Reklama:

Mimowolne skurze mięśni (34)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
24-06-2012, 19:57:29

Witam,
Od jakiś 8 miesięcy mam problem z mimowolnymi, bezbolesnymi skurczami mięśni. Powodują lekkie, szybkie i pojedyncze "podskakiwanie" kończyny/mięśnia.
Potrafię mieć kilka dziennie albo kilkadziesiąt takich skurczy.
Najczęściej pojawiają się one na nogach, rękach i wokół ust.
Jak na razie lekarze nic nie znaleźli- wszystkie wyniki mam w normie (miałam badania krwi- w tym też na magnez, potas i sód; próbę tężyczkową, eeg).
Wiem, że niby powinnam grzecznie czekać, aż lekarze coś znajdą (choć obawiam się, że w tym tempie to im zajmie kilka lat), ale może ktoś z was ma jakiś pomysł, poradę, taki sam problem,...i podpowie mi coś.
Dziękuję za pomoc,
JJ
gość
24-06-2012, 20:33:09

A poziom wapnia we krwi miałaś badany?
gość
25-06-2012, 00:29:17

Na szczecie nie TY jedna masz te skurcze. Ręce, nogi, ale usta raczej nie.
Spróbuj sobie zażywać magnez na skurcze.
Podam ci w następnej odpowiedzi jak nazywają się te tabletki, ale tonie teraz.:)
gość
25-06-2012, 17:07:10

a ja powiem teraz: MAGNEZ skurcz !
Aniu kto teraz tonie?
gość
25-06-2012, 20:17:20

Ta nazwa to magnez B6. Sama je zażywam. Powiem,że teraz odczuwam poprawę i jest dobrze. Jeśli nawet zapomnie zażyć to nic się nie stanie. Cena magnesu około 14 złotych.
gość
27-06-2012, 20:08:12

Poziom wapnia miałam badany- i też jest w normie.
Magnez też mi dobry wyszedł, ale i tak na wszelki wypadek brałam (jakieś 2,5-3 miesiące) i nic nie dał.
JJ
gość
28-06-2012, 17:46:30

Ja myślę , że warto poszukać dobrego neurologa Zrobić EMG mięśni i będzie wiadomo .Mogę zasugerować że może to być miotonia ale proszę podać swój adres email bądz nr. tel.i powiem jak ta choroba objawia się u mojego dziecka. Serdecznie pozdrawiam.
VIP
28-06-2012, 20:03:48

Gość 2012-06-24 21:57:29 Witam,
Od jakiś 8 miesięcy mam problem z mimowolnymi, bezbolesnymi skurczami mięśni. Powodują lekkie, szybkie i pojedyncze "podskakiwanie" kończyny/mięśnia.
Potrafię mieć kilka dziennie albo kilkadziesiąt takich skurczy.
Najczęściej pojawiają się one na nogach, rękach i wokół ust.
Jak na razie lekarze nic nie znaleźli- wszystkie wyniki mam w normie (miałam badania krwi- w tym też na magnez, potas i sód; próbę tężyczkową, eeg).
Wiem, że niby powinnam grzecznie czekać, aż lekarze coś znajdą (choć obawiam się, że w tym tempie to im zajmie kilka lat), ale może ktoś z was ma jakiś pomysł, poradę, taki sam problem,...i podpowie mi coś.
Dziękuję za pomoc,
JJ
Tak jak już radził Ci gość, dobry neurolog, jak trzeba toidz prywatnie i zasugeruj to badanie emg , to badanie typowe na mięśnie, ja tez miałam robione......powodzenia
gość
30-06-2012, 20:18:19

Miałam robioną próbę tężyczkową... czy to nie to samo co emg?
(wyszło, że pod tym względem wszystko u mnie ok)
gość
30-06-2012, 20:28:58

Gość 2012-06-28 19:46:30 Ja myślę , że warto poszukać dobrego neurologa Zrobić EMG mięśni i będzie wiadomo .Mogę zasugerować że może to być miotonia ale proszę podać swój adres email bądz nr. tel.i powiem jak ta choroba objawia się u mojego dziecka. Serdecznie pozdrawiam.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: