Reklama:

Neuralgia Arnolda?????? (14)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
11-06-2008, 21:23:00

Juz raz zwracalem sie na forum o pomoc, ale moze trafilem w zly czas. Jesli ktos moze mi pomoc, to bede bardzo wdzieczny. Przytocze jeszcze raz to, co napisalem wczesniej. Teraz dowiedzialem sie, ze moze to byc nauralgia Arnolda.

Mam 29 lat. Od mniej wiecej 4 lat dokuczaja mi bardzo ostre nerwobole glowy. Sa to dwa punkty na glowe (raz jeden, raz drugi), z ktorych bol promieniuje do ucha, oka i gardla. Jedna "sesja" trwa od 2 dni do tygodnia. Bole sa cykliczne i trwaja ok 2 - 3 sekund, mniej wiecej dwa razy na minute. Bole sa tak silne, ze zwalaja mnie z nog - doslownie. Sa bardzo skoncentrowane. Zaczyna sie od drobnego pulsowania w punktach na glowie, o ktorych mowilem wczesniej (za uchem z lewej strony i w okolicach srodka glowy w prawym kierunku). Pozniej bol narasta do tego stopnia, ze boli mnie ucho i gardlo. Nie moge przelykac i dotykac glowy nawet najbardziej delikatnie. Najwazniejsze jednak jest to, ze zaczyna mi puchnac oko i okropnie lzawic. Galka oczna jest strasznie czerwona. Tylko jedno, w zaleznosci od tego, z ktorej strony wystapil bol. Przy kazdym ataku dostaje "szczekoscisku" i nie jestem w stanie normalnie funkcjonowac. Pomaga mi jedynie Ketonal, ale juz boje sie go brac (zoladek, watroba). Kiedys bole wystepowaly 2 razy w roku, ale ostatnio raz w miesiacu.
Czasem mam pojedyncze kilkusekundowe ataki (na ulicy, w pracy), ktore sie nie powtarzaja. Te sa natomiast jeszcze gorsze. Gdy mnie atakuja, caly sie spinam i upadam na kolana. Nic wtedy nie widze. Mam wrazenie, jakby galki mi sie wywracaly.

Przepraszam za te wszystkie potoczne zwroty, ale tak najprosciej mi okreslic to, co sie ze mna dzieje. Bylem u wszystkich mozliwych lekarzy, ale kazdy z nich mowil, ze to nerwowe. Byc moze to prawda, bo to mozliwe. Opowiem o tym za chwile. Najwazniejsze jest to, ze zaden z nich nie skierowal mnie na zadne badania. Bylem u psychiatry, ktory strwierdzil u mnie nerwice adaptacyjna. Nie mam pojecia, czym ona sie objawia, ale zadnych lekow nie przyjmowalem.

Jesli chodzi o nerwowe podloze, to mialem duzo problemow osobistych, ktore powodowaly, ze bylem w ciaglym stresie. Bardzo duzym stresie. Teraz wszystko sie unormowalo, jestem szczesliwym czlowiekiem, ale bole nie ustapily.

Bardzo prosze o pomoc. Nie wiem, co mam z tym problemem zrobic.
Bede bardzo wdzieczny za wszelkie wskazowki.

Pozdrawiam
Rafal
gość
02-07-2008, 15:21:00

Pojdz z tym do neurologa.Przepisze ci specjalne tabletki, ktore byc moze zalagodza te neuralgie.Musz sie tez wyciszyc.Bez tabletek jestes znerwicowany i pobudzony ze non stop bedziesz mial te bole.
Jak wyglada twoj kregoslup szyjny???
MIales tomografie badz rezonans glowy?

pozdr
aneta
gość
05-07-2008, 21:27:00

Nie mialem jeszcze zadnych badan, bo zaden lekarz nie chcial mnie na nie skierowac. Mieszkam za granica, wiec wykonanie tych badan tez mam utrudnione. A jesli chodzi o wyciszenie, to masz racje. Chyba powinienem troche zwolnic z praca i zminimalizowac stres. Tylko, jak wiesz, latwo powiedziec, a ciezej zrobic.
Teraz doszedl nowy stres. Kiedy tylko poczuje zwiekszone cisnienie w okolicach, gdzie zwykle mnie bolalo, to od razu zaczynam sie bac. Bole sa na tyle dokuczliwe, ze autentycznie sie ich boje. Czasem czuje pulsowanie w pewnych punktach glowy. Moze to krazenie, moze nerwy - nie mam pojecia!!!
Rafal
gość
05-07-2008, 23:17:00

http://www.kbg.lua.pl/viewforum.php?f=9&sid=4ea15495d4ac3dcf8a191bc03aaed623
Może tu ktoś Ci poradzi
Pozdr.
gość
27-08-2008, 16:17:00

Witam
moim zdaniem cierpisz na Hortona.
pozdrawiam
gość
27-03-2009, 18:39:00

http://www.mulliganconcept.pl/muligan/m-terap.htm METODY MULLIGANA wejdź na tę stronę i znajdź terapeutę w swoim mieście ,
Miałam podobne bule głowy do tych, które Ty masz , badanie tomografii komputerowej głowy nie wykazało żadnych zmian . (prócz mózgu nic nie stwierdzono) .nie wiedziałam skąd ból głowy , leki dostępne bez recepty nie pomagały , działało tylko CINIE (typowy lek na migrenę) czułam się po nim jak naćpana ale pomagał na jakiś czas , bo rozluźnia mięśnie. niestety nie leczył. Dzięki znajomym trafiłam do terapeuty w/w metody. Jestem w trakcie leczenia i jest o "niebo" lepiej . okazało się, że bule pochodzą od nerwów szyi .
to tylko sugestia nie rada , możesz spróbować , nie jestem lekarzem i nie postawię diagnozy ale z opis Twojego bulu głowy bardzo przypomina mój.
Powodzenia ,
Poadrawiam
gość
27-03-2009, 18:44:00

oczywiście słowo BÓL pisze się przez "Ó" a nie przez "U" szybko pisałam i wkradł się błąd
gość
09-01-2010, 12:03:04

A propo tomografii, to w tym kraju żeby się na nią dostać trzeba poleżeć jakiś czas w szpitalu albo poczekać kilka lat
gość
13-02-2010, 11:26:44

Co Ty mówisz. Mi tomografie zrobiono w ciągu kilku dni. Miałem podobne bóle. Są tak silne że naprawdę utrudniają życie. Kiedyś o mało nie spowodowałem wypadku przez taki atak i od teraz nie jeżdżę autem. Zdiagnozowano u mnie neuralgie nerwu trójdzielnego. Lekarz podejrzewał wiele chorób i je cyklicznie i systematycznie wykluczał. Niestety neuralgia rzadko udaje się wyleczyć można zmniejszyć częstotliwość ataków i ich sile ale i tak musisz nauczyć się z tym żyć.
gość
29-06-2010, 06:49:29

Mam 20 lat i tez miewam bardzo silne bóle głowy, niestety nie wiem czy to jest neuralgia czy poprostu zwykly ból głowy, ale myśle ze na zwykły ból głowy jest on za silny. Pulsuje głowa od prawej strony karku do skroni co około minutę bardzo mocno, w tle słabszy ból całej głowy. Serce bije wtedy dwa razy szybciej, a ból ten trwa około 4-7 godzin.
Proszę o jakąś radę. Czy to jest neuralgia Arnolda czy poprostu się pomyliłem i jest to zwykly ból?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Mielopatia - wymiar rdzenia 4mm
Cześć, mam zdiagnozowaną dyskopatia na poziomie C5 C6 i C6 C7. Dodatkowo też rozwinęła się już mielopatia / ucisk na rdzen bo wymiar strzałkowy wynosi tylko 4mm. Neurochirurg na razie nie widzi konieczności operacji bo nie mam ciężkich objawów. Aktualnie to lekko obnizona sila miesniowa w rekach, sporadyczne uciski w okolicach karku. Mam tez mrowienie lewej polowy twarzy ale powiedzieli ze to z innego powodu (mam tez zmiany w mozgu). Badania neurologiczne w normie. 2 fizjoterapeutów odmówiło rehabilitacji bo nic się już nie da zrobić a nie chcą zaszkodzić. Nie wiem co robić. Z jednej strony po co się operować jeśli objawy nie są mocno dokuczliwe, z drugiej strony nie chce żeby było za późno... Doradźcie proszę
Reklama: