Reklama:

Moczenie nocne u dziecka a leczenie neurologiczne (19)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
30-10-2008, 09:01:00

Witam.Równiż mam problem z dzieckiem jeśli chodzi o moczenie nocne.Moj syn ma 7 lat i moczy się od zawsze.Naprawde nie wiem co mam robić.Co prawda nie szukałam pomocy pod względem neurologicznym..Byłam z dzieckiem u paru urologów raczej cieszących się dobrą opinią;jeden p.doktor przepisał dziacku MINIRIN Lek nie jest skuteczny.Syn mial robione wszytkie badania pod względem urologicznym i z badań wynika, że jest zupełnie zdrowy Lekarze twierdzą,że problem sam po jakimś czasie zniknie,Jedna Pani napisała o głebokim śnie dziecka...moje również śpi tak głeboko,że nawet jeśli Go wysadzam w nocy to nie budzi się tylko śpi [Pan doktor mówi,że to jeszcze dziecięcy sen i to dlatego tak się dzieje i że układ nerwowy nie jast wystarczająco rozwinięty)Ogólnie moje dziecko jest dzieckiem zdolnym.Na prawde juz nie wiem co mam robić,,i jestem w stanie wydac kazde pieniądze aby tylko ktoś umiał pomóc i zdiagnozować co się dzieje Baaardzo proszę jeśli ktoś potrafi mi pomóc bądż pokierować bylabym niezmiernie wdzięczna.
gość
31-10-2008, 11:54:00

Witam jak wcześniej pisałam mój syn zażywał przez 2 lata timonil lek neurologiczny.Miał robione 3x EEg i na pierwszym wyszło że ma fale napadowe więc zażywał lek .drygie EEg wyszło lepsze a na trzecim już nie było fal napadowych.Czasami mu się zdarza że noc jest mokra ale teraz bardzo żadko a właściwie jak ma nieuregulowany tryb zycia np.nie chodzi spac o jednakowej porze,zmęczenie po całym dniu.Nie badałam dziecka pod wzgledem nefrologicznym ale podobno są jakieś kropelik Adiuretin sd które zagęszczaja mocz i działają na przysadkę mózgową ale to musze skonsultowac z lekarzem.
Pani proponuje dla "spokojności" wykonac badanie EEg w gabinecie u neurologa i zgłosic się z tym problemem do neurologa dziecięcego.
Ja tez mam taką nadzieję że z wiekiem to minie,....
Pozdrawiam
karmenka
gość
31-10-2008, 20:43:00

Mam pytanie.;czy robiła ani swojemu dziecku podwojne USG pęcherza tj;(przed mikcją i po mikcji)?Jast to bardzo ważne badanie by stwierdzić czy dziecko przy siusianiu wyproznia cały pęcherz.Przed pojściem do urologa dziecięcego warto jest tez zrobić taką rozpiskę z dwoch dni;,najlepiej narysować sobie tabelę...godzina o ktorej dziecko się wysiusiało,ilośc moczu w mililitrach i rownież podać godzinę przyjmowania plynow i ilośc w ml..Warto poświęcic na to dwa dni ponieważ kazdy dobry urolog zleci tę tabele.Jeśli jakiś lekarz będzie proponował cystografie to lepiej 100 razy sie zastanowić i pojśc do kilku lekarzy zeby upewnic się czy to badanie jest konieczne...mój synek mial miec to robione ale wkoncu trafilam na dobrego lekarza i okazało sie,ze jest to absolutnie nie konieczne..Zycze powodzenia i dziękuje za radę na pewno wybiorę się do nurologa..
gość
27-11-2008, 22:49:00

Witam.Wybrałam się z moim synkiem do neurologa dziecięcego...pani doktor narazie przepisała lek,który stosowany jest w leczeniu depresji..lek ten ma mieć dzaiałanie spłycające sen żeby dziecko tak twardo nie spało.Jak narazie zadna diagnoza nie została postawiona..na kolejną wizytę z wynikami badań eeg jestem umówiona 12.12.08..Jedno eeg normalne już zrobiłam ale będzie robione jeszcze jedno,,podczas snu..Hmm..To eeg,które już zrobiłam jak dla mnie jest trochę niepokojące ale nie znam się na tym...może napiszę jaki jest opis to może któraś z Pań będzie się bardziej orientować..;'' W zapisie rejestruje się nieregularny rytm alfa o częstości 9-12 Hz i amplitudzie 45-55 ..V w odprowadzeniach ciemieniowo-potylicznych oraz szybka i nisonapięciowa czynność beta odprowadzeniach czołowych..Rz-obecna. W zapisie rejestruje się bardzo liczne rozsiane fale theta o częstości 5-6Hz i amplitudzie 50-60..V,o największym nasileniu w odprowadzeniach czołowo-skroniowych.Wniosek;Zapis z miernego stopnia zmianami w okolicy czołowo-skroniowej obustronnie''.Przepisałam identycznie jak jest w opisie..
gość
28-11-2008, 09:07:00

Witam,niestety nie znam sie na tych opisach z EEG ale na pierwszym badaniu EEG u mojego syna wystepują podobne wartości natomiast w orzeczeniu na EEG jest zapis-zmiany w okolicach ciemieniowo-skroniowo-potylicznych o charakterze napadowym.Było to badanie bez żadnych leków.PKolejne byłoza 4 miesiące kiedy to syn żażywał juz timonil i osobiście wydaje mi się ze ten opis jest bardziej skomplikowany aczkolwiek w orzeczeniu dalej jest -zmiany w okolicach skroniowych o charakterze napadowym,czynnosć podstawowa w granicach normy dla wieku.
Dopiero na 3 eeg czyli za jakieś 9 miesięcy od pierwszego badania jest zapis że nastąpiła poprawa.W sumie syn miał robionych 5 badań eeg i leczenie trwało2 lata.Niestety nie robiłam mu eeg podczas snu ale uważam że skoro pani lekarz to zaproponował to można zrobić.Jeślo można to jaki lek zażywa Pani synek?Prosze też napisa czy lekarz kazał prowadzić dzienniczek tzn.obserwować jak często zdazają sie tre mokre noce.Ja taki dzienniczek prowadziłam i nie było to często jakieś 4-5 razy w miesiącu.Lekarka też kazała mi prowadzic regularny tryb zycia dziecka a mianowice stała pora sny,ograniczenia tv i komputera.Faktycznie ma to duży wpływ gdyz zauważyłam że najgorzej było w wakacje gdzie niby luz i odpoczynek od szkoły.Teraz syn ma 9 lat i ciągle budze go w nocy 1 raz na siku chociaz im dziecko starsze tym układ moczowy dojrzalszy.
Życzę powodzenia -pozdrawiam
gość
01-12-2008, 23:11:00

Witam.mój synek dostaje lek o nazwie ''Amitriptylinum'' i zażywa 1/2 tabletki raz dziannie przed snem .Również prowadzimy dzienniczek nocy suchych i mokrych ale u nas jest zdecydowanie gorzej ponieważ noce suche w ciągu miesiąca mogę policzyć na palcach u jednej ręki...pozdrawiam.
gość
02-12-2008, 09:59:00

Witam,na pewno bo zażywaniu tego leku będzie poprawa ale ja jak pisałam wcześniej do tej pory raz w nocy budzę syna na sikanie i jest ok.Pewnie z wiekiem mu to przejdzie.Dla porównania mam drugiego synka 5 lat i on budzi się w nocy bez problemu ale zdarza się że jak pójdzie późno spać i jest zmęczony to się zesika ale nie leczę go bo myslę że to jest normalne w tym wieku.
Poza ttym tak z perespektywy czasu zastanawiam się czy na rozój mózgu u dziecka ma też wpływ poród...syn oprócz tego "zanosił" się jak był mały i rzeczywiście jak już złapał oddech to był śpiący i zmeczony i myślę że to też mogło sie do tego przyczynic.Poza tym jest dzieckiem bardzo wrażliwym co tez zauważył neurolog.Życze powodzenia i bedzie dobrze Karmenka
gość
01-01-2009, 15:57:00

Witam. Mam 12-letniego syna , który moczy się 2 razy w tygodniu. Byłam z nim u urologa , który przepisał lek Meridin. Nic nie pomogło. W trakcie leczenia moczył się nadal. Byłam również u neurologa , który stwierdził , że syn ma bardzo głęboki sen i zalecił wybudzanie w nocy. Wybudzałam go lub nastawiałam mu budzik . Sen ma na tyle twardy , że on nie pamięta , że wstaje w nocy ddo toalety. Kożystać z toalety musi 2 razy w nocy. Są takie przykre sytuacje , że nie może skorzystać z wyjazdu zielonej szkoły lub noclegu u rodziny(co miało miejscei niestety mu się zdarzyło). Bardzo proszę o poradę czy jest jeszcze jakiś inny sposób żebym mogła mu pomuc?
gość
02-01-2009, 09:35:00

Witam,prosze spróbować dawać synowi ostatni posiłek wraz z piceim np o 19 zalezy o której dziecko idzie spać -tak dwie godziny przed snem i potem 2 razy siku i sprawdzic jak bedzie w nocy.Tak ostatnio powiedział mi pediatra abym nauczyla syna regularności i aby pamietał że ostatnie picie jest np o 20.Powiem że działa nie musze wstawac w niocy i go nudzić.Tez mam dylemat czy go wysyłać na zieloną szkołe....Apropo neurologa dlaczego stwierdził że dziecko ma trwardy sen na jakiej podstawie jakieś badanie przeprowadził??Życzę cierpliwości

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: