam... Aneta
gość
25-04-2015, 20:08:47

U mnie rownież było podejrzenie na zapalenie nerwu trojdzielnego, ok1,5 roku. Bol głowy, uszu i ... ząb (6) , który reagowal na zimno/ ciepło. Któregos dnia bol zęba zrobił sie na tyle nieznośny , ze pojechałam z zamiarem usuniecia. Po Rtg okazało sie , ze "cos" z korzeniem. Dwie godziny po wyrwaniu, wszystkie bóle przeszły :)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: