http://www.tetniakmozgu.pl/tetniaki-naczyn-mozgowych.html
To jest strona, na której jest opisane, jakie jest ryzyko pęknięcia takiego
tętniaka: do 10 mm ryzyko wynosi 0-4%. Znajduje się też wiele potrzebnym informacji.
Przede wszystkim pytanie brzmi- czy TK było wykonywane na skierowanie od lekarza neurologa czy bez zalecenia lekarza prywatnie? Jeśli na skierowanie to co powiedział neurolog, jeśli już widział? Jeśli badanie wykonano samodzielnie, to proszę się udać z wynikiem do neurochirurga ( koniecznie wziąć płytkę z badania i opis). Z resztą ja nawet gdyby to widział neurolog, który skierował na badanie, to udałabym się so neurochirurga, bo to jest lekarz, który ma najlepszą wiedzę w tej dziedzinie.
Z tego, co czytałam, a czytałam dużo, bóle twarzy, oka mogą być związane z uciskiem na nerw przez tętniaka. Jednak ja NIE JESTEM lekarzem, więc mogę mówić tylko z własnego doświadczenia. Mam podobne
bóle głowy jak opisane, ale nie wykazano w badaniach obrazowych istnienia takiej zmiany u mnie.
Podsumowując, proszę się udać do lekarza kierującego na TK i do neurochiruga ( jeśli Pana/ Panią stać na wizytę prywatną, to im szybciej, tym lepiej). Będzie mi miło, jeśli Pan/ Pani napisze tutaj, co powiedzieli specjaliści. Proszę nie zwlekać z wizytą.