Reklama:

MEMOTROPIL, NOOTROPIL - jakie efekty? (49)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
16-09-2008, 17:51:00

Tak jak w tytule, mam pytanie do osób leczących się tymi lekami, czy zauważyli pozytywne efekty ? (poprawa pamięci, koncentracji).
Jak długo trwa leczenie? Czy efekty ustają po zakończeniu leczenia? Jakie dawki są zalecane? Jak drogi jest lek?
W ciągu ostatnich kilku lat zauważyłam duże pogorszenie pamięci. Mam 23 lata.

Dziękuję za odpowiedzi

Agnieszka
Początkująca
17-09-2008, 21:23:00

neurolog + recepta. Nie lecz się sama! kosztuje kilkanaśie złotych na miesiąc
gość
18-09-2008, 08:07:00

Dzięki sanwa
Kurcze to do neurologa trzeba koniecznie się wybrać? Raczej myślałam o lekarzu rodzinnym albo psychologu ( nigdy nie byłam u psychologa, więc nie wiem ).
A miał ktoś takie pogorszenia pamięci i pomogło ( te leki).
W sumie może racja, żeby udać się do neurologa, bo zna się na rzeczy, tylko nie wiem czy rodzinny da mi skierowanie (na zwykłe pogorszenie pamięci, w końcu ludzie mają poważniejsze problemy).
Co o tym myślicie?
Początkująca
18-09-2008, 09:01:00

Lekarz rodzinny może przepisać ten lek, ale raczej są ostrożni. Psycholog nie przepisuje leków. Jeśli pójdziesz do psychiatry i przepisze Ci ten lek, to ponoć kilka złotych taniej zapłacisz w aptece. Idź do rodzinnego po skierowanie do neurologa, ten zrobi wywiad ewentualnie zleci badania. Musi być jakieś uzasadnienie na Twój problem. Najczęściej mówi się, że za dużo mamy na głowie, aby o wszystkim pamiętać. Na pocieszenie mogę dodać, że po 20 roku życia też zauważyłam pogorszenie pamięci... Teraz jestem po 30 i co raz gorzej, ale mam inne problemy zdrowotne i na szczęście nie pracuję u kogoś...... Zapisuję sobie wszystko w kalendarzach, notatnikach.
Może zanim przejdziesz długą drogę po lekarzach poszukaj czegoś w firmie ALFATON mają ciekawe płytki z muzyką wspomagającą umysł. Sama zastanawiam się, co wybrać.....

Pozdrawiam
i zdówka życzę

a może w aptece lecytynę kup
gość
18-09-2008, 10:23:00

Dziękuję bardzo za wskazówki
Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie pójście do neurologa, może rzeczywiście jest jakieś medyczne wytłumaczenie mojego pogorszenia pamięci.
Chciałabym żeby było chociaż trochę lepiej, studiuję i denerwuje mnie to kiedy muszę dużo czasu ślęczeć nad książkami.
W liceum miałam bardzo dobrą pamięć, mogłam uczyć się wszystkiego na pamięć, a teraz zaostała tylko nauka poprzez skojarzenia - a i to często zawodzi.
Często mam tak, że chcę coś powiedzieć ale brakuje mi słowa, poczym po kilku minutach przypominam sobie jakiego słowa chciałam pierwotnie użyć. Inny przykład : wczoraj np. grałam w grę państwa miasta z siostrzenicą i w kategorii rzeczy, zamiast wiosło - napisałam jasło, i nie zauważyłam tego, dopiero siostrzenica zwróciła uwagę, że przecież taka rzecz nie istnieje. Śmiałam się razem z nią, ale nie było mi do śmiechu. Czasami też patrząc na jakiegoś aktora zastanawiam sie jak się nazywa, nie mówię, że zawsze nie pamiętam, ale często tak jest. Kiedyś nie sprawiało mi to najmniejszego problemu, na dodatek śmiałam się z mojej mamy jak takich rzeczy można nie pamiętać. Niedawno też bardzo zmarzłam i miałam czerwony nos, chciałam powiedzieć, że mam nos jak klown, ale zapomniałam jak ten pan z czerwonym nosem się nazywa - przypomniałam sobie po jakichś 3 minutach.
Ja wiem, że dla was to może być śmieszne, ale uwierzcie mi, dla mnie nie jest ani trochę. Czuję się jak stara babcia, a mam zaledwie 23 lata
Czemu tak mi się robi
Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Agnieszka
Początkująca
18-09-2008, 11:00:00

Jako studentka powinnaś nawet od lekarza rodzinnego dostać ten lek.
Moja rada. Zapisuj wszystkie takie przypadki z datami w zeszyciku, pokaz neurologowi.
I naprawdę nie martw się na zapas.......
Może brakuje Ci jakiś witamin? Rodzinny poradzi.......

gość
18-09-2008, 11:24:00

Bardzo dobry pomysł z tym zapisywaniem w zeszycie. Pójdę do neurologa a tu się okaże, że ZAPOMNIAŁAM hehe
Dziękuję bardzo sanwa
A ty masz jakiś problem czy tak wchodzisz na forum w celach oblukania?
Skąd jesteś?
Jeszcze raz dziękuję
Agnieszka
Początkująca
18-09-2008, 11:47:00

...... a kiedyś znalazłam to forum , bo mam coś tam i tu

a teraz jestem przeziębiona i z nudów przeglądałam zapisane strony w "ulubionych" i trafiłam na Twój post, a że cosik wiem na temat tego leku, to Ci odpisałam
a jestem z Gdyni

pozdrawiam
gość
18-09-2008, 12:09:00

Ehh..ja z Warszawy jestem

Też często zaglądam tutaj, a na forum dermatologicznym jestem stałym bywalcem
Początkująca
23-09-2008, 13:51:00

Witam ponownie
Z powodu choroby wzięłam się za lekturę i przeczytałam książkę o tłuszczach (zdrowych) pochłonęłam ją w mig i nasunęła mi się myśl:
Masz problem z pamięcią, piszesz, że jesteś też na forum dermatologicznym, a może wyeliminowałaś ze swej diety wszystkie tłuszcze i z stąd Twoje problemy?
Poczytaj w necie o tłuszczach omega 3, 6, 9. W naszej diecie najbardziej brakuje tych omega 3.

Mylę się, a może to dobry trop?

Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: